Kad smo krenuli 2011. godine gotovo da nismo imali konkurencije, ali smo već tada prepoznali da tržište za online učenje hrvatskog jezika za strance itekako postoji te da ta cijela niša još nije uopće prepoznata od strane pružatelja usluga, istaknula je u razgovoru za PoslovniFM Mateja Horvat, prof. hrvatskog jezika i osnivačica SpeakCRO, online centra za učenje hrvatskog i drugog stranog jezika.

– Riječ o usluzi na daljinu, dobar dio naših učenika su izvan Hrvatske, imamo dosta onih koji su zapravo druga i treća generacija iseljenika s naše obale i većina njih želi učiti standardni jezik. Međutim, koliko god je to moguće, prilagođavamo se njihovim željama, njihovim ciljevima, kazala je Horvat u razgovoru sa Sašom Petrom, urednikom podcasta Poslovna špica.

– Za mene osobno, ovo vrijeme u kojem živimo je izuzetno zanimljivo, izuzetno izazovno, na različite načine, strašno, strašno, zanimljivo. Zaista smo svjedoci jedne revolucije i vjerujem da će se kroz par desetljeća, par stotina godina, sadašnjem razdoblju u kojem mi živimo i svjedočimo, učiti kao razdoblju revolucije. A svaka revolucija nudi pregršt novih mogućnosti koje prije toga jednostavno nisu postojale, istaknula je Mateje Horvat. Cjelovit i vrlo analitičan razgovor poslušajte u streamu prvog poslovnog radija PoslovniFM, na podcast platformama Mixcloud i Spotify (u nastavku izravno linkovi) ili preuzmite za kasnije slušanje, kad god želite.

Na komentar urednika Petra da su nam jasni stranci koji žele naučiti hrvatski za svoju punu integraciju u hrvatsko društvo, ali da mu nije jasno kako sve više i više završnih radova, diplomskih radova, seminarskih radova pokazuju koliko su nam učenici srednjih škola, fakulteta zapravo hrvatski nepismeni, Horvat odgovara kako je to točno, ali i da je traženje rješenja kompleksno.

– Da jednostavan odgovor na to pitanje postoji, vjerojatno bi već rješenje i vjerojatno bi već rezultati tog odgovora bili prisutni. Međutim, nisu, nisu prisutni, kazala je Horvat.

– Hrvatski jezik jest težak za učenje, objektivno je težak. Padeži jesu strancima poteškoća broj jedan, uz smiješak će Horvat.

Iskustvo pokazuje, nastavlja, da su velikom dijelu stranih radnika naše usluge preskupe ako bi samostalno plaćali. Cijene su jasno izražene na internetskoj stranici i oni tu vide da je njima to preskupo. Pokušavaju učiti jezik samostalno, ali tu se susreću s problemima jer, jednostavno, za hrvatski jezik nema puno materijala za učenje, pogotovo ne materijala za samostalno učenje. Svi materijali koji postoje uglavnom su namijenjeni radu s profesorom, nisu toliko namijenjeni samostalnom radu, ističe Horvat. Samostalno učenje je vrlo dugotrajan proces, koji nije lagan i možda baš nije niti za svakoga.

Autor: Saša Petar Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 22. ožujka 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.