Zagreb, 23. studenoga 2021. (GIA) – Jedni stvaraju ekološki prihvatljive zamjene za pesticide u proizvodnji i skladištenju hrane. Drugi pak razvijaju uređaj za mjerenje intrakranijskog tlaka. Treći znaju kako napraviti algoritam za prepoznavanje interakcija između lijekova, a četvrti rade analize tkiva i stanica u medicini koristeći umjetnu inteligenciju. To su pobjednici šeste Startup Factory generacije koji su za razvoj od Grada Zagreba upravo osvojili 800.000 kuna. Pobjednici Zagreb Connecta su timovi Digicyte, Go Green Ozonator, Polypharm Solutions i PsyFlux.

U ZICER-u – Zagrebačkom inovacijskom centru održano je osmo izdanje startup konferencija Zagreb Connect i šesto finale Startup Factory akceleracijskog programa. Program se odvijao uživo, a gledatelji su ga pratili virtualno.

Zagreb Connect je svečano otvorio g. Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba: „Neke od ovih malih tvrtki će jednog dana postati veliki igrači na hrvatskom i globalnom tržištu, a s te pozicije će biti u mogućnosti pomoći novim startup tvrtkama svojim savjetima, iskustvom i ulaganjem. Osim što se startup tvrtke razvijaju uz pomoć mentora ZICER-a i potpora Grada, one međusobno i surađuju te dijele iskustva, jer su suočeni sa sličnim izazovima. Kvalitetna suradnja stvara plodno tlo za razvoj novih ideja i inovacija, a često je bitnija za nove tvrtke od same financijske podrške. Vjerujem da će startup tvrtke i dalje funkcionirati kao zajednica jer od takve suradnje svi imamo koristi“.

Keynote govornik Zagreb Connecta bio je Sebastián Díaz Mesa, suosnivač i direktor akceleracije i zajednice, DEEP Ecosystems, Njemačka. Sebastian je mentor, savjetnik, konzultant za startupove, VC-ove i vlade. Kao izvršni direktor Start-Up Chilea, najvećeg startup akceleratora na svijetu radio je s više od 1000 tehnoloških  startupova iz mnogih industrija i zemalja. Kroz svoj govor je istaknuo kako startup uvijek mora biti u fokusu ekosusustava u kojem se razvija, ali isto tako da mora stvarati vlastite odnose kakao bi nastala čarolija velikih uspjeha.

Kroz Startup Factory do sada se razvijalo 88 inovativnih tehnoloških timova. Na panel raspravi #zicer imamo uspješne startupove uz vodstvo novinarke Matina Tenžera, suosnivačice startupa DiVan svoja su iskustva prenijeli Marin Mrša, osnivač i direktor Peekatora, Edo Mujkić, suosnivač i direktor B!TE ME Nutritiona, Petar Reić, osnivač i direktor, OmoLaba i Anto Širić, suosnivač Sportreacta. Svi ovi, danas uspješni, startupovi bili su dio Startup Factory programa.

Razgovore o stvaranju startup ekosustava vodila je ZICER-ova mentorica Antonija Zorić, partnerica i direktorica u tvrtki ATD Solucije, dok su u panelu svoja znanja i iskustva vođenje renomiranih startup ekosustava podijelili Vedran Šimunović, izvršni direktor INTERA Technology Park Mostar, Sebastián Díaz Mesa, suosnivač i direktor akceleracije i zajednice, DEEP Ecosystems, Njemačka, Frane Šesnić, direktor ZICER-a te Tomislav Đuričić, softverski inženjer i znanstveni istraživač, Know-Center i Graz University of Technology, Austrija. Svi su se složili da razvoj ekosustava uvijek ciljano treba prilagoditi zahtjevima zajednice za koju se ekosustav stvara te kako je za uspije potrebna usklađenost i dobra komunikacija svih dionika društva.

