Mi kao proizvođač u polimernoj industriji imamo, zapravo i osjećamo veliku odgovornost. I kao takvi želimo doprinijeti cijelom tom sektoru i svim dionicima u našem lancu. Naša odgovornost ne prestaje u trenutku kad izvezemo taj proizvod, jer izvozimo više od 80 posto naše proizvodnje. Imamo potrebu produžiti tu odgovornost, taj lanac i komunicirati s kupcima, krajnjim potrošačima. Plastika nije problem, problem je čovjek i način na koji se odnosi prema toj plastici, istaknula je u razgovoru za PoslovniFM Jelena Čačulović, predsjednica Uprave Weltplasta, obiteljske tvrtke iz Posušja poznate po proizvodnji game proizvoda od plastike, primjerice vrećica za smeće za potrebe građana Zagreba.

– Sve, apsolutno sve što izađe iz Welplastove proizvodnje se može sto posto reciklirati, dakle sto posto vratiti nama, mi ćemo vam vratiti isti takav i još bolji proizvod i to je bitno, naglasila je Jelena koja je na čelu obiteljske tvrtke koja ove godine slavi 40 godina rada.

Wetplast je pokrenuo njezin otac Franjo Širić, koji je tih 80-ih se pokazao kao revolucionarni materijal koji nam je pomagao u svakodnevici, dok danas, kada pričamo plastici gotovo da pričamo o neprijatelju broj 1, pričamo o smanjenju upotrebe plastike, o smanjenju upotrebe jednokratnih predmeta izrađenih od plastike, pričamo o recikliranju itd.

– Živjeti i raditi u industriji plastike više je nego izazovno za onog tko tek kreće u te poslove. No, mi smo bili tada pioniri, a i danas jer smo o recikliranju i svim izazovima razmišljali prije 20-ak godina. Izazovi s kojima se danas susrećemo su nešto na što smo mi spremni. Danas želimo prikazati ponovno plastiku kao materijal koji je održiv i materijal koji je zapravo neophodan za život na zemlji. Mi smo se okrenuli održivoj proizvodnji i kao takvi smo zapravo danas izrasli u tvrtku sa zaokruženom proizvodnjom, pojašnjava Jelena Čačulović.

Naglašava da je otac nekoliko godina od početka rada kompanije, točnije 1989. kupio i reciklažni pogon te strojeve za reciklažu tako da zatvori krug unutar naše vlastite proizvodnje, jer prilikom proizvodnje vrećica i cijevi imate taj tehnološki višak. On je jednostavno smatrao da je šteta taj tehnološki višak bacati ili dati nekom drugom. Došao je na ideju da on taj tehnološki višak reciklira i ponovno uporabljuje. U našoj proizvodnji ta reciklaža je znatno porasla od tada. Mi s ponosom, stvarno danas i s lakoćom govorimo kako smo pioniri održivosti, kako imamo već dugi niz godina zatvoren krug u proizvodnji. Za svakog našeg kupca možemo proizvesti proizvod od njihovog vlastitog otpada, pa i od mnogih od puno većih količina kako one na kraju ne bi završile ili na odlagalištu ili na nekim drugim mjestima, istaknula je.

– Što se tiče reciklažnog pogona, evo u ovom trenutku dok mi pričamo, instalira nam se novi stroj, povećavamo kapacitete. Što se tiče reciklaže, Europa ide u tom smjeru, mi smo spremni, tako da evo spremno dočekujemo sve što nam svijet donosi, kazala je Jelena, koja je uz troje svojih braće i sestara preuzela kao druga generacija vođenje obiteljske tvrtke. Cjelovit, vrlo informativan, autentičan i inspirativan razgovor poslušajte u streamu prvog poslovnog radija PoslovniFM, na podcast platformama Mixcloud i Spotify (u nastavku izravno linkovi) ili preuzmite za kasnije slušanje, kad god želite.

Na konstataciju urednice podcasta Psihologija uspjeha kako je fantastično da je zapravo ideja o održivom razvoju nastala kao ideja o jednoj učinkovitosti u proizvodnji, u smislu da se višak ne baci, te da je na kraju rezultirala time da ste pioniri u tome, da znate i možete reciklirati, da imate zatvoreni krug, predsjednica Uprave Weltplasta je odgovorila kako je upravo njezina želja bila studij održivog razvoja, kojeg je završila u Beču.

– Htjela sam baš da se cijeli moj studij posveti toj tematici, da učim od najvećih stručnjaka o održivom razvoju. Jer održivi razvoj je interdisciplinarna znanost koja povezuje zapravo socijalne politike, ekonomske zakone i okolišne zakone, to je nešto što te kontinuirano drži i što živiš. Kontinuirano ti nalaže da razmišljaš kroz ta tri stupa prilikom samog donošenja odluka. Budući da sam po prirodi jako znatiželjna, to je bio idealan smjer za mene. Smjer kretanja i što se tiče privatno i poslovno, istaknula je Čačulović.

U razgovoru se dotiče i zagrebačkih vrećica za smeće, kao i načina kako je provedena tranzicija obiteljske tvrtke na drugu generaciju. Poslušajte odmah!

Autorica: Tanja Pureta Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 28. lipnja 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.