Iako smo obiteljska tvrtka koju je početkom 90-ih otac pokrenuo i krenuo samostalno u poduzetništvo, iako to nikad nije mislio da će postati, sestra i ja tvrtku nismo naslijedile, nego smo, netipično za ove prostore, zapravo 2004. otkupile od oca! Nama je to bilo sasvim prirodno, imale smo viziju što se može i kako od nje napraviti u budućnosti, a za njega je to bilo olakšanje i pao mu je jedan teret s vrata. Ponuda je bila dugoročna, potpisano je sve kod javnog bilježnika i krenula je nova era kompanije, istaknula je u razgovoru za PoslovniFM Martina Drezga, suvlasnica i direktorica tvrtke Drezga.

Na upit jel’ se otac nastavio miješati u poslovanje nakon njihova preuzimanja, Drezga ističe kako se otac odmah povukao, a njih dvije direktorice i suvlasnice krenule u novu avanturu, s jasnom željom da nas se kao vlasnice ne identificira i poistovjećuje s firmom, kao što je slučaj s brojnim poduzetničkim poslovima, nego da izgradimo sustav i organizaciju koja dobro funkcionira sama za sebe, istaknula je Drezga u razgovoru s Tanjom Pureta, u emisiji Psihologija uspjeha. Martina i Arijana Drezga već su 18 godina suvlasnice i direktorice tvrtke Drezga, specijalizirane za prodaju šumarskih i vrtnih strojeva, generalnim zastupnikom švedske tvrtke Husqvarna za Republiku Hrvatsku. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Prisjetila se vremena s početka 2000-ih, kad je u poslovanju gotovo normalno bilo neplaćanje odnosno gotovo svi sastanci su završavali s pitanjima o problemima s naplatom.

Prve temelje poslovanja smo postavili tako da smo spremno krenuli uz manji rast, rano smo dosegnuli naplatu 99 posto, a osiguravali smo punu logistiku jer na zalihama smo uvijek morali imati ne samo proizvode već i sve prateće i popratne rezervne dijelove, kazala je Drezga. Zato je, nastavlja, prvi korak i bio postaviti, uz financije, poslovne procese. Stvari moraju biti čiste i jasno definirane kako bi ih svi mogli razumjeti, uz istodobnu odluku o uvođenju digitalizacije u sve procese, njihove automatizacije. Podsjeća kako govori o 2009. godini i odluci o uvođenju korporativnog softvera, Microsoft Navisionu, i ugovoru koji je tada, za njihovu malu firmu, bio iznosom ogroman i, uz smiješak će, najteže ikad potpisanom.

Mogli smo funkcionirati s nekim drugim, jeftinijim sustavom, ali, sigurno je, ne bi bili danas tu gdje jesmo, ustvrdila je Drezga, dodajući da su se benefiti bili već vidljivi već nakon godinu dana primjene. I kad su nam došle na razgovore logističke kuće, znale smo da je to bila ispravna odluka, naglasila je. Sve je to otvorilo i pozicioniranje marketinga te otvaranje vlastite maloprodaje.

Upitana o novoj viziji i budućim planovima, Martina Drezga odgovara kako će izazovi biti upravo u ljudskom segmentu i njihovoj fleksibilnosti rada, a najveći izazov vidi u što bržoj realizaciji želje o uvođenju 4-dnevnog radnog tjedna, zaključila je razgovor za PoslovniFM Martina Drezga.

Objavljeno 1. srpnja 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM