Menadžment je znanost. Kao svaka znanost razvijala se i razvija stalno, shodno razvoju društva. Bez obzira je li riječ o poduzećima, realnom sektoru, profitabilnim i neprofitabilnim jedinkama, institucijama, javnoj ili lokalnoj upravi, koncepti menadžmenta su isti. To što je okruženje možda drugačije, što moramo neke specifičnosti posebno uzimati u obzir, to je sasvim drugo, ali koncept menadžmenta je isti i mi moramo naučiti kako i na koji način stvarno koristiti ta znanja iz područja menadžmenta, istaknuo je u razgovoru za Poslovni FM dr. Krešimir Buntak, redovni profesor na Sveučilištu Sjever, poslovni savjetnik i stručnjak za upravljanje kvalitetom, menadžment i poslovnu izvrsnost.

Na upit urednika podcasta Poslovna špica Saše Petra kako birati menadžera, Buntak odgovara kako je iskustvo naravno izuzetno važno, ali kompetencije su na kraju krajeva bitnije jer je to nečije znanje, iskustvo i karakteristika nečije osobnosti.

– Te karakteristike vas kao osobe će na neki način definirati vas kao tipa menadžera. Imamo managere pionire koji pokreću stvari, imamo menadžere koji su treneri koji su idealni u trenutku kad dolazimo do neke razine kad oni mogu lijepo stabilizirati i upravljati cijelom pričom, imamo i menadžere za krizne situacije koji moraju potpuno drugačije funkcionirati i vrlo brzo i rezolutno mogu rješavati stvari, istaknuo je Buntak.

Mnogi danas u novogovoru naglašavaju kako je kriza prilika, da to nisu problemi nego izazovi itd.

– Nakon 25 godina menadžmenta, mogu reći da su problemi stvarno problemi i nije baš tako jednostavno tome pristupati, a za ljude u menadžmentu je ključno da znaju rješavati – probleme, istaknuo je Buntak. Dodao je da uvijek treba imati na umu da krize nastaju izvana, ali i iznutra, zbog čega je bitno za svaki strateški plan raditi kontekstualizaciju organizacije. Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

– Kad gledamo okruženje i proteklih 30 godina, stanje u gospodarstvu i sustavu, činjenica je da nismo postali konkurentni, a menadžment je izravno povezan s konkurentnošću, ocijenio je Buntak.

Buntak je prošao sve razine organizacije poslovanja – od vlastitog obrta početkom 90. preko upravljanja trgovačko-proizvodnom tvrtkom, odgovornih dužnosti u Uredu za gospodarstvo grada Zagreba, radio je kao predsjednik uprave poduzeća Končar alati d.d., bio ravnatelj Državnog zavoda za mjeriteljstvo, do danas kad stečena znanja prenosi budućim generacijama kao pročelnik Odjela za logistiku i održivu mobilnost na Sveučilištu Sjever, u Varaždinu i Koprivnici.

U podcastu Poslovna špica Buntak i Petar razgovarali su i o ulozi vlasnika i menadžmenta u vođenju poduzeća, zašto će veliki broj poduzeća propasti ako ne dođe do razdvajanje tih uloga, razvojnim mogućnostima, upravljanju kvalitetom na svim razinama, školovanju menadžera, pogreškama i rješenjima u sustavima upravljanja…

Autor: Saša Petar

Objavljeno 10. ožujka 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.