Halal certifikat ima smisla za svakog tko je ambiciozan zato što morate u potpunosti biti okrenuti tržištu. Naime, u hijerarhiji razmišljanja o poslu prvo je prodaja, a sve drugo se prilagođava tome. Razvoj, proizvodnja, sve se u tvrtkama prilagođava prodaji. U stvari halal olakšava posao u nečemu što je teže, lakše se prilagoditi tom standardu nego doći do kupaca i tržišta. Svaki poslovni ciklus ima razvoj, nabavu, proizvodnju, prodaju, distribuciju i promociju i menadžment. Mnogi mali poduzetnici su u početku fokusirani na razvoj i proizvodnju proizvoda, ali sve je to uzalud ako nemaju prodaju, a halal certifikat je svojevrsna propusnica za nova tržišta, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Zoran Šimunić, osnivač i direktor tvrtke Naše klasje.

– Halal je već dosta zastupljen u cjelokupnom hrvatskom hotelijerstvu poglavito velikim lancima jer prepoznaju vrijednost istog. Vjerujem da ima prostora i u malim ugostiteljskim objektima jer su uz malo napora rezultati veliki budući da se halal certifikat dosta lako implementira, dodaje Ana Bogović, direktorica hotela Hilton Garden Inn.

– Hrvatska je danas na svjetskoj turističkoj karti i tim više joj treba halal certifikat. Glede toga koliko je halal certifikat prepoznat u hrvatskoj poslovnoj zajednici, uvijek ima prostora za bolje, i prehrambena industrija i hotelijerstvo još mogu bolje, suglasni su sugovornici Borisa Živkovića, urednika jedinstvenog podcasta Halal Business Info.

Uoči HALAL BUSINESS FORUMA, u partnerstvu s Centrom za certificiranje halal kvalitete, Poslovni FM donosi inspirativne priče i razgovore s hrvatskim poduzetnicima kojima je halal donio i nove poslovne mogućnosti. Cjelovit podcast poslušajte odmah ili preuzmite za kasnije slušanje.

– Hilton hoteli u Zagrebu posluju već 10 godina, riječ je o tri hotela kategorizirana s 4-5 zvjezdica. Od 2016. godine imamo halal certifikat jer smo pratili potrebe naših klijenata, budući da se većina odluka oslanja upravo na želje naših gostiju. Dakle, osluškujemo što naši gosti trebaju i tako smo prepoznali halal certificiranje kao nešto što bi našim gostima povećalo sigurnost i kvalitetu usluge te tako još više zadobili njihovo povjerenje, otkriva Bogović.

– Naše klasje postoji već 20 godina i bavi se proizvodnjom svježe tjestenine brenda Aurelia, a u novije vrijeme i umaka, temeljaca te proizvodnjom sirovina za pekarstvo. Priča s halal certifikatom počela je jednim posjetom Sarajevu. Tada je, da tako kažem, krenulo osluškivanje jer svi mi koji se bavimo poslom ovisimo o tržištu. I koliko uspiješ prepoznati tržište i zadovoljiti tržišne potreb toliko ćeš u poslu uspjeti i to je zapravo cijeli smisao. U sarajevskim restoranima i kafićima sam shvatio da bi im bilo drago da naši proizvodi, koje im već prodajemo, imaju i halal oznaku. Po povratku sam se raspitao i upoznao Muftiju Aziza Hasanovića i tako smo krenuli i među prvima u Hrvatskoj dobili halal certifikat, prisjetio se Šimunić.

Na upit o procedurama i promjenama koje treba provesti prilikom implementacije, Bogović odgovara kako je sve poznato i prilično jednostavno, posebno jer cijeli support od tima koji stoji iza certificiranja olakšava proces.

– Naša najveća zadaća je bila kvalitetno utrenirati osoblje jer moramo zadovoljiti sve segmente hotelskog poslovanja koji imaju doticaj s gostom, uz jasno propisane procedure, pri čemu se strogo pazi na skladištenje, pripremu hrane i namirnica i označavanje da ne dođe do kontaminacije, pojasnila je Bogović.

– U prehrambenoj industriji postoji dosta standarda kojih se treba pridržavati, svaki nosi određenu zahtjevnost i ima određene kriterije. Ono što je u našem slučaju bilo olakšavajuće je to što smo u visoku standardizaciju krenuli od samih početaka, tako da smo gradeći naš način rada, sukladan visokim standardima proizvodnje, dodali još i halal certifikat, naglašava Šimunić.

Upitan o benefitima, Šimunić odgovara kako kako su benefiti u izvoznom plasmanu izraženi, jer Naše klasje je već godinama negdje na 35 posto izvoza, uz stalni rast. Izvozimo u desetak europskih zemalja s time da je gotovo 75 posto zemalja EU. Halal je dodatna vrijednost koju imamo. Vrijedi istaknuti da na nekim EU tržištima je i kriterij za kupovinu. Kad ljudi vide da proizvod ima halal certifikat cijene ga automatski puno više, a upravo zato jer znaju da je taj proizvod više kontroliran. I tu je ta dodana vrijednost kada je u pitanju izvoz, a moje osobno mišljenje je ako tvrtka ne izvozi onda su i osobni horizonti vrlo skučeni, dodaje Šimunić.

– U hotelijerstvu je bitno izgraditi odnos povjerenje i Hilton kao najveća i najprepoznatljivija svjetska hotelska kuća jako puno na tome radi. Imamo naš program vjernosti sa 160 milijuna članova vjernih našem brendu. U toj vjernosti, halal certifikat nam uveliko pomaže jer tako gostu poručujemo da može doći u naš restoran  i boraviti u našem hotelu i prepustiti se našoj kuhinji bez bojazni hoće li jelo biti u skladu s njegovim potrebama i certifikatom upravo to garantiramo. Povjerenje koje tako ulijevamo je najveći benefit koji možemo dobiti i koji nam se mnogostruko vraća. Nama je brend Hilton mogućnost halal certificiranja ostavio kao opciju koju uvijek možemo implementirati, nije dakle da smo morali, ali od sedam tisuća hotela u svijetu velika većina hotela je otišla upravo u tom smjeru, pa tako i zagrebački Hilton, dodaje Bogović.

U prehrambenoj industriji još ima jako puno prostora jer i nama je jednostavnije nabaviti halal namirnicu na domaćem tržištu nego uvoziti, onda i odmah primjeniti u turizmu, što sve otvara prostor i nišu hrvatskim proizvođačima, istaknuli su Bogović i Šimunić u još jednoj epizodi jedinstvenog podcasta na ovim prostorima Halal Business Info.

Uoči HALAL BUSINESS FORUMA, u partnerstvu s Centrom za certificiranje halal kvalitete, Poslovni FM donosi inspirativne priče i razgovore s hrvatskim poduzetnicima kojima je halal donio i nove poslovne mogućnosti.

Autor: Boris Živković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 26. svibnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.