„Čestitam svim sudionicima šeste Startup Factory generacije. Kvaliteta naših timova iz godine u raste. To smo mogli vidjeti i danas na Zagreb Connectu. Sve su to redom ili znanstvenici ili eksperti u svojim područjima. Dostignuća koja razvijaju imaju potencijal mijenjati kvalitetu života. Ove godine pobjedu su odnijela medicinska rješenja i rješenja za zelenu ekonomiju. To su nišna područja koja treba poticati i zato je ovaj smjer dobar. Svim sudionicima poručujem da ne odustaju od realizacije svojih rješenja. Kroz program su pokazali upornost i izdržljivost, a s tim karakteristikama mogu doći i do tržišne održivosti“ – rekao je Frane Šesnić, direktor ZICER-a čestitajući sudionicima i pobjednicima.

Digicyte

Analiza tkiva i stanica u medicini se još uvijek bazira na sporom i manualnom te često subjektivnom pregledu uzoraka pod mikroskopom.

Razvojem povoljnijeg skenera uzoraka tkiva i korištenjem brzih neuronskih mreža, Startup Factory tim Digicyte razvija tehnologije koje će omogućiti široku upotrebu digitalizacije i umjetne inteligencije u analizi tkiva.

Zanima nas kako  je došlo do ideje za razvoj ovog inovativnog rješenja.

„Sve je počelo radom na primjeni umjetne inteligencije u analizi uzoraka tkiva. No, ubrzo smo shvatili da “štampanjem” radova nećemo ništa postići, već da ako zaista želimo ostaviti neki veći “impact” moramo sagledati cijelu problematiku. Naime, digitalizacija u analizi tkiva i stanica još uvijek nije zaživjela. Bez digitalnih slika nema računalne obrade slika, pa tako ni umjetne inteligencije. Iz tog razloga krenuli smo s razvojem svojeg skenera Marvina.“ – priča nam Krunoslav Vinicki, voditelj tima Digicyte.

Krunoslav je u timu s Dorom Machaček.  Oboje dolaze s veterinarskog fakulteta.

Podjela timskih zadataka je jasna! Krunoslav je zadužen za razvoj softvera, dok se Dora primarno bavi razvojem AI aplikacija. U timu je i Dominik Sremić kao glavna i odgovorna osoba za razvoj hardvera. Dominik u Digicyte donosi bogato iskustvo iz industrije koje je stekao radeći kao inženjer robotike.

Polypharm Solutions

Polypharm Solutions je algoritam za prepoznavanje interakcija između lijekova koji će biti dostupan kao profesionalni i potrošački proizvod u obliku web aplikacije.

Računanje metaboličkog tereta uz pomoć umjetne inteligencije prepoznaje preopterećene metaboličke puteve te preporučuje alternativne terapijske režime.

Sprečavanjem interakcija između lijekova u trenutku njihova propisivanja umanjuje vjerojatnost nastanka nuspojava te štiti zdravlje pacijenata.

„Na ideju za naš proizvod došli smo istražujući trenutne farmakokinetičke modele gdje nismo mogli pronaći onaj koji bi smatrali adekvatnim za rješavanje problemom interakcija medu lijekovima. Naš je stav da se može napraviti proizvod koji je puno precizniji i jednostavniji. Zato smo ga krenuli sami izrađivat.“ – kaže nam Marko Bošković, voditelj tima Polypharm Solutions.

Marko je doktor medicine i istraživač kliničke farmakologije.

S njim su u timu još trojica vrhunskih stručnjaka. To su Dionizije Fa koji je kemijski inženjer i stručnjak za strojno učenje, Šimun Matešić koji je full-stack developer i data security ekspert te Filip Relković koji je informacijski znanstvenik i student medicine.

PsyFlux

PsyFlux je interdisciplinarni tim koji se bavi razvijanjem uređaja za mjerenje intrakranijskog tlaka. Vizija tima je učiniti mjerenje intrakranijskog tlaka usporedivim mjerenjima drugih fizioloških funkcija, u smislu dostupnosti i jednostavnosti.  Nadaju se budućnosti bez skupog i složenog praćenja intrakranijskog tlaka.

