Poslodavci su sve više zainteresirani čuti što zaposlenici misle, kako vide i doživljavaju vrijednosti, što misle pod tim, kako misle da to treba provesti u stvarnost. Potrebno je izbjeći šumove, ljudima dati prostor za kvalitetan i otvoren razgovor, a sve to daje novi prostor za razumijevanje. Rezultat toga je dublje razumijevanje što je cilj njihovog rada i zašto je njihova uloga bitna, ocijenila je u razgovoru za PoslovniFM Dijana Novak Krešić, vlasnica DNK studija d.o.o. Smatra i da postajemo sve snažnije zainteresirani za to što se zaista događa, što ljudi zaista doživljavaju.

– Najvažniji razlog zašto zapošljavate baš određene ljude je to što oni donose svoju specifičnu sveukupnost. Ne idemo na posao sa nekom parcijalnim osobnošću, pa sam jedna osoba doma, druga na poslu. Možemo se drugačije obući, ali u osnovi svatko ostaje taj koji jest, naglašava Novak Krešić. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

– Treba imati uvijek prostora za razgovor, pa čak i osigurati cijeli dan u kojem nema zabranjene teme. To može donijeti novo razumijevanje. Dobro je izraziti se i crtanjem, vidjeti jedan proces i kao sliku, koju na radionicama prakticiram – a puno stane na platno 3×5 metara, u stripovskoj varijanti, uz smiješak će Novak Krešić. .

– Ne postoji zapravo greška. Greška je samo nešto što je otišlo krivo, pa je bitno se vrlo brzo vratiti u normalu i učiniti da u novom koraku bude bolje. Ako imamo strah od greške nikad se nećemo ohrabriti i nešto novo napraviti, naglašava. Dodaje da se ne može nikoga natjerati da istraži, sudjeluje, da skoči u neku drugu fazu, do koje se dolazi osobnim i poslovnim rastom.

Naziv tvrtke DNK vuče kod ljudskosti. A osobno sam se udala u 50-im i stavila suprugovo prezime ne na kraj, već kao prvo. Pojasnila je da se bavi korištenjem i provedbom metodologije Design Thinkinga, iz faze u fazu razmišljajući.

Na urednikov komentar kako je i ne donošenje odluke zapravo odluka te da za određene odluke treba biti spreman, Novak Krešić se suglasila te dodatno pojasnila proces rada na radionicama Design Sprinta, što je vrlo čvrst, robustan, 4-dnevni proces preispitivanja i testiranja, čime se skraćuje i štedi šest mjeseci. Bitno je da se uvede raznovrstan tim koji radi na tom procesu, svi rade zajedno, ali pojedinačno. O čemu je riječ? Poslušajte u emisiji.

Autor: Srđan Šimac Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 20. svibnja 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM