Razlog traženja i dobivanja halal certifikata je dodatna garancija i potvrda kvalitete proizvoda i ogroman potencijal halal tržišta koji raste iz godine u godinu, istaknuli su u razgovoru za PoslovniFM Rosa Ferinčević, vlasnica MarinaLab Opusa, za proizvodnju medicinskih proizvoda, dodataka prehrane i kozmetike, Mario Pašalić, direktor proizvodnje tvrtke Studio Nine za proizvodnju specijaliziranih sredstava za čišćenje svih osjetljivih staklenih i plastičnih površina te Gabrijela Joha, suvlasnica sisačke rođendaonice i igraonice Bijesna Glista.

– Prva smo igraonica u Hrvatskoj koja je uspjela i dobilla halal certifikat, pohvalila se na početku razgovora Joha. Dodala je kako su tijekom deset godina godina pratili i proučavali tržište, zapravo težili nekim novim sadržajima, ne samo dječjim željama. Potrudili smo se jer smo željeli i postali dio halal svijeta, istaknula je. Dodala je da proces dobivanja certifikata za Bijesnu Glistu nije bio ni prejednostavan, niti pretežak.

– Zatražili su da sastavimo meni za dječje rođendane. Dobili smo popis dozvoljenih namirnica, pa smo krenuli na posao sastavljanja jelovnika – ti jelovnici su odobreni od strane centra. Nakon toga je slijedila online edukacija o halal kvaliteti, tako da danas imamo i halal rođendane, a ta je hrana zdravija jer potvrđeno nema antibiotika i dodataka, naglašava suvlasnica Bijesne gliste.

Odluka o halal certifikatu za Ferenčević je bio logičan slijed, posebno nakon što su počeli izvoziti u Vijetnam i EU. Tada su dobili i upite iz Dubaija, koji isključivo traže halal proizvode, tj. čiste proizvode po islamskim standardima. Tako smo se i mi kao tvrtka odlučili da dodatci prehrani dobiju i tu certificiranu normu, jer standardi poput ISO certifikata ili HACCP-a te Halal su izuzetno korisne norme u poslovanju, pojašnjava Ferinčević. Dodaje i da halal certifikat zahtijeva da svaka sirovine bude čista od početka pa do gotovog proizvoda.

– U samom procesu najviše ima papirologije, jer su tu i norme i pravila EU. Orijentirani smo na prirodnu proizvodnju, pa sve firme od kojih uzimamo probiotike zapravo imaju halal certifikat i također nisu GMO, naglašava vlasnica MarinaLab Opusa.

Pašalić ističe kako su se u Studio Nine odlučili zatražiti certifikat i zbog spoznaje da je uvjet certfikatu da proizvod ne sadrži alkohol, što njihovi proizvodi ni nemaju.

– Nije bilo nekakvih posebnih prilagodbi jer smo mi posebni i od početka smo držali visoku razinu kontrole proizvodnih procesa. Praktički smo već bili pripremni na to. Naši proizvodi ne sadrže alkohol, ali smo morali dokazati i da su sirovine od dobavljača isto halal i tu smo uspjeli, navodi Pašalić. Cjelovit

Uoči HALAL BUSINESS FORUMA, u partnerstvu s Centrom za certificiranje halal kvalitete, Poslovni FM donosi inspirativne priče i razgovore s hrvatskim poduzetnicima kojima je halal donio i nove poslovne mogućnosti. Cjelovit podcast poslušajte odmah ili preuzmite za kasnije slušanje.

Svo troje sugovornika, bazirajući to na vlastitom iskustvu, ali i iskustva kolega poduzetnika svima preporučaju uvođenje halal certifikata. Mikro i malim poduzetnicima, istaknuli su, upravo halal može otvoriti vrata poslovanju, posebno zbog ogromnog potencijala halal tržišta i širenja poslovanja na nova tržišta.

Glede problematike poslovanja u Hrvatskoj sugovornici su se složili da su nameti i korupcija glavni problemi poduzetništva. Poslovanje je nešto lakše u većim sredinama, no svakako bi trebalo u RH više poticati proizvodnju i ljude koji žele nešto novo, a ne samo uvoziti, naglasili su.

U jedinstvenom podcastu Halal Business Info upoznajte detaljnije tri poduzetničke priče:

MarinaLab Opus – koja se bavi proizvodnjom medicinskih proizvoda, dodataka prehrane i kozmetike od 2002. godine. Vodeći su u ovom dijelu Europe po pitanju tekućih probiotika, a izvoze u Makedoniju, BiH, Sloveniju, Švedsku, Poljsku, Češku, Vijetnam, Kosovo, a uskoro i Švicarsku.

Studio Nine – proizvode dva osnovna proizvoda, koje su razvijali vipe od tri godine – jedan za čišćenje osjetljivih površina poput naočala, mobitela, laptopa, svih vrsta ekrana, TV-a itd te drugi, visokospecijalizirani proizvod koji sprečava zamagljivanje svih staklenih i plastičnih površina, od dioptrijskih sunčanih i zaštitni naočala, ronilačkih i skijaških maski, vizira na kacigama, zaštitnih vizira koji se koriste u zdravstvu.

Bijesna glista – obilježava deset godina kontinuiranog rada u Sisku, a osim organizacija proslava rođendana djece od 4-12 godina, provode i tečajeve stranih jezika za djecu, mlade i odrasle.

Uoči HALAL BUSINESS FORUMA, u partnerstvu s Centrom za certificiranje halal kvalitete, Poslovni FM donosi inspirativne priče i razgovore s hrvatskim poduzetnicima kojima je halal donio i nove poslovne mogućnosti.

Autor: Boris Živković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 28. travnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.