Evidentno je da je Hrvatska de jure i de facto postigla najviše standarde onih nacionalnih manjina koji ne pripadaju matičnom hrvatskom narodu, ustvrdio je u razgovoru za podcast Ekumena i etika u poslovanju Boris Graljuk iz Zajednice Ukrajinaca, istaknuti borac za manjinska ljudska prava, pripadnik ukrajinske nacionalne manjine,

Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske osnovana je 2008. godine kao krovna kulturno prosvjetna manjinska organizacija u RH, a bavi se očuvanjem nacionalnih, kulturnih i religijskih vrijednosti te ugledne zajednice. Ukrajinska manjinska zajednica u RH jedna je od 22 priznate nacionalne manjine u Hrvatskoj. Iz povijesti te zajednice zabilježeno je da su Ukrajinci u hrvatskim službenim dokumentima do 1931. godine upisani kao Rusi, a potom su se do 1971. izjašnjavali Rusinima, a kasnije Ukrajincima. I još je jedna zanimljivost – podaci pokazuju da je u hrvatskom glavnom gradu ukrajinska zajednica djelovala od 1922. godine kao Ukrajinsko društvo ‘Prosvita’.

Svaki gost PoslovniFM-a komentira svoje viđenje aktualnih tema – korupciju i njezinu pogubnu ulogu na sve sfere društva i javnoga života. Šute vjerski lideri. A kako ju doživljava Graljuk?

– Korupcija je karakteristična negativna pojava ljudske vrste od pamtivijeka – kaže te dodaje da Hrvatska nije najkorumpiranija zemlja, ona je mala korumpirana korupcija, a Ukrajina je veća korumpirana korupcija. A najveća korumpirana zemlja na svijetu je Rusija, ne samo da je raširena korupcija u toj zemlji, nego je izvozi u Afriku i ostale zemlje svijeta, što je pogubno.

– Činjenica jest da o korupciji malo javno i transparentno govore vjerski lideri u Hrvatskoj. Moraju o tome govoriti jer je korupcija nešto što je tužno, nepravedno prema onima koji nemaju, prema onima kojima treba dati istu šansu. I stignu još o tome govoriti sa svojih propovjedaonica i osuđivati to društveno nemoralno zlo – naglasio je Graljuk. Ističe da treba osuditi tu nakaradu u ovome društvu, a neki, primjećuje, nisu imali ni bicikl ili možda dvije tri ovce, a sada imaju toliko bogatstva.

Naglašava da je Hrvatska malo selo u Europi i svi sve znamo o svakome, kada je riječ o toj pošasti.

A kada je riječ o javnom moralu i etičnosti u poslovanju, tu smo deficitarni. I u tome treba biti permanentna borba, tvrdi Graljuk.

– Ja sam za uvođenje u škole predmeta općeg odgoja za svako dijete počevši od vrtića, posebno osnovnih škola, dakle da ga se odmalena ući lijepom ponašanju, da ne pljuje po ulici, ne baca smeće, opuške, ne vodi pse po parku za djecu, da se starijima ustane u javnome prijevozu i slično. To je konzervativan pristup, ali to je život, i neka se ugledaju na zemlje kao što su Švicarska ili Austrija. Mi se njima divimo, a vrijeme je jer smo mi članica EU – kaže Graljuk.

– Inače u RH živi oko 2.000 pripadnika ukrajinskog naroda. No, ruska agresija natjerala je brojne Ukrajince u izbjeglištvo pa ih ima u Hrvatskoj oko 25.000. Kako su zbrinuti, bilo je jedno od pitanja.

– Niti jednog trenutka Ukrajinci ne odstupaju od svog plana potpunog oslobođenja svoje Ukrajine. Sve zemlje Europske unije, na čelu s SAD-om, Kanadom i Australijom u istome ritmu pomažu na svim segmentima – vojnom, ekonomskom, socijalnom i zdravstvenom pogledu. Jednom riječju, pomažu tamo gdje je potrebno – istaknuo je ovaj hrvatski Ukrajinac.

Autor: Augustin Bašić Foto: PoslovniFM.

Objavljeno 26. travnja 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.