Kakvi će biti zaposlenici budućnosti – Business Future Employees, okrugli stol

Zagreb, 18. prosinca 2020. – Mladi mijenjaju organizacije, organizacije se moraju mijenjati i prilagođavati novom dobu. To je međusobna sinergija i interakcija. Digitalno doba donosi nova znanja i vještine koje ne moraju biti proizvod formalnog obrazovanja, a koje će biti neophodne za poslovanje bez obzira na sektor i područje djelovanja. Iako ih mjesto zapošljavanja dugoročno ne drži, mlade osobe cijene poslodavce koji u njih ulažu i pomažu im da se razviju, potičući njihovu kreativnost. Osnovne su to poruke okruglog stola pod nazivom Business Future Employees, prvog u serijalu Quo vadis Hrvatska, multimedijskog projekta prvog poslovnog radija PoslovniFM, koji se bavi najvažnijim temama današnjice – gospodarstvom i radom, te značenjem koji oni imaju za razvoj države i svih njezinih sastavnica.

O izazovima koji su pred mladima, zaposlenicima budućnosti, govorili su Laurentiu Florin Dimitriu, generalni direktor Nestlé Adriatica, Snježana Abramović Milković, ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih, Damir Matijević, predsjednik uprave Hilding Andersa, Maja Markulin Klarić, direktorica Odjela digitalnih inovacija Combisa, Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) i Zdravko Jelčić, suvlasnik i dugogodišnji prvi čovjek drvne industrije Spin Valis. Pogled mladih uvodno je predstavila mlada inovatorica i poduzetnica Kaja Pavlinić. 

Video s okruglog stola pogledajte na našem YouTube kanalu!

https://bit.ly/QVHR-Business-Future-Employees

Audio emisiju poslušajte u našem podcastu na Mixcloudu http://bit.ly/QVHR-Business-Future-Employees-Mixcloud

Podcast emisija: http://bit.ly/QVHR-Business-Future-Employees-Podcast-emisija

PDF brošura: http://bit.ly/QVHR-Business-Future-Employees-Brosura

Stream na naslovnici: www.poslovniFM.com 

Očekujemo vaša pitanja, promišljanja i prijedloge i na redakcija@poslovniFM.com.

Objavljeno 18. prosinca 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM

Strateški razvoj očima poduzetnika

piše: Darko Buković, autor multidisciplinarnog i multimedijskog projekta Quo vadis Hrvatska

Quo vadis Hrvatska, kao multidisciplinaran i multimedijski projekt, bavi se najvažnijom temom u društvu – gospodarstvom i radom. I značenjem koje ono ima za razvoj države i svih njezinih sastavnica. Tema je to koja je, s obzirom na gotovo najlošije ekonomske pokazatelje u EU i pad životnog standarda, i prije pandemije trebala biti najvažnijim fokusom javnosti. Nakon zaključavanja gospodarstva na dva-tri mjeseca, morat ćemo se (i globalno i na razini svake zemlje) suočiti s posljedicama kakve nisu proživljene nikada u povijesti, a Hrvatska nije nimalo pripremljena.

Kako su preporuke svih međunarodnih institucija da svaka zemlja posegne za svakim dostupnim alatom kako bi spasila realni sektor, a u Hrvatskoj još uvijek prevladava jedno mišljenje (štednja), naša je namjera da kroz razgovore s predstavnicima poslovne zajednice, ekonomistima, analitičarima, menadžerima, budućim zaposlenicima, različitim udrugama i društvenim skupinama, ponudimo različita, možda i neuobičajena, alternativna rješenja koja su namijenjena spašavanju i pomoći svim segmentima društva, uključujući, naravno, i građane.

Zašto je važno pružiti različita mišljenja i ideje? Zato što krizu koja stiže, prema očekivanoj dubini i dugotrajnosti, nikada nismo vidjeli i zapravo ne znamo s čime ćemo se suočiti, a trenutačni potezi Vlade niti su dovoljni niti ciljaju na sve dijelove društva. Treba otvoreno razgovarati o tome znamo li kamo idemo, zašto imamo sve pretpostavke za blagostanje u društvu, i zašto smo zatvoreni u neka prošla vremena, izgubili pogled na budućnost.Tko će i što raditi u budućnosti?

Quo vadis Hrvatska zamišljen je kao niz okruglih stolova, razgovora s nekoliko sugovornika (poduzetnika, menadžera, lidera, ekonomista, analitičara, profesora, znalaca…) koji analizirajući sadašnjost, predlažu rješenja iz svojeg kuta viđenja, znanja, iskustava. Prostor je to da se u razgovoru analiziraju i efekti mjera koje će se donositi, s jasnim određenjem o utjecaju na budući ekonomsko-društveni razvoj.

Informacije o sugovornicima te relevantnim podacima prikupljaju se iz niza dostupnih izvora, od službenih podataka i analiza HZZ-a, DZS-a, Ekonomskog instituta, raznih fakulteta, Fine, Hanfe, HNB-a, pojedinačnih analiza stručnjaka i nizom razgovora i predrazgovora s mnogobrojnim dionicima.

Temeljni je cilj projekta pružiti sve relevantne informacije, ideje, alate, načine… s kojima možemo umanjiti učinak nadolazeće krize i ublažiti udarac svih ranjivih dijelova društva. Uz to, otvorit ćemo i raspravu o temeljima budućeg razvoja. Pri tome ćemo raspravljati i o rješenjima drugih država i načinima na koje se ti potezi mogu primijeniti i u Hrvatskoj. I ne manje bitno otvoriti prostor za promišljanja kamo to ide Hrvatska, kakav joj je smjer i koja su strateška opredjeljenja.

Planiramo kroz serijal zatvorenih okruglih stolova pojedinu krovnu temu analizirati sa svih strana, doznati i moguće promjene u poslovnim planovima poduzetnika, odvagnuti partikularne interese od strateških, donijeti poglede koji se rijetko čuju.

Ciljna javnost i publika nije samo poslovna zajednica i svi njeni dijelovi, već i cijela ekonomsko-analitička scena, koja upozorava, pojašnjava, savjetuje, predlaže i čiju će pomoć Vlada svakako trebati. Ciljna javnost su i mladi, kao i oni čije će poslove mijenjati i oblikovati ne tako daleka budućnost. Jesmo li spremni za te iskorake? Kako ne znamo s čime ćemo se početi suočavati na jesen, do kraja godine, kao i cijelu 2021. godinu, važno je da svatko bude upoznat sa svim mogućim rješenjima, zbog čega su bitne poruke projekta i informacije koje će iznjedriti i informativno predočiti značajnim brojnim društvenim skupinama. Biti proaktivan – utemeljeno, za budućnost.

Ako pandemija nije završila na jesen, a očito neće ni na zimu, i ako ovo nije posljednja pandemija, a očito nije, jer gustoća od 7,5 milijardi ljudi sa svim životnim aktivnostima nije ista kao gustoća od dvije milijarde, zašto ne razmišljamo o načinima suživota ljudi, virusa i ekonomije? Mogu li svi ostali aspekti naših života preživjeti još jedan val straha i panike?

U kakvu ekonomsku dimenziju prelazimo nakon ovog iskustva koje je nepovratno promijenilo obrise svijeta kakvog poznajemo? Deglobalizacija, samodostatnost, digitalizacija, najčešći su pojmovi koje je na površinu izbacila pandemija. No, možemo li se vratiti u stare okvire i možemo li baš sve digitalizirati? Što s onim djelatnostima (i ljudima!) koje u digitalni svijet neće moći? Je li tehnologija odgovor na sva ljudske dileme?

To su pitanja kojima se bavi projekt, koji će biti ciklus emisija prvog internetskog poslovnog radija poslovniFM‘Quo Vadis Hrvatska’ u video, audio, tekstualnoj i web inačici.

Važno je pružiti različita mišljenja i ideje. Upravo zato otvaramo prostor za razgovor u kojem se analiziraju i efekti mjera koje će se donositi, s jasnim određenjem o utjecaju na budući razvoj.

Očekujemo vaša pitanja, promišljanja i prijedloge i na redakcija@poslovniFM.com.

Objavljeno 1. prosinca 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM.

Naša priča

Poslovni FM

Nastao kao izraz želje da se dobre priče i događanja, kao i uspjesi poduzetnika predstave širokom krugu ljudi, posebno i zato što u današnjim mainstream medijima gospodarstvo i poduzetništvo ne dobivaju količinu prostora koja bi bila u skladu s njihovom snagom i značenjem, na hrvatskom medijskom tržištu pokrenut je PRVI POSLOVNI RADIO koji će sve svoje aktivnosti usmjeravati i provoditi pod brendom poslovniFM.

Osim izravno kao internet poslovni radio, ali i preko radijskih postaja uključenih u emitiranje programa i sadržaja koje pruža poslovniFM, njegova dostupnost osigurava se pregledom na zahtjev, na web stranici, na kojoj će se osigurati i streaming uživo sadržaja kao i tekstualna inačica audio snimka.

PoslovniFM ujedno producira i emitira više emisija poslovne tematike, kao i organizira različite konferencije, okrugle stolove, forume, različita događanja.

A tko su naši urednici i voditelji? Stručnost, znanje, poznavanje materije i prije svega profesionalnost, odlike su urednika i voditelja podcast emisija. Pogledajte:

Media kit s Cjenikom 2024.