U posljednje vrijeme mi smo kao društvo učinkovitiji u negativnom smislu puno više nego u pozitivnom. U potpunosti se slažem s izjavom riječkog nadbiskupa Mate Uzinića koji je rekao da je korupcija struktura zla koja zarobljuje sve. Naime korupcija je nadjačala i etiku i moral za koje se zalaže naša crkva, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Branko Berić, mag.teologije, biskup Evangeličko-luteranske crkve u Republici Hrvatskoj.

Medije još uvijek, čak i sve više zanima senzacija a manje objektivnost i istina. Ali i mediji su često odraz društvenog i duhovnog stanja, kaže Berić. Dodao je kako se srušio Berlinski zid, a nije se srušio zid u glavama ljudi – on je ostao.

– Temelj crkve je obitelj, a brak nije sakrament u evangeličkoj crkvi pa se može tihim dogovorima i razgovorima lakše rastati. Ne možemo dati bračni status istospolnim zajednicama niti neki svoj blagoslov. Možemo i to činimo – moliti se za njih – kaže Berić. Dodaje kako evangelička crkva redi žene za svećenice i biskupice. Berićeva pokojna supruga Ljiljana bila je teologinja svećenica, vrlo aktivna u toj crkvi.

A što se tiče nasilja nad ženama, koje je u porastu, biskup Berić zabrinuto govori da je to veliki društveno crkveni problem. Podsjetio je da je on s pokojnom suprugom prije 15-ak godina pokrenuo projekt pod nazivom ‘Crkva mora reći ne nasilju nad ženama‘. Ali to je sve brzo zamrlo, kao da nije bilo sluha u javnosti – i tu smo gdje smo, s tugom ističe u razgovoru s Augustinom Bašićem, urednikom podcasta Ekumena i etika u poslovanju. Cjelovit podcast razgovor poslušajte u nastavku na podcast platformama Mixcloud i Spotify, u streamu prvog poslovnog radija ili preuzmite za kasnije slušanje..

Magistar teologije Branko Berić aktualni je biskup Evangeličko-luteranske crkve u RH. Na čelu je te povijesne reformacijske crkve posljednjih 20-ak godina, od toga je veći dio ordinirao iz Osijeka da bi nakon zagrebačkog potresa počeo obnavljati zagrebačku evangeličku općinu i crkvu. Rođen je u Zagrebu 1954. godine, a priprema se za mirovinu. Ranije je radio u Skupštini grada, u Ministarstvu rada, a potom je završio teološki studij Matija Vlačić Ilirik i posvetio se sve do danas evangeličkoj crkvi.

Opće je mišljenje da su protestanti uvelike oblikovali europsku misao, posebno su gradili poslovnu i radnu etiku, razvijali pismenost na narodnim jezicima. Nisu htjeli koristiti grčki i latinski jezik u bogoslužjima, a to je u katoličkoj crkvi usvojeno tek 1965. godine, na Drugom vatikanskom Saboru.

Naravno, značajno su doprinijeli i razvoju skupštinskog modela vlasti i u crkvi i u društvu, tj demokraciji. Upravo je takva Evangeličko-luteranska crkva koja baštini svoje crkvene postulate iz Lutherovog vremena iz 1570. godine.

Što čini identitet vaše crkve, tj njezinu genezu. Poznate su ‘tri sole’… zapitao je urednik.

– Te tri sole su Sola Fides, Sola Scriptura i Solus Christus i opravdanje vjerom – glavna su načela što čini bit naučavanja te protestantske denominacije.

Sugovornik Berić smatra da je načelo opravdanja vjerom još više približilo njegovu crkvu s rimskom crkvom kada su 1999. godine potpisali zajedno svečanu izjavu u Augsburgu.

A Reformacija je, ističe biskup, obnova kršćanske crkve po Riječi Božjom i očišćenje kršćanske crkve  od svega što je protiv evanđelja. Upravo je to pokazao 1517. godine sa svojih 95 teza ondašnji katolički redovnih Martin Luther kako bi pokrenuo dijalog u Crkvi kao i dugoočekivane reforme rimske kurije. No, Luther je od strane Rima osuđen i došlo je do raskola, kaže magistar Berić.

– No, možemo reći da smo preživjeli i oživjeli u ustrojenih 10 crkvenih općina s dvije filijale – najveća je ona u Iloku koja ima između 800 i 900 vjernika, a druge se kreću između 50 i 200 evangelika. Poznata je ona u Legradu (Međimurje) odakle ćemo krajem listopada za Dan reformacije prenositi naše bogoslužje, najavio je Berić.

Aktualni biskup evangelički ovdje se s velikim poštovanjem prisjetio prvoga biskupa te crkve iz sedamdesetih godina, Vladimira Ladislava Deutscha. Jedan je od utemeljitelja fakulteta Matija Vlačić Ilirik, kao i veliki pobornik ekumenizma i sam je sudjelovao u ekumenskom hodu u siječnju u Zagrebu zajedno s kardinalom Franjom Kuharićem, biskupom Antunom Škvorčevićem. Sudjelovali su protestanti, katolici, muslimani na čelu s muftijom Ševkom Omerbašićem.

U zagrebačkom potresu stradala je središnja evangelička crkva u Gundulićevoj ulici koja simbolizira luteransku zajednicu u središtu grada. Pitali smo u kakvom je stanju.

– Crkva je sagrađena u neogotičkom stilu, a arhitekt je bio poznati Herman Bollé. Potres je bio razoran i trebat će velika sredstva za njezinu obnovu, procjena je osam milijuna eura, kaže Berić.

A evangelička crkva u Hrvatskoj potpisala je ugovore i s državom početkom 2000. godine, kao i brojne druge vjerske zajednice. Godišnje iz proračuna mogu računati na 150.000 eura.  

– Imamo sedam osoba na plaći, što je oko 10.000 eura mjesečno, a također moramo plaćati i poreze, doprinose i sva moguća osiguranja. Imamo i oko 3.000 eura pomoći iz crkve u Finskoj. Ukupno izdvajamo 115.000 eura za plaće, a ostatak za sve aktivnosti koje se događaju u crkvenim općinama – objasnio je Berić u razgovoru za podcast Ekumena i etika u poslovanju.

Autor: Augustin Bašić Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 6. listopada 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.