Na LEAP summitu održanom u Zagrebu, na kojem je zastupljeno 40-ak zemalja svijeta – što kroz veliki broj domaćih i stranih predavača što kroz veliki broj sudionika – Andrija Čolak iz poznatog hrvatskog franšiznog lanca Surf’n’fries predavanje je naslovio: Are you stupid? I stvarno, odlično pitanje domaćim poduzetnicima u fazi rasta: Jeste li vi stvarno glupi? 

Kroz franšizni poslovni model, podsjećam, odvija se 50 posto svjetske maloprodaje, čemu je potrebno dodati i podatke koliki je taj postotak u uslužnom sektoru. Ujedno, svakih 6 minuta u svijetu otvori se franšizno prodajno mjesto. Toj statistici treba dodati i da na svijetu postoji oko 24.500 franšiznih brendova u oko 300 različitih industrija, koji samo u Europi ukupno zapošljavaju više do 3 milijuna ljudi. U tih 24.500 franšiznih brendova svojim franšizama kreirali su više od 1,1 milijun poduzeća, čija je stopa preživljavanja u prvih 5 godina viša od 90 posto (u odnosu na primjerice samostalni start up gdje je ona manje od 25 posto), dovoljno govori o globalnoj snazi načina poslovanja. Pritom, od tih 24.500 brendova samo je 5 posto tzv. mega brendova, s kojima se krivo poistovjećuje cijeli franšizni sektor, kao što su Mc Donald’s, Burger King, KFC i slični. Ostala velika većina su mali i srednji poduzetnici koji su vrlo uspješno globalizirali svoje poslovanje primjenom franšiznog poslovnog modela.

Hrvatska je na zadnjem mjestu u svijetu po udjelu domaćih franšiza u ukupnom broju franšiza

Globalne brojke pokazuju kako su razvijene zemlje poput Njemačke, Italije, Francuske, UK i sl. lideri u franšiznom poslovnom sektoru. U njihovim zemljama više od 80 posto svih prisutnih franšiza su njihove domaće franšize. Prosjek u Europi je 76 posto domaćih franšiza. Dakle, njima su franšize kanal za internacionalizaciju domaćeg poslovanja.  Iako po ukupnom broju prisutnih franšiza na tržištu Hrvatska ne zaostaje za svojim okruženjem (oko 200 franšiznih brendova), po nečemu je Hrvatska nažalost na zadnjem mjestu u svijetu. I to po udjelu domaćih franšiza u ukupnom broju franšiza. To je samo 12 posto ili prevedeno samo dvadesetak poduzetnika šire svoje poslovanje putem franšiznog poslovnog modela. Zato se s pravom postavlja pitanje hrvatskim malim i srednjim poduzetnicima: jeste li vi glupi ?

Zašto se hrvatski poduzetnici boje ovog, u svijetu dokazanog i isprobanog načina internacionalizacije poslovanja? Kao prvo tu je dobro, staro neznanje. Naši poduzetnici imaju površnu informaciju, ali nemaju znanja o prednostima koje pruža ovaj način poslovanja gdje inicijalno ulaganje za širenje njihova poslovanja daje kupac franšize. Na drugom mjestu je strah od dijeljenja poslovnih tajni i nepovjerenje u pravni sustav. To je s obzirom na spor neučinkovit pravni sustav u zemlji, realni strah svih poduzetnika radilo se o franšiznom sektoru ili ne. Kako to da su onda unatoč toga ipak  krenuli u poduzetništvo?

Osnovna je karakteristika poduzetnika upravo razumno preuzimanje rizika, a rast kroz kreiranje franšize znači u konačnici podjelu rizika za poslovanje na nepoznatom teritoriju. Dakle, svi oni koji su se unatoč lošem pravnog sustavu u Hrvatskoj i potpunim neznanjem institucija što su to franšize, upustili u ovaj način širenja poslovanja nisu požalili. Zašto onda hrvatski poduzetnici ne primjenjuju ovaj način rasta i internacionalizacije poslovanja?

Ulaganje u kreiranje franšize se vrlo brzo isplati

Činjenica je da kvalitetno kreiranje franšiznog poslovnog modela iziskuje početna ulaganja za angažman konzultanta, a mnogi naši poduzetnici, pogotovo oni mali smatraju da oni sve najbolje znaju. Ipak ulaganje u kreiranje franšize se vrlo brzo isplati jer je ono isto za jednu ili stotinu prodanih franšiza. Neki poduzetnici pokušali su i drugačije skinuvši ugovore s interneta misleći da je ugovor jedino što im treba. Svaka takva kvazi franšiza propala je unutar 6 mjeseci. To nikako nije način jer projektirati franšizni poslovni model da on bude održiv i siguran za davatelja i primatelja franšize puno je složeniji i važniji proces od jednostavnog kopiranja ugovora.  

U zadnjih 16 godina u Hrvatskoj bilo je dosta međunarodnih sajmova franšize (9), Franšiznih Foruma (11), edukacija i radionica (>50), predavanja (>100). Hrvatska ima Hrvatsku udrugu za franšizno poslovanje od 2002 godine, koja je članica Europske franšizne federacije i aktivno sudjeluju u radu svjetskih organizacija. To sigurno nije malo, ali očito nije niti dovoljno da naši poduzetnici dobiju povjerenje u ovaj način poslovanja i osnovna znanja o tome kako najbolje primijeniti franšizni poslovni model. Smatram ipak da je pitanje svih pitanja u glavama naših poduzetnika: je li moj posao franšizabilan? Na to pitanje odgovor se vrlo jednostavno i besplatno može dobiti upravo u Hrvatskoj udruzi za franšizno poslovanje (www.fip.com.hr), a to ujedno smanjuje sumnje i strah za kvalitetnu globalizaciju hrvatskih brendova. Mislim da imamo kvalitetne poslovne koncepte, visoko franšizibilne i da možemo dokazati da nismo gluplji od ostatka Europe.

Objavljeno: 21. lipnja 2019. ©poslovniFM