Unapređujući svoju poslovnu klimu, Hrvatska se definitivno pozicionira kao potencijalni poslovni hub za ovaj dio Europe, istaknula je u razgovoru za PoslovniFM Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama Croatia, Američke gospodarske komore u Hrvatskoj.

Naglašava kako istraživanja koje rade svake godine među članicama, i to posljednjih 7 godina, potvrđuju promjenu, puno smo zanimljiviji ulagačima, oni koji posluju ovdje su relativno zadovoljni – oko 59 % kompanija je reklo da su zadovoljni ili vrlo zadovoljni poslovanjima. Raduje, kaže, i podatak o optimizmu spram budućnosti jer čak 79 posto poduzeća planira dalje širiti svoje poslovanje u Hrvatskoj.

AmCham u ovom trenutku broji 330 članova, koji zapošljavaju u Hrvatskoj gotovo 100.000 ljudi, a članstvo je šaroliko – od velikih do malih kompanija te startupova, kao i članova koji nemaju poslovno sjedište u Hrvatskoj, pojašnjava Doko Jelušić.

Americi je zanimljiva Europa i američke tvrtke obično rade preko nekoliko europskih hubova, nazovimo to tako gdje su većinom središta američkih firmi. To su tradicionalno Irska, Velika Britanija, Nizozemska, Švicarska, Luksemburg. Tu ćete, iz poreznih ili drugih razloga, naći većinu sjedišta američkih firmi, od kuda se šire u druge zemlje Europe. A po hrvatskoj službenoj statistici, onda ćete vidjeti da su zemlje da su kompanije Sjedinjenih država relativno nisko na listi ulagača. Međutim, to ipak nisu potpuno vjerodostojni podaci jer su američke kompanije ovdje registrirane, preko Nizozemske, Irske i zapravo ulaze i vode se kao službena statistika ulagača iz tih zemalja, istaknula je Doko Jelušić u razgovoru za podcast Psihologija uspjeha, kojeg uređuje i vodi Tanja Pureta. Cjelovit i vrlo zanimljiv razgovor poslušajte u streamu prvog poslovnog radija PoslovniFM, na podcast platformama Mixcloud i Spotify (u nastavku izravno linkovi) ili preuzmite za kasnije slušanje, kad god želite.

Prisjetila se i početaka svoje poslovne karijere – kompanije, zapravo istraživačke institucije koja se bavi inače servisiranjem nuklearnih elektrana te dulje vrijeme u našoj najvećoj farmaceutskoj industriji te kasnije i u počecima tada novog telekomunikacijskog operatera.

– Kreativnost je sve što imate. Naučila sam i volim na neki način stvarati red u tom, posebnom startnom kaosu, istaknula je Doko Jelušić. Dodaje da je dosta stroga prema sebi, da zna preispitivati odluke, ali da zna da kad jednom krene nakon što je dobro promislila i ima argumente, mora ići dalje.

– Postoji li nešto što bih voljela raditi u budućnosti, a da to doista bude dodana vrijednost, određena prednost, a ne manjak za mene.. .postoji. Razmišljala samo o diplomaciji kao poslu energija nije sve, jer iskustvo, puno toga, je širina moguće djelovanja. Zato i moje javljanje na natječaj za gospodarsku diplomaciju gledam kroz tu prizmu, kazala je.

Doko Jelušić detaljnije je govorila o sustavu AmChama, načinu djelovanja i zagovaranja, kao i obuhvatu djelovanja, načinu rada i razlozima učlanjenja te uslugama koje stoje na raspolaganju članstvu.

Autorica: Tanja Pureta Foto: Darko Buković PoslovniFM

Objavljeno 26. travnja 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.