Korektnost, pouzdanost, inovativnost. Biti drugačiji, a istodobno biti iskren prema kupcu, prema dobavljaču, gradeći dobre međuljudske odnose. Jednostavno, uspjeh ne dolazi ako imate skrivene namjere ili informacije. Partneri to prepoznaju, uz naravno kvalitetu usluge i proizvoda. To je najjednostavniji recept 30-godišnjeg uspješnog djelovanja na tržištu, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Ivica Fiolić, suvlasnik i direktor zagrebačke tvrtke FIV.

– Uvijek nam je bio postulat pružiti kupcu najbolje za njegov novac. Zbog toga i nismo naprečac rasli, gradili smo tvrtku korak po korak, istaknuo je Fiolić, dodajući da su imali svoj zacrtani smjer, kao nit vodilju razvoja obiteljske tvrtke, od kojeg nisu odustajali. I tako se i sin Fran, koji je pomagao i tijekom školovanja, nakon fakulteta se i pridružio u vođenju kompanije, s novim idejama, vjetrom u leđa i kreativnosti, istaknuo je Fiolić, u razgovoru sa Sašom Petrom, urednikom emisije Pametna špica. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Poduzeće Fiv osnovano je prije 30 godina, 1992. godine, kao obiteljska tvrtka koju su pokrenuli Renata i Ivica Fiolić, za veleprodaju uredskog i promo materijala, a od prije šest godina pridružio im se sin Fran.

– Odrastao sam u poduzetničkoj obitelji, znam da se uspjeh ne događa preko noći i da u poslu popreko naprosto ne može biti brže, istaknuo je Fran Fiolić.

– U društvu se danas ne razmišlja dugoročno. Ide se zaraditi što je prije moguće i što više, ne razmišljajući o sutra. U mlađim krugovima postoji i ta percepcija da je meni, kao budućem nasljedniku obiteljske tvrtke, lako i jednostavno. Evo odmah pozivam sve da vide kako je to raditi, razmišljati o ljudima koji rade u tvrtki, njihovoj obitelji i svim aktivnosti što jedna tvrta i upravljanje njome nosi, ističe mlađi Fiolić.

Na upit urednika o sinergiji obiteljskog rada, odnosno kako je podjeljen posao, sistem i rad unutar tvrtke, Ivica Fiolić posebno izdvaja da je Fran donio novu energiju, neke nove smjerove, ideje, kombinirajući iskustvo i mladost za dugoročno održivu priču.

Iako smo ostali uz temeljni asortiman, zadnjih 5-6 godina smo nadogradili svoju ponudu promo artiklima, otvorivši tu novu nišu, jer smo time i disperzirali rizik, naveo je Fiolić senior.

Može li se odvojiti poslovne i obiteljske odnose, odgovor je jednostavan – ne može. Upravo ta obiteljska simbioza je možda i ključna, svatko ima svoje mišljenje, ‘pokefamo’ se oko nekih odluka i smjerova, ali tu nema zle krvi i prenošenja na obiteljski odnos, uglas će Ivica i Fran.

U obiteljskoj kompaniji ne možete ne uvažavati člana obitelji. Djeca ne moraju razmišljati kao roditelji i voditi kompaniju kao što su to radili roditelji. Roditelji moraju prihvatiti i bolje ideje djece, pri čemu, sigurno, karakter utječe na komunikaciju, istaknuo je Fran.

Odlaze li poduzetnici u mirovinu? Odgovor na to pitanje ne znam. Htio bih biti tu, ako me trebaju nasljednici kompanije, ali i povući se, kaže direktor Fiolić.

Jedno je reći, ali mislim da roditelji, osnivači kompanije, nikad neće u svojoj glavi napustiti kompaniju, i uvijek će biti tu, zaključio je Fran Fiolić.

Autori: Saša Petar Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 29. travnja 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM