Svakim smo danom sve više ovisni o električnoj energiji, od kućanstva do industrije, bez obzira na izvor, no svakako se sve više gleda na što veći udio zelene energije. Većim ulaganjem u zeleni sektor, više će se morati ulagati i u prateću infrastrukturu, a mi smo u svakom slučaju već sad spremni proizvoditi transformatore koji će imati još manje gubitke nego što ih sadašnji transformatori imaju, istaknuli su u razgovoru za poslovniFM Davor Baković, predsjednik Uprave društva KONČAR – Mjerni transformatori i Vanja Burul, predsjednik Uprave društva KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori.

Kad je riječ o obnovljivim izvorima energije i zelenoj industriji, već dugi niz godina govori se o energiji vjetra i sunca. Imamo primjera i u našoj industriji da kupci mjere koliki je ugljični otisak naših proizvoda, odnosno koliko naši proizvodi doprinose povećanju ili smanjenju zagađenja. Pogotovo Europa ide u smjeru proizvodnje zelene energije iz vjetra i sunca. U narednom razdoblju možemo očekivati velike investicije u izgradnju vjetroparkova i sunčanih elektrana te postupno napuštanje tradicionalnih proizvodnji električne energije iz ugljena, naglasili su Baković i Burul u razgovoru s Borisom Živkovićem, urednikom emisije Motori rasta.

Poslovni FM i Grupa Končar donose emisiju MOTORI RASTA! – zanimljive razgovore o ljudima i poslovanju u području energetike, tračničkih vozila, obnovljivih izvora, istraživanja, razvoja i inovacija.

‒ Što se tehnoloških mogućnosti tiče, imamo kvalitetan i inovativan proizvod. Naša globalna konkurencija nije u stanju postići neke karakteristike i outpute koje mi već uspješno proizvodimo ovdje u Zagrebu. Mi smo zapravo industrijski lideri, odnosno prva europska liga ‒ naglasio je Burul, a kao prednost izdvojio fleksibilnost veću od nekih poznatijih svjetskih sustava.

KONČAR – Mjerni transformatori imaju oko 270 zaposlenika, dok KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori imaju oko 650 zaposlenika, ističu sugovornici.

‒ Radnu snagu još uvijek uspijevamo pronaći u Hrvatskoj ‒ kaže Burul te nastavlja: ‒ Visokoobrazovani zaposlenici u najvećem broju dolaze s fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a zadnjih godina i iz osječkog te riječkog. Što se tiče radnika u proizvodnji sa srednjom stručnom spremom, zaposlenici nam dolaze iz područja Zagreba i okolice, Hrvatskog zagorja, Karlovca i okolice… Uglavnom iz zona iz kojih na posao u zapadnom dijelu Zagreba mogu doći brzo i relativno jednostavno ‒ zaključuje Burul, a Baković dodaje da imaju odličnu suradnju s Fakultetom elektrotehnike i računarstva te Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, ali i s drugim fakultetima i hrvatskim sveučilištima.

Proizvodni portfelj

‒ Transformatori su vrlo složen proizvod, iako se na prvi pogled to ne bi reklo s obzirom na to da nemaju pokretnih dijelova, kao primjerice elektromotori. No, složeni su zbog više aspekata, a najčešće ovisno uz naponsku razinu i snagu. Što su veće naponske razine i snage, to su proizvodi složeniji i potrebna su interdisciplinarna znanja termodinamike, mehanike fluida, poznavanja električnih i magnetskih polja. Katkad su potrebna i druga znanja kako biste zadovoljili neke specifične zahtjeve. Ti zahtjevi proizlaze iz uvjeta u električnoj mreži te mogu biti toliko složeni da su zapravo neopisivi matematičkim modelima ‒ pojašnjava Baković.

‒ Transformator izvana izgleda jako grubo i to je konzervativni proizvod koji se temelji na principima koje je otkrio još Nikola Tesla. Nije to IT ili fina elektronika koja se puno brže razvija nego klasična industrija, ipak, tehnologije i novi materijali su nešto što treba proučavati i dobro poznavati kako bismo mogli iskoristiti njihove prednosti. U praksi naprezanja u materijalima i razmaci među njima mogu biti drugačiji, što rezultira manjom ukupnom masom i vanjskim gabaritima završnog proizvoda. Nasuprot robusnosti, katkad je za postizanje određenih parametara potrebno koristiti drugačije materijale, gdje je ta razlika tek na molekularnoj razini ili orijentaciji kristala unutar kristalne rešetke materijala. U tom slučaju transformator možemo promatrati kao proizvod velike finoće i preciznosti ‒ dodao je Burul.

‒ Tvrtka KONČAR – Mjerni transformatori proizvodi jedan tip transformatora koji u elektroenergetskom sustavu u trafostanicama „osluškuje“ napone i struje u mreži. Radimo ih do naponskog nivoa od 800 kilovolti, a tako nešto postiže samo jedan uski krug svjetskih proizvođača. U stanju smo napraviti proizvod koji je na tim naponima konkurentan u svijetu. Samo za ilustraciju – maksimalni prijenosni napon u EU-u je 400 kilovolti, pojasnio je Baković.

‒ KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori organizirani su u dva profitna centra – srednje energetske transformatore te distributivne transformatore, unutar kojeg se nalaze i specijalni distributivni transformatori. Proizvodimo transformatore snage do 160 MVA i napona do 170 kV. Jednostavno rečeno, srednje energetski su veliki transformatori, a distributivni su oni manji koje možete vidjeti na stupovima u gradovima i u kućicama blizu stambenih zgrada. Oni transformiraju srednji napon (10 ili 20 kV) na napon koji koristimo u kućanstvima, 400 odnosno 230 volti, objašnjava Burul.

