Zagreb, 9. prosinca 2019. (ZV) – Sajmovi hrane i zdravog življenja upotpunjeni su ove godine u zajedničkom terminu s novim sajamskim projektom CroAGRO, međunarodnim sajmom poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije.

U 9 paviljona Zagrebačkog velesajma predstavilo se ukupno 460 izlagača iz 28 zemalja.

Sajmove je otvorila doc.dr.sc. Oliver Majić, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba koja je na otvorenju istaknula da je poljoprivreda strateška grana u Republici Hrvatskoj i da je posebno raduje povratak međunarodnog sajma poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CROAGRO na Zagrebački velesajam.

Zagreb je generator i ruralnog razvoja te podržava prehrambeni suverenitet kao i integraciju poljoprivrede u ukupno gospodarstvo. Važnost se pridaje konkurenciji vodeći računa o autohtonim domaćim proizvodima i o podrijetlu hrane – istaknula je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

Na otvorenju se obratila Marija Vučković, ministrica poljoprivrede koja je istaknula „Ministarstvo poljoprivrede ima važnu ulogu u podupiranju konkurentnosti, ali i u obnovi sela, povratku mladih i vitalnih ruralnih zajednica. Ministarstvo također brine o zaštiti okoliša, ali to nikako ne smije i ne može biti na teret poljoprivredne proizvodnje. Naši su prioriteti u pregovorima s EU: kvaliteta hrane, bioraznolikost, generacijska obnova sela, stabilan i fer dohodak. U posljednje vrijeme s nizom stručnjaka primjerice s Agronomskog fakulteta surađujemo na izradi akvakulture te u dijagnostici stanja u poljoprivredi, kako bismo mogli povući što više financijskih sredstava iz fondova EU 2021.do 2027. jer “hrvatski farmeri su u srcu Hrvatske”

Nakon 15 godina dogodio se veliki povratak poljoprivrednog sajmovanja u Zagreb s kojim je  Zagrebački velesajam u partnerskoj suradnji sa Gospodarskim listom postavio najviše standarde i učinio da ova manifestacija bude najznačajniji poljoprivredni događaj u Republici Hrvatskoj.

Već prvi dan prodan je jedan od skupljih poljoprivrednih strojeva. Riječ je o kombajnu Claas Lexion 6800 tvrtke Eko-terra d.o.o. vrijednom 400 000 eura. Kupac kombajna je želio ostati anoniman.

Održan je Gastro show u kojem se kuhalo po receptima iz Gospodarskog lista, CROAGRO akademija mladih poljoprivrednika “Lijepo je biti poljoprivrednik” za srednjoškolce, 5. stručni seminar o proizvodnji povrća u Hrvatskoj – Hrvatsko povrće, 5. SirCro Fest – hrvatski festival tradicijskih sireva kao i brojna predavanja. Proglašeni su i najbolji poljoprivrednici Hrvatske. Izabrani su u 21 kategoriji na osnovu postignutih rezultata u ovoj i prošloj godini, a po izboru Društva agrarnih novinara Hrvatske.

Predstavljena je i izložba autohtonih hrvatskih pasmina domaćih životinja, a izabran je i hrvatski traktor godine. Najbolji hrvatski traktor je FENDT 942 VARIO Gen6, najbolji dizajn ima traktor VALTRA T234, a najbolji specijalizirani traktor je Antonio Carraro Tony 10900sr.

U ocjenjivanju stručnog ocjenjivačkog suda sastavljenog od predstavnika Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu, Agronomskog fakulteta Zagreb, Hrvatske voćarske zajednice i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu za najbolju sortu jabuke proglašena je sorta Fuji dok su drugo i treće mjesto zauzele sorte Cripps Pink i Topaz.

Trademark Sajmova hrane i zdravog življenja bio je kao i uvijek raznovrstan i kvalitetan program s brojnim zanimljivim i edukativnim predavanjima, seminarima, kongresima, prezentacijama i radionicama.

Posjetitelji su na sajmu po prvi put mogli kušati hrvatska craft piva s različitim okusima, mlince i tjesteninu od batata, chili umak sa višnjama te uživati na mnogim organiziranim radionicama kuhanja, predavanjima o prirodnoj kozmetici, tehnikama disanja, zvučnim kupkama i dr.

Održan je HUPED-ov 13. po redu kongres o suradnji klasične i nekonvencionalne medicine pod nazivom: „Znanstveni dokazi u nekonvencionalnoj medicini“. Poseban interes izazvalo je liječničko predavanje o iscjeljenjima duhovnim putem po učenju Brune Groninga koje je održao liječnički tim predavača iz Njemačke i Dieter Hausler voditelj najveće međunarodne organizacije za iscjeljenje duhovnim putem te predavanje koje je održao dr. Semir Osmanagić na temu “Ljekovita energija bosanskih piramida”. 

Subota popodne Na rubu znanosti sa Krešimirom Mišakomuobičajeno je privukla mnoštvo zainteresiranih, a APITEKA je bila referentno mjesto i centar edukacije o pčelama i pčelinjim proizvodima.

Sajmove je posjetilo 15.439 posjetitelja.