Kad ljudi dobiju pažnju, osjete da osoba ima istinski interes i da je zanima kako su, koje su njihove strasti i što ih pokreće kroz interakciju, to je ono što djeluje i na što ljudima ostavlja traga. Vide se te razlika na polaznicima tečaja, ne govorimo samo o engleskom jeziku, istaknula je za Poslovni FM Lana Šiljeg, vlasnica zagrebačke škole stranih jezika West End. Dodaje da je to posebno bilo vidljivo na početku, taj svojevrstan otpor, jer je naša ideja bila oduvijek interaktivni tečaj i poticanje, dok hrvatski sustav nije nešto što potiče individualizam.

– Kroz upravo strani jezik, koji donosi dodatne blokade i barijere, vidimo koliko sami sebe sabotiramo, sami sebi postavljamo barijere i ne dopuštamo se osloboditi u komunikaciji. Kroz engleski jezik navigiramo ljude i da budu bolju komunikatori u svim aspektima života, istaknula je Šiljeg u razgovoru sa Srđanom Šimcem, urednikom i voditeljem podcasta Medijator. Cjelovit podcast poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

– Poznavanje engleskog jezika poduzetnicima je jako bitno. Česta je situacija da se dosta povlače manageri i vlasnici s razgovora sa strancima, poslovnim partnerima. Možda se u tom trenutku osjećaju možda ugroženo jer nisi u svojoj punoj moći. Slabiji su rezultati pregovora i prodaje, to je nekakvo iskustvo koje ima Šiljeg.

Na komentar urednika Šimca da se i na vlastitom jeziku kod razgovora i pregovora često ne usuđuju reći da nisu razumjeli odnosno tražiti dodatno pojašnjenje, Šiljeg potvrđuje kako je to pitanje kojim se dovodi kasnije i pitanje kompetencije i strah od manjka znanja, a prava se vrijednost ne izrazi upravo zbog neznanja jezika. Zato se treba ohrabriti, jer stranci cijene ako se potrudite progovoriti jezik koji nije vaš materinji.

Dodatno Šiljeg preporuča mladima da iskoriste priliku odlaska i na kraće boravke učenja u inozemstvo, jer je to nemjerljiva vrijednost kasnije u životu.

Porijeklo riječi entuzijazam je od stare grčke riječi en+theos, u Bogu, što znači božansko oduševljenje, zanos, ushit, polet… A to nam je bitan dio neverbalne komunikacije, transfer nečeg nevidljivog, kaže Šiljeg. Čime ti je dana strast, ima dobru ideju, jako je važno to ozbiljno shvatiti jer je namjenjena – tebi.

Riječ je moć, naglasili su na kraju razgovora Šiljeg i Šimac. A o čemu su još razgovarali, od personaliziranog interaktivnog sistema, uloge stranih jezika u poslovanju i pregovaranja, kakve postoje metode praćenja korisnika, engagementa, ulozi DNK…. poslušajte.

Autor: Srđan Šimac Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 17. veljače 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.