U Republici Hrvatskoj žive pripadnici 22 nacionalne manjine, čine oko 7 posto populacije, a to je više od 300.000 stanovnika integriranih u naše društvo, sa svojim identitetima. Krovno autonomno tijelo za nacionalne manjine u RH je Savjet za nacionalne manjine, koji je osnovan 13. prosinca 2002. godine na temelju Ustavnog Zakona o nacionalnim manjinama. Od tada pa sve do prošloga ljeta, punih 20 godina, predsjednik Savjeta bio je Aleksandar Saša Tolnauer, koji je bio gost podcasta Ekumena i etika u poslovanju na prvom poslovnom radiju PoslovniFM.

Donošenjem Ustavnog Zakona o nacionalnim manjinama, što je bio uvjet Hrvatskoj za ulazak u EU, Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske osnovan je prvenstveno radi sudjelovanja nacionalnih manjina u javnom, kulturnom i političkom životu, a posebno zbog ostvarivanja zaštite prava i sloboda nacionalnih manjina.

– Trudili smo se upoznati naše društvo sa svim politikama implementiranja prava i zaštite nacionalnih manjina, tj. očuvati njihov i identitet  i osigurati njihov ravnopravni položaj u društvu; naravno da smo imali problema, ali smo ustrajno radili, kazao je Tolnauer.

– Iako postoji članak 22. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina prema kojemu pripadnik manjine, naravno ako ima sve odgovarajuće uvjete kao i ostali, ima prednost pri zapošljavanju u jedinicama lokalne uprave i samouprave i tijelima državne uprave na nekom području, tako zaposlenih pripadnika manjina, gledano brojem u postotku od ukupnog broja, nema niti 3,5 posto, kazao je Tolnauer. Ocijenio je i da je i kod ‘manjinaca’ učestala pojava velikog odlaska u inozemstvo, što još više otežava njihovu situaciju.

Jesu li zakazali etičnost u poslovanju i javni moral kao stupovi zdravog društva, upitao je urednik Augustin Bašić.

– Naslijedili smo korupciju, nešto što je za svako društvo pogubno. A korupcija postoji još iz biblijskih vremena, da se ne zavaravamo. Svjedoci smo da je korupcija karcinom koji razara društvo. Pitanje je kako se tome suprotstaviti. Nažalost, u našem društvu je korupcija poprimila takve razmjere da je to gotovo pa i ozakonjeno. To osobito razara mlade, njihov duh, stvara atmosferu beznađa i neambicioznosti. To se neće tek tako iskorijeniti. Jedino ako svi, baš svi segmenti društva, od Crkve, politike, gospodarstva, obrazovanja…. moraju egzemplarno kažnjavati korumpirane i isticati one koji se tome karcinomu suprotstavljaju. Jedino se tako može stvarati ozračje etičnosti i moralnosti u javnosti, poručio je Tolnauer.

– Ne možete u društvu imati takvu politiku da se legislativno sve takve ljude štiti, blago kažnjava ili takvi slučajevi idu u zastaru. Dok se god tu ne napravi pravi red s time ćemo teško izaći na kraj, a to čeka veliki posao i sljedeću Vladu, ocijenio je Tolnauer. Cjelovit podcast poslušajte u nastavku na podcast platformama Mixcloud i Spotify, u streamu prvog poslovnog radija na www.poslovnifm.com ili preuzmite za kasnije slušanje, kad god vi želite.

Tolnauer se osvrnuo i na međureligijsku suradnj, ne vidi nikakav problem jer je, kaže, imao radne susrete s čelnicima vjerskih zajednica. No, na terenu se stvaraju takve predrasude koje su političke naravi, a ne religijske naravi, ocijenio je.

Na tvrdnju urednika Bašića kako nam je prošlost opterećena još od Drugog svjetskog rata do Domovinskog rata, Tolnauer je naglasio da nam je povijest natrpana brojnim lakirovkama (stari izraz u komunizmu koji se odnosio na ‘uljepšavanje’, op.ur) koje su radili svi – i jedni i drugi i treći. A susrećemo se s mnogim gledanjima koja nisu utemeljena na stvarnim činjenicama pa se tako stvara atmosfera netrpeljivosti prema drugima i drugačijima, upozorio je Tolnauer.

– S ovom zadnjom Vladom uspjeli smo to da danas oni budu svjesni da se manjine odnose na čitavu državu te smo uspjeli i u tome da je većinski državni identitet vezan isto za manjine i za njihov status. U tome je Vlada odigrala važnu ulogu, pojasnio je Tolnauer. Citirao je i papu Franju koji je rekao: “Molim Boga da nam pamćenje prošlosti, pamćenje prošlih grijeha, pomogne da budemo uvijek budni protiv bilo kojeg oblika mržnje i netolerancije”. A to vrijedi za sva vremena, poručio je.

Još je jedan podatak važan, u Saboru je 8 zastupnika koji su ujedno članovi Savjeta za nacionalne manjine. Tolnauer je posebno opširno govorio o Romima i aktivnostima koje se čine na njihovoj jačoj integraciji u sve pore društva.

U razgovoru su spomenuli i medije te koliko prate život nacionalnih manjina. Poštuje li se jezik nacionalnih manjina, koliko se vodi računa o poslovnom duhu te zapošljavanju manjina. Bilo je riječi i o sudjelovanju pripadnika nacionalnih manjina u Domovinskom ratu, važnosti nacionalnih manjina u ulasku Hrvatske u EU.

– Situacija s medijima je možda najgora. Hrvatska televizija s četiri programa daje 1,3 posto ovih sadržaja tijekom 24 sata. Tu su manjine jako zapostavljene (zahvalni smo HTV-u što te podatke iznose javno jer to moraju po Ustavnom zakonu). Još smo 1997. godine potpisali Povelju o regionalnim jezicima Europe, a toga nema ni sada. Izgleda da smo ’13 prase’ u tom pogledu. Što se tiče pisanih medija, objavljuju i do 1000 članaka, no kada vidite što pišu, to su politički sukobi unutar manjina. A ovakvih temama, koje vi obrađujete na prvom poslovnom radiju PoslovniFM nema uopće nigdje drugdje – rezolutan je Tolnauer.

A tko je Aleksandar Saša Tolnauer? Doima se vrlo samozatajan i znatiželjan, pogotovo kada su u pitanju teme iz novije političke hrvatske povijesti (upoznao sam se s njim 90-ih godina u pripremama za izravni TV prijenos na Jom Hašoa – dana sjećanja i stradanja u Holokaustu, a suradnja je nastavljena do umirovljenja obojice, op.ur.).

– Ponosni sam Zagrepčanin i umirovljenik, a rođen sam u današnjoj zgradi Novinarskog doma iz kojeg su me odnijeli u rodilište u Vinogradsku bolnicu. Sada imam drugačiji ritam života i igram se s unucima, veliki mi je hobi čitanje knjiga, ponajviše iz političke povijesti. Pri ruci mi je knjiga Mesićevih memoara. A čitam i svjetskog analitičara Chomskog s kojim se već duže vrijeme družim. Nadam se da ću uspjeti koliko mi zdravlje dopusti pročitati ono što želim i volim, završio je razgovor za PoslovniFM Aleksandar Tolnauer.

Autor: Augustin Bašić Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 17. studenoga 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.