Medijacija i mirni načini rješavanja problema postali su među primarnim načinima poslovanja velike većine kompanija. Snažno je opredjeljenje u businessu kako je potrebno učiniti sve što se može unaprijed napraviti, kako uopće ne bi dolazili do sudskih procesa, istaknuo je za PoslovniFM Kai-Uwe Karl, glavni globalni pravni savjetnik u GE Renewable Energy u Londonu.

Osoba sam koja je ne samo profesionalno nego i ljudski zainteresirana sporove razumjeti i iznaći načine kako ih rješavati, istaknuo je Karl, koji danas radi u diviziji velikog GE za obnovljive izvore energije (OIE), s godišnjim prometom od 16 milijardi dolara.

– Aktivni smo na svjetskom tržištu i u svemu vezanim uz OIE – od sunca, hidroelektrana do baterija. Dakle posvećeni smo svemu obnovljivom, radu u energetskoj tranziciji prema svim vrstama obnovljivih izvora energije, istaknuo je Karl.

Kao kompanija uvijek ćete imati neslaganja, naprosto je to tako u modernom businessu. Pitanje je kako se odnositi prema njima i kako pristupati rješavanju tih neslaganja odnosno kakve su prihvaćene politike u slučaju primjerice kad će kompanija biti tužena i kakve su nam reakcije. Nije to jednostavno, tko je u pravu a tko je u krivu, posebno danas kad je sve ubrzano, podložno promjenama, fleksibilnosti. Sve je promjenjivo osim neslaganja, istaknuo je uz smiješak Karl u razgovoru sa Srđanom Šimcem, urednikom emisije Medijator.

Jedna je razina tehnički razumjeti ugovore, za što postoje odvjetnici i odvjetnička društva koji su tome usmjereni, kao podrška svakom svom klijentu, a druga je uloga odvjetnika u trenutku kad nastanu problemi jer tada se fokus miče s tehničkog razumijevanja u predikciju što je to što pokreće ljude u slučaju problema, kako odgovoriti, kako se postaviti. To je trenutak i prostor koji se ne razumijeva dovoljno, smatra Karl. Bitno je međusobno razumijevanje bez obzira na podrijetlo ekspertnog znanja, s ciljem zajedničkog iznalaženja rješenja.

Poslovni ljudi, poduzetnici, vlasnici kompanija ne smiju zanemariti ni troškove sudskih procesa ili arbitraža. Možda će potrošiti i više na odvjetnike, čak i više nego je vrijednost spora koji će im možda biti dosuđen. Medijacija čini tek manji dio tog troška, ali tomu treba pristupiti sustavno i kad će nastupiti ako pregovori ne uspiju. U poslovnom svijetu dugo se i pregovara, mnogi misle da su dobri pregovarači i misle da ne trebaju zato medijaciju, istaknuo je Karl.

Medijacija je danas stvarnost. Vidim i da klijenti shvaćaju da nema više crno-bijelog shvaćanja tko je kriv a tko je u pravu. Otvaranje vrata drugim načinima rješavanja neslaganja dobiva sve veći značaj u poslovnom svijetu, smatra Karl.

Od vanjskih odvjetnika očekujem da vide cijelu sliku, da medijaciju vide kao bitan način kako se može riješiti nekakav spor, neslaganje. Ako odvjetnik krene s pričom kako medijacija ne vrijedi i da neće biti uspješna, taj odvjetnik, bez obzira na to što je izvrstan u svom segmentu znanja, sam sebe diskvalificira jer ne pripada toj novoj kulturi realnosti rješavanja sporova, naglasio je Karl.

Mi kao kućni (in house) pravnici, zapravo smo u oba svijeta, u pravnom svijetu ali i businessu, sa zadatkom stalnog stvaranja mostova za obje strane. Često se vidim kao osoba koja mora ponuditi rješenja, ponuditi odgovarajuća rješenja za obje strane.

Karl zastupa svoj odjel u sporovima diljem svijeta, uključujući rad u pregovorima, posredovanju, arbitraži i parnicama. Također vodi različite političke inicijative usmjerene na upravljanje i smanjenje rizika od sporova. Prije nego se pridružio GE-u, Karl je radio u međunarodnoj odvjetničkoj tvrtki Cleary, Gottlieb, Steen & Hamilton sa sjedištem u Bruxellesu, zastupajući klijente u značajnim sporovima pred europskim sudovima u Luksemburgu, Europskom komisijom, kao i nacionalnim regulatorima. Karl je doktorirao trgovačko pravo na Sveučilištu u Tübingenu, Njemačka.

Autori: Srđan Šimac i Darko Buković Foto: PoslovniFM

Objavljeno 29. listopada 2021. Emisija Medijator: Kai-Uwe Karl pretvorena je u tekst pomoću umjetne inteligencije, korištenjem platforme Beey tvrtke NEWTON Technologies Adria d.o.o., partnera prvog poslovnog radija PoslovniFM. Sva prava pridržana ©poslovniFM