Medijacija nije kada kolege, koji nisu odradili ni osnovnu obuku iz medijacije, kažu ‘pa ne treba nama medijator, mi ćemo se to sami dogovoriti, nazovem kolegu i mi se dogovorimo‘. Medijator je osoba koja osigurava kvalitetnu komunikaciju koju stranke ne mogu same postići, pa čak niti odvjetnici. Ako imamo dvije stranke i dva odvjetnika, tu još uvijek nema garancije da će se te četiri osobe moći oko nečega bitnog dogovoriti, naći rješenje. Medijator je, definitivno, ta peta osoba koja prvo osigurava kvalitetnu komunikaciju – da se svi čuju, da svi dođu do riječi, da ne budu preglasni nepotrebno i da nema zauzimanja strana, te da nijedna strana ne bude zakinuta, istaknula je za PoslovniFM Vlatka Adler, vlasnica Odvjetničkog ureda & Ureda za mirenje ADLER, koji djeluje u Beču i Zagrebu. Dodaje da je odvjetnica kojoj je mirenje uvijek prvo na umu.

Naime, uvijek postoji jača i slabija strana, zbog čega treba postojati netko tko će paziti da slabija strana ne bude pregažena, jer imate ljude koji su već doživjeli toliko udaraca i toliko se osjećaju nesigurno, jadno, financijski iscrpljeno i samo žele da proces završi. Tu je zato bitna uloga medijatora koji pazi da ne pristanete baš na bilo što, istaknula je Adler, u razgovoru s urednikom Srđanom Šimcem u emisiji Medijator. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

– Nikad nisam razmišljala o pravu, nisam ni voljela one poznate američke serije o pravu. Htjela sam studirati ekonomiju, uvjerena kako je moja budućnost poduzetništvo, jer dolazim iz poduzetničke obitelji. Vrlo brzo sam shvatila da, ako sam već na pravu, za mene postoji samo jedan izbor – odvjetništvo, koje je jedino koje se može usporediti s poduzetništvom, odnosno možemo pronaći zajedničku liniju, prisjetila se Adler.

Na upit o ulozi mentora u oblikovanju karijere, Adler ističe kako je bila vježbenik malo duže od prosjeka – od trgovačkog suda, preko jednog odvjetničkog ureda, drugog, do vlastitog ureda. U svim uredima imala sam sjajne mentore, osobe od kojih sam puno naučila, jer svima nam je potrebna pomoć, posebno u počecima. Da, malo se zagubila ta institucija mentorstva na svim razinama, suglasili su se Adler i urednik Šimac.

– Nisam i ne smatram se jako kompetitivnim odvjetnikom. Ima kolega koji stvarno jako vole borbu, napad, a ja više volim strategiju, razmisliti i vidjeti što, kako. Nisam nikada mislila da je moje mjesto biti glasna, agresivno nastupati. Iskustvo mi govore da stranke upravo to prepoznaju jer dolaze s rečenicom čuli smo da se vi bavite medijacijom u predmetima, naglasila je Adler.

Medijacija na početku spora ne može doći do izražaja kao negdje na sredini ili na kraju. Temeljno ljudsko pravo je pristup sudu, a trebalo bi biti temeljno ljudsko pravo na mirna rješenja, snažna je poruka Adler.

U teoriji mirenja, strana koja ne želi pokušati mirenje – ne mora pokušati mirenje. I to bi se trebalo mijenjati, na razini EU su već pokrenuti koraci, tako da svi koji ‘proizvode’ konflikt i sporove trebali bi preuzeti odgovornost za njihovo rješavanje, i to prije nego što se obrate cijelom državnom, pravosudnom sustavu za rješavanje, kaže Adler.

U sferi posla, poduzetništva, gospodarstva, biznisa, medijacija uzima sve više maha, jer sudski su postupci nepredvidljivo dugi. Adler smatra da na sudu uvijek imamo pobjednika i gubitnika, naprosto nema sudske parnice bez toga. A kod medijacije u gospodarstvu, obje stranke mogu biti zadovoljne, a i jeftnije je.

– U Austriji postoji obveza medijacije kada firme i poduzetnici, obrtnici, žele otkazati ugovor naučniku, moraju prvo pokušati medijaciju. Pokazalo se, sa psihološkog aspekta, da je za te mlade ljude, maloljetnike, puno ugodnije napraviti medijaciju nego sjesti sa šefom u četiri oka, kazala je Adler za PoslovniFM. Dodala je da je medijacija postala nužna i u obiteljskim odnosima, razvodima, podjeli imovine… što može iznimno biti dugotrajno stresno za sve.

Emisija Medijator: Vlatka Adler, pretvorena je u tekst pomoću umjetne inteligencije, korištenjem platforme Beey tvrtke NEWTON Technologies Adria d.o.o., partnera prvog poslovnog radija PoslovniFM. Sva prava pridržana ©poslovniFM Objavljeno 15. travnja 2022.