Strip je danas priznat kao deveta umjetnost, danas stripove čitaju dvije kategorije osoba – jedna su generacije koje su odrasle na stripu, za koje je to, uz kino, bio iskorak u svijet umjetnosti i prozor u svijet, koji su skupljali i posuđivali stripove cijelo vrijeme, a druga su nove generacije, neki novi klinci, kojima se otvara svijet stripa s njima prilagođenim likovima i poveznicom, tzv. dječjih stripova, posebno targetiranih i posebno upakiranih po generacijama, istaknuo je za PoslovniFM Raul Švarc, vlasnik tvrtke Svijet stripova.

Nakon dugogodišnje prodaje stripova na štandu na zagrebačkom Cvjetnom trgu, pokrenuta je tvrtka 1994. koja posluje i danas, a stripovi su nadopunjavani novim proizvodima i medijima, filmovima, DVD-ima, plakatima, akcijskim figuricama…. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

– Danas se uz strip puno toga nadopunjava. Ranije si imao strip i sretan s tim, a danas je sve uvezano – od majica, prehrambenih proizvoda s likovima, odjeće, pri čemu su brojni filmovi, serije na kojima na kraju piše da je snimljen po stripu.

Što se pak tiče hrvatskog tržišta danas, u zadnjih deset godina u nas je objavljeno gotovo sve kao i u svijetu, što je iznimna stvar za naše tržište. Dovoljan broj nakladnika u Hrvatskoj radi zbilja ozbiljan posao, objavljuju ozbiljne stvari. Ima dakle izbora, ali i kupaca, jedino je pitanje koliko njih smatra da je ‘prerastao’ strip. A kad pogledate što se nudi to su zapravo ilustrirane knjige.

Upitan kako danas strip živi u vremenu novih tehnologija, Švarc ističe kako strip ima svoju ulogu, raste prodaja prije godišnjih odmora, uz smiješak će.

A i naši autori stripova su vrlo cijenjeni u svijetu i rade sjajne prepoznatljive poslove u svijetu, naglasio je Švarc.

Što se pak tiče prodaje starih izdanja, tržište se preselilo na aukcije i internet. Traži se nostalgija, Alan Ford i prvih 50-ak brojeva i Zlatna serija Lunov Magnus Strip, drže cijenu….istaknuo je Švarc za PoslovniFM.

Objavljeno 16. rujna 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM