Zagreb, 11. studenoga 2020. (MPR) – Svečano je otvoren treći međunarodni Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane pod nazivom „Hrana, zdravlje i klimatske promjene“, koji će trajati do petka, 13. studenoga.  Zbog trenutne epidemiološke situacije sve isplanirane aktivnosti bit će održane virtualno, bez fizičkog prisustvovanja sudionika i predavača. Prethodna dva Kongresa, sa preko 700 sudionika popraćena su iznimno velikim interesom te je ponavljanje ovog događaja, usprkos brojnim izazovima uslijed pandemije koronavirusa, pokazalo kako su dobrobit i podizanje kvalitete života ljudi, kao i utjecaj hrane na zdravlje potrošača teme kojima se sve intenzivnije bave domaći i svjetski stručnjaci.  

Mnogi ugledni predavači i sudionici već su u utorak, 10. studenoga, prvoga dana održavanja Kongresa, otvorili niz zanimljivih tema i tijekom radionica govorili o utjecaju klimatskih promjena na kvalitetu hrane te o utjecaju hrane na zdravlje, kao i o njezinom porijeklu i zajedničkoj odgovornosti svih uključenih u lanac proizvodnje hrane.

Dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, nije skrivao zadovoljstvo osvrnuvši se na organizaciju ovog uistinu važnog događaja: Zahvaljujući predanosti i angažmanu mojih kolega, uspješno smo organizirali i Treći Kongres te ponovo u središte pozornosti stavili kvalitetu i sigurnost hrane. Ova tema je iz godine u godinu sve značajnija jer izravno utječe na zdravlje svih nas, a klimatske promjene i njihov utjecaj izazov su koji će u budućnosti sve više zaokupljati našu pozornost.“ Također, ravnatelj je nadodao kako dolazi do ogromnog porasta proizvodnje hrane u svijetu, od čega je čak 80 posto iz intenzivnog uzgoja. Na globalnoj razini koristi se preko 1500 različitih vrsta pesticida, a otprilike 800 do 850 ih je dopušteno na razini EU. Naglasio je stoga kako je osnovni i najvažniji cilj zaštiti ljudsko zdravlje te osigurati zdraviju i sigurniju hranu za buduće naraštaje.

Koliko je važna ova tema, govori i činjenica da je jedan od strateških ciljeva Ministarstva poljoprivrede RH upravo osiguranje preduvjeta za proizvodnju i dostupnost sigurne, kvalitetne i nutritivno vrijedne hrane, proizvedene na održiv način, što je i jedna od ključnih politika koja se navodi u Europskom zelenom planu i strategiji „Od polja do stola“. „Ministarstvo poljoprivrede puno ulaže u politiku kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda budući u istoj vidimo priliku za podizanje konkurentnosti naše poljoprivrede i prehrambene industrije, kao i za snažnije pozicioniranje na tržištu punom konkurenata, što direktno doprinosi jačanju turizma, ali i održivom razvoju ruralnih područja. Iako smo najmlađa država članica Europske unije možemo biti izrazito zadovoljni – danas imamo 28 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji naziv nosi zaštićenu oznaku izvornosti ili zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini cijele Europske unije, a odlikuje ih posebna kvaliteta i tradicionalni način proizvodnje te promoviraju raznolike okuse Hrvatske u Europi“, izjavila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

U sklopu ovogodišnjeg Kongresa bit će organizirana i Druga međunarodna konferencija Centra za sigurnost i kvalitetu hrane, na kojoj će biti istaknute teme iz područja djelovanja Centra te predstavljene dosadašnje aktivnosti, kao i iskustva domaćih i stranih stručnjaka iz područja patvorenja hrane, zaštite izvornosti i geografskog podrijetla hrane te novih analitičkih dostignuća u opisanome području.

Organizatori Kongresa su NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Hrvatsko mjeriteljsko društvo i Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe – SEEN-FSQC, uz suorganizaciju i suradnju s drugim eminentnim institucijama iz zemlje i inozemstva. Odlučili su ponovno okupiti hrvatske i međunarodne stručnjake kako bi razmijenili iskustva te podigli svijest o ovoj važnoj tematici. S obzirom na to da je događaj od velikog značaja za dobrobit i podizanje kvalitete života svih građana, na njemu će aktivno sudjelovati i članovi Hrvatske liječničke komore, Hrvatske komore medicinskih sestara i Hrvatske komore zdravstvenih radnika.