Navikla sam stalno tuđe potrebe staviti ispred svojih. Iz poduzetničke obitelji sam, radio je i propadao i brat i otac, pa su na kraju i uspjeli postaviti sve kako treba. Mama me, i zbog njih vjerujem, stalno micala od poduzetništva, uz rečenice kloni se ti toga, bolja je sigurnost itd. I radila sam, nakon studija psihologije, vjerovali ili ne, prvo s vojnim pilotima, u ministarstvima, Fini.. i prošlo je eto 30 godina. No, nikad nije kasno, otvorila sam u 51. godini svoj obrt, osjetila te našla svoj mir, istaknula je u razgovoru za PoslovniFM Andreja Bakula, prof. psihologije, vlasnica AB.PRO obrta za poslovne usluge.

Pojašnjava da je usmjerena poboljšavanju poslovnih procesa zapošljavanja, onboardinga, upravljanja radnim učinkom i nagrađivanja kako bi se vlasnici, posebno mikro, malih i srednjih kompanija, mogli barem 30% više vremena baviti osnovnim poslom. Uz smiješak kaže da je za mnoge mikro i male poduzetnike postala HR babica koja će u suradnji s vlasnikom i zaposlenicima ‘izroditi’, napraviti papirne i stvarne procedure i korake, posebno u dijelu vezanim uz ljudski rad i mogućnosti te potencijale.

Na upit urednika podcasta Medijator Srđana Šimca o načinima privlačenja i uključivanja te zadržavanja dobrih zaposlenika, Bakula odgovara kako su sve to stepenice, podfunkcije upravljanja ljudskim potencijalima neke organizacije.

– Sve je to put radnog čovjeka od ulaza, bivanja do izlazništva. To je putovanje koje ima svoje stanice, ima svoj smisao tek ako oni koji putuju znaju tko u tom autobusu vozi, zašto vozi i kamo vozi, koja je uloga svakog od njih iz autobusa, tko će koga zamijeniti kada se vozač umori, figurativno je kazala Bakula. Cjelovit razgovor poslušajte u streamu prvog poslovnog radija PoslovniFM, na podcast platformama Mixcloud i Spotify (u nastavku izravno linkovi) ili preuzmite za kasnije slušanje, kad god želite.

– Nema šprance kod opisa radnog mjesta. Da bi privukli pravu osobu za tvrtku, prvo je pitanje puna analiza i jasan opis posla koji bi netko trebao raditi. To je jako bitan korak, jer mnogi ljudi traže da im se jasno, ne općenito, kaže što trebaju raditi, što se od njih očekuje, kako trebaju raditi.. I tek nakon inputa i intervjua se može napraviti kvalitetna sistematizacija radnih mjesta, kaže Bakula navodeći i konkretan primjer građevinske tvrtke.

– Nema garancije za 100 posto… Ali u 5 posto slučajeva provuče se i, reći ću bez autocenzure, funkcionalni psihopat. Natprosječno inteligentan i manipulativan čovek koji jednostavno igra igru života da jede tuđu energiju i razara kolektive, manipulira. Jednostavno, to im je zabava i takvu je osobu teško uvijek prethodno razotkriti, ali zato postoji probni rok. Svima mikro i malim poduzetnicima savjetujem da koriste probni rok od 3 mjeseca, tijekom kojeg se prati i opservira, provjerava sve, iako su testovi bili vrlo ok, kazala je.

– Još uvijek se na oglas javlja dovoljno kandidata za posao, kaže Bakula. Izazov je i naučiti i voditelje primjerice skladišta kako upravljati i voditi skupine stranih radnika, jer mnoge stvari njima su kulturološki različite, a ne što nama podrazumijevamo. Tvrtka se treba onboardati prije onboardanja, naglašava.

Onboarding zapravo znači proces uvođenja novog zaposlenika, člana kolektiva, u organizaciju, novo okruženje, kroz sustav radne okoline…Poznato i kao organizacijska socijalizacija, onboarding je važan dio pomaganja zaposlenicima da razumiju svoju novu poziciju i zahtjeve posla.

Srđan Šimac i Andreja Bakula u podcastu Medijator govorili su i o kulturi povjerenja unutar tvrtke, komunikaciji, prodajnom timu, iskrenosti u odnosima i preuzimanju nekih obveza, nagrađivanjima…. Poslušajte sjajan razgovor koji otvara mnoge perspektive.

Autor: Srđan Šimac Foto: Darko Buković/PoslovniFM.

Objavljeno 16. veljače 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.