„Na ideju je inicijalno došao Hrvoje Barić, specijalizant neurokirurgije i doktor znanosti, razmišljajući o problemu s kojim se susreće u svakodnevnom radu. Svoja razmišljanja podijelio je s ostalim članovima tima, među kojima sam i ja. Zajednički smo našli rješenje – uređaj za praćenje vitalnih funkcija u ljudskom tijelu.“ – priča nam Marsela Polić.

Hrvoje je jedini doktor medicine u timu. Ostali članovi tima su inženjeri elektrotehnike – Marsela i Marko Car robotike, a Tomica Car je elektroničar.

Go Green Ozonator

GGO3 – Gogreenozonator ekološki je prihvatljiva zamjena za pesticide u proizvodnji i skladištenju hrane. Razvija ju Startup Factory tim GGO3.

Riječ je o timu znanstvenika s Agronomskog fakulteta koji je prošle godine krenuo s razvojem tehnologije precizne i pravovremene primjene ozona otopljenog u vodi ili kao biofumiganta za zaštitu bilja od štetnih organizama u plastenicima i skladišnim sustavima.

„Projekt GGO3 je nastao kao nastavak istraživanja utjecaja ozona na kukce koje smo 2019. godine započeli na Agronomskom fakultetu. Obzirom na dobre rezultate vidjeli smo širu primjenu u poljoprivredi. Ideja se nametnula kao odgovor na Green Deal uveden prošle godine. Radi se o strategiji „Od polja do stola“ kojom se EU obavezala smanjiti utrošak pesticida 50 % pesticida do 2030. godine i povećati proizvodne površine u ekološkoj proizvodnji za tri puta.“ – priča Helena o nastanku ovoga projekta i nastavlja – „Bitno je naglasiti kako bez primjene pesticida gubitak u proizvodnji može dosegnuti i do 70 % pa je nužno raditi na razvoju novih tehnologija i novih djelatnih tvari za zaštitu bilja kako bi se osigurala dovoljna količina zdravstveno ispravne hrane.“

Voditeljica tima je Helena Virić Gašparić, mag. ing. agr., znanstvenica i asistentica s Agronomskog fakulteta, Odsjeka za fitomedicinu, Zavoda za poljoprivrednu zoologiju. Bavi se ostacima pesticida, integriranim i biološkim metodama suzbijanja štetnika i entomologijom. Na kraju je izrade svog doktorata. Veliki je entuzijast s beskrajnom količinom energije. Kako kaže: „Volim se uvaljivati u nepoznate i izazovne stvari, pa nas eto tu gdje jesmo.“

Najbolji „vjetar u leđa“ Heleni daje prijateljica i kolegica doc. dr. sc. Darija Lemić, s istog Zavoda. Darija je suosnivačica i članica tima primarno zadužena za upravljanje znanstvenim aktivnostima. Kao vrhunska znanstvenica nagrađena je državnom nagradom za znanost i brojnim referencama u svome radu. Bavi se populacijskom genetikom, integriranom zaštitom bilja, entomologijom i fitofarmacijom.

Treći član GGO3 tima je Pave Ninčević, odličan student posljednje godine diplomskog studija fitomedicina. Pave ima sve kompetencije postati fantastičan stručnjak. Vrlo je predan timu i otvoren za nova znanja. Za svoj tim radi na poslovima marketinga i vidljivosti na društvenim mrežama, a ni pitchanje mu nije strano.

Glavni Partner Zagreb Connecta je Grad Zagreb. Partneri su HAMAG-BICRO, Europska poduzetnička mreža Hrvatske, HBOR, Atlantic Grupa, Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, Vienna Business Agency, Infobip, Mindspace  Mazars, KP&S, Robotiq.ai, Miret, Pulsar Labs, TalentLyft, MyRent, Unitfly i 3DTech.

Izvor i foto: ZICER

Objavljeno 23. studenoga 2021. Sva prava pridržava PoslovniFM.