Mjerni se transformatori, kaže Baković, proizvode u dvije varijante, ovisno o  izolacijsko-tehnološkim mogućnostima: jedna je u papirno-uljnoj izolaciji, a druga u epoksidnoj smoli.

‒ Proizvodimo oko 4 tisuće papirno-uljnih transformatora te između 5 i 7 tisuća epoksidnih godišnje, dok su trenutni maksimalni kapaciteti tvornice 4 tisuće uljnih i 10 tisuća epoksidnih godišnje ‒ govori Baković.

‒ S tradicijom dugom 90 godina Distributivni i specijalni transformatori su regionalni lider u proizvodnji distributivnih, srednjih energetskih i specijalnih transformatora. U svoja dva profitna centra samo prošle godine smo proizveli 250 energetskih, što znači po jedan transformator svakog radnog dana u godini, te nešto više od 7 tisuća distributivnih transformatora. Investicijom vrijednom 17 milijuna eura, provedenom tijekom posljednjih dviju godina, povećani su kapaciteti proizvodnje na distributivnom asortimanu za 40 posto, na otprilike 10 tisuća komada ‒ nastavio je Burul.

Na urednikov upit tko su kupci transformatora Burul kaže da distributivne i specijalne transformatore uglavnom kupuju operatori prijenosnog i distribucijskog sustava. ‒ Dio kupaca je iz industrija koje kupuju naše proizvode za svoje potrebe, radimo i za neke specijalne kupce poput čeličana, a tu su i narudžbe za transformatore za elektromotorne vlakove. Glavna su tržišta EU, posebno Skandinavija, te Bliski istok – Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Saudijska Arabija. Ključ uspjeha leži u izvozu, transparentnosti, stručnim zaposlenicima i timskom radu ‒ ocijenio je Burul.

‒ Mjerni transformatori, koji su samo tijekom poslovne 2020. izvezeni u 55 zemalja svijeta na svim kontinentima, veliki udjel primjene imaju u prijenosu električne energije. S proizvodnjom koja seže od 1947. godine, svakih desetak godina tvrtka je povećavala maksimalni kapacitet, kao i tehnološku razinu, u skladu sa zahtjevima tržišta. Ključ uspjeha su zaposlenici i dobro postavljeni temelji te vlastite inovacije i proizvodi koji nam omogućuju dugotrajnost i dugogodišnje održanje u svjetskoj konkurenciji. Mantra koja se kod nas uči je ‘tržište i razvoj’. Jer nema razvoja koje nije usmjereno prema tržištu, niti ima  tržišta koje ne rezultira novim razvojem ‒ smatra Baković.

Elektroenergetika je bitna za sveukupni razvoj

‒ Ulaganje u elektroenergetiku od izuzetne je važnosti za svaku državu, jer je energija suština svega čime se jedno društvo i gospodarstvo bavi. Potražnja i potrebe za sve kvalitetnijom i zelenijom električnom energijom u budućnosti će samo još više jačati, nastavlja Baković. Dodaje kako je, uz vrhunske tehnologije, bitno ulaganje u ljude, koje se motivira na aktivno sudjelovanje u procesima.

‒ Maksimalno ulažemo u razvoj naših zaposlenika, primjerice u učenje stranih jezika, omogućujemo im pristup različitim seminarima kojima oni stječu nova znanja i jačaju postojeće vještine. Aktivno njegujemo cjeloživotno obrazovanje i pružamo im i više nego što se zakonski traži za neko radno mjesto ‒ dodao je Burul.

– Što se tiče procesa proizvodnje najnoviji iskorak je planirani novi modul za proizvodnju koji u cijelosti počiva na open source tehnologiji i prisutan je u cloudu. No, bez obzira na digitalizaciju, još uvijek je važan i osobni kontakt. Naime, princip kupovine naših proizvoda i kupovina sirovina u našoj branši je takav da uvijek krajnji pečat kod potpisivanja ugovora mora bit stisak ruke između ljudi ‒ drži Baković.

‒ Što se tiče planova, Mjernim transformatorima je srednjoročni i dugoročni plan jača orijentacija na tržište EU-a, što je uostalom i prirodno zbog našeg geografskog položaja. Što se tiče proizvoda, plan je biti u skladu s green dealom tj. težiti zelenim rješenjima. Pa tako radimo na nekim izolacijskim materijalima koji su biorazgradivi i siguran sam kako će se sve više proizvodnja razvijati u tom smjeru, pojasnio je Baković.

 ‒ Planova ima mnogo i u Distributivnim i specijalnim transformatorima, od povećanja proizvodnih i skladišnih prostora do zapošljavanja novih zaposlenika. Sve više se okrećemo korištenju biorazgradivih tekućina koje ne zagađuju okoliš. Kontinuirano radimo na razvoju transformatora sa smanjenom bukom i gubicima. Imamo u planu i puno manjih projekata. Primjerice, prije nekoliko godina smo kupili manju tvornicu transformatora u Poljskoj te smo ju odlučili podići na našu proizvodnu i tehnološku razinu. Riječ je o pothvatu za koji trenutno trošimo puno energije i resursa, no uz taj poslovni potez vezane su i nove mogućnosti i planovi za poslovanje na tamošnjem tržištu, zaključuje Burul.

Objavljeno 30. travnja 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM