Uz postojeći povijesni Mojsijev dekalog koji je jedinstven i prihvaćen od svih religija, treba uvesti novi katalog – popis grijeha struktura! A korupcija isključuje temeljnu Kristovu zapovijed „poštuj Boga i bližnjega svoga“. Ona isključuje sve ovo. Zato korupciju treba katalogizirati kao strašno zlo, najveći grijeh. A kako ju uništiti – to trebaju rješavati državne vlasti i zakoni – poručio je u razgovoru za Poslovni FM mons. prof. dr. Juraj Kolarić, kršćanski ekumenist i povjesničar, u podcast emisiji Ekumena – etika u poslovanju.

U razgovoru s Augustinom Bašićem, urednikom emisije, dr. Kolarić, koji je obnašao i dužnost Velikog meštra Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” te predsjednika Zavičajnog društva Međimurje u Zagrebu, posebno se osvrnuo na značajke, smjernice Drugog vatikanskog koncila, ekumenski pokret, pojam „georeligije“, vjerske tolerancije u društvu.

– Današnji katolici sa svojom crkvom u nas šute kada bi trebali govoriti, a govore kada bi trebali šutjeti. Ne bi se smjeli izolirati i povlačiti da ponovno budu crkva u sakristiji, nego izaći na ulice i govoriti. Mnogi izlaze na demonstracije i zastupaju kojekakve ideje. Politički se angažiraju neadekvatno bez plana i programa. U tome i sredstva priopćavanja – mediji imaju svoju važnu ulogu, smatra Kolarić. Katolici će ostati statistička većina. Dakle, većina koja se ne želi zamjeriti, pogotovo ne onima koji imaju financijsku vlast jer će ostati uskraćeni. No, prvi kršćani nisu imali takvo shvaćanje ni življenje. Ti su kršćani, sa sv. Pavlom, iznijeli kršćanstvo na veliku svjetsku pozornicu, uza sve gotovo nepremostive teškoće. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Demografski problemi u Hrvatskoj su golemi. Sve je manje stanovnika, 400.000 manje od popisa 2011. godine. Tišti nas siromaštvo a što je s kršćanskom solidarnošću, zapitao je urednik.

– Na sudnjem danu Bog nas neće pitati kojoj si vjeri pripadao, već kakav si bio čovjek i što si učinio svom bližnjemu i meni si učinio, kako kaže Krist. Moramo imati srce za sve u ovom našem društvu. Molimo se solidarno sa svima. A demografski problem je velik, no tu je problem obitelji, ona je bolesna, izgubila svoj osnovni smisao. Naime, mnogi su članovi obitelji postali stranci, pripadaju različitim političkim opcijama, različitim ideologijama i svjetonazorima, stoga nije čudo da je takvo stanje u društvu pa i u demografiji. Ja sam iz jedne kršćanske obitelji s devetero djece, moj je otac govorio – seljak bez zemlje ne znači ništa, a obitelj bez djece malo znači, prisjetio se.

Za njega se još kaže da se mnoge tajne kriju u njegovom vinskom podrumu. Tamo su tijekom niza godina dolazili brojni crkveni, politički i medijski javni djelatnici kao i politički disidenti.

– Mnogi su znali za moje ekumensko djelovanje kao i za moje nacionalno raspoloženje, pa su dolazili k meni na razgovore, a bilo je to godine 80-te kada sam dao potpis (Dobroslavu) Paragi i (Ivanu Zvonimiru) Čičku na peticiju za oslobođenje političkih zatvorenika, a koju su oni uputili na KESS u Madridu.  Tada nas je jednog jutra UDBA pokupila i odvela u Đorđićevu ulicu, što je i zapisnički utvrđeno. Tu sam sreo neke ljude koje nisam poznavao, a koji su bili komunistički usmjereni i ideološki su bili na posve drugim pozicijama … I kada je pao Berlinski zid nastavili smo djelovanje u kuriji tj. u podrumu. Uvijek sam se dočekao na noge jer i one koji imaju zle namjere uvijek prihvaćam s osmjehom, još jednom će uz smiješak Kolarić.

Drugi vatikanski ekumenski sabor učinio je veliki zaokret na polju ekumenizma i međureligijskog dijaloga. Ponajprije otvorio je dijalog među kršćanima – katolicima, pravoslavnima i protestantima kao i prema drugim monoteističkim religijama  ali i prema ateistima. Kolarićevo životno djelo „Ekumenska trilogija” sumiralo je međukršćanske odnose na tragu Drugog vatikanskog sabora. Uz geopolitiku, Kolarić uvodi novi pojam georeligija, koja ima važan utjecaj i u ovom našem vremenu, promišljanjima o djelovanju.

I dok ruski patrijarh Kiril poziva vojnike na ukrajinsko bojište gdje ih blagoslivlje i odrješuje grijehe, a papa Franjo poziva na zaustavljanje rata i na pregovore za mir, Kolarić se prisjetio svog boravka u Rusiji 2006. i razgovora pojedinaca koji su tumačili kako Ruska pravoslavna crkva ide u dobrom ekumenskom pravcu jer će na to čelo uskoro doći novi patrijarh Kiril. Na to sam i tad iznio moju skeptičnost, jer rusko pravoslavlje ima megalomanske težnje, što se danas i obistinilo, kazao je Kolarić.

Projekt Manjinske religijske zajednice – izazov sekularnom društvu?, kojeg priprema i uređuje Augustin Bašić na multimedijskom poslovnom portalu PoslovniFM, financijski podržava Agencija za elektroničke medije kroz projekt novinarske izvrsnosti za 2022. godinu. 

Autor: Augustin Bašić Foto: Darko Buković/PoslovniFM.

Objavljeno 21. listopada 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM