Sami sebi stvaramo barijere, odnosno ne znamo ni da ih imamo i onda se ne izlažete na društvenim mrežama, ne idete pregovarati kako ga bi mogli i trebali, ne znate se zauzeti za sebe? Niste dovoljno svjesni koliko ste dobri i raznorazne stvari se onda počnu javljati, a zapravo je to ono što naše malo dijete koje tad u odrastanju nešto nije dobilo, još uvijek ima u podsvjesnom programu. Znači sve ono što dobijemo i donesemo sa sobom, iz djetinjstva, iz odgoja, iz obrazovanja, preslikamo na kraju u odraslost uz sve svoje odnose, istaknula je u razgovoru za PoslovniFM Martina Komerički, komunikacijska stručnjakinja, vlasnica obrta Mandala.

– Za svaku novu razinu koju sam htjela prijeći, koju sam htjela dostići u životu, shvaćala sam da moram mijenjati sebe kako bi došla na tu novu razinu. Značilo je to da moram mijenjati neka svoja uvjerenja i što se onda događalo? Krenula sam i te svoje traume rješavati i gledati gdje sam ja tu bila, zapravo ranjena, i došla sam do toga sam se osjećala cijeli život sama i nesigurna, da me nitko neće zaštititi i da sam ja tu prepuštena sama za sebi i da, zapravo sam ušla previše u taj svojevrstan muški obrazac ponašanja, da bi zapravo sama sebe štitila, istaknula je Komerički u razgovoru sa Srđanom Šimcem, urednikom i voditeljem podcasta Medijator. Otkriva i što misli pod zdrava agresija, tko su lovci i sakupljači, što se sve promijenilo i zašto je ovo dobro doba za žene u businessu.

– Kad čitate biografije najpoznatijih managera i vlasnika, svi će vam reći kako svoje odluke nikad ne donesu na temelju Excel tablica, nego na temelju intuicije. I intuicija je vrlo, vrlo važan alat u poduzetništvu i poslu općenito, naglasila je Komerički. Cjelovit razgovor poslušajte u nastavku na podcast platformama Mixcloud i Spotify, u streamu poslovnog radija ili preuzmite za kasnije slušanje.

Martina je nakon 16 godina korporativnog posla i rada na poziciji managera komunikacija prije tri godine krenula u samostalno u poduzetništvo, promijenila u potpunosti prostor djelovanja, počevši se baviti pomaganju ženama na njihovom transformacijskom putu i naravno radeći na komunikacijskim projektima.

– Godine su samo broj. Možete u bilo kojem trenutku se odlučiti promijeniti i posao, i život i način funkcioniranja, jer ništa nije zapisano u kamenu. Ljudi se mogu mijenjati, ta ideja da smo takvi rođeni, da smo takvi, to uopće nije istina. Ja sam imala toliko tih promjena i procesa i mijenjanja da mogu samo ako sam mogla. A ako sam ja mogla, može bilo tko, snažna je poruka Martine Komerički u razgovoru za PoslovniFM. Poslušajte odmah podcast razgovor.

Autor: Srđan Šimac Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 15. rujna 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.