Ne morate imati neko obiteljsko poduzetničko nasljeđe da bi počeli i uspješno nastavili se baviti poduzetništvom. Treba imati hrabrosti i svatko zapravo može biti poduzetnikom, treba probat’. Ne treba se bojati neuspjeha, pa i bankrot nije nikakva katastrofa ni sramota nego škola koju možete sutra bolje iskoristiti u radu. Ne probati je isto neuspjeh i zato je poruka ljudima – izađite iz komfor zone, odvažite se, život je prekratak, istaknuli su za PoslovniFM Toni Frankola, suosnivač i predsjednik Uprave, te Željka Tičić, odnedavno članica uprave i operativna direktorica hrvatske softverske tvrtke SysKit.

SysKit, kojeg su usred velike krize prije 13 godina – 2009. osnovali Frankola i Frane Borozan, danas je jedan od najvećih hrvatskih izvoznika softvera i globalni autoritet za unapređenje Microsoftovog softvera.

– Vrijeme pandemije je pokazalo kakve su koristi, uštede i mogućnosti digitalizacije. No, tehnologija je još puno naprijed otišla, nego li smo je mi spremni prihvatiti, ocijenio je Frankola u razgovoru s Tanjom Pureta, u emisiji Psihologija uspjeha. Pojasnio je kako se svi mi lagano uvijek opiremo nekim novim stvarima, primjerice nekoj novoj društvenoj mreži koja sada više nije za našu generaciju, nego za našu djecu kojoj je to puno prihvatljivije nego nama. Tako je i s primjenom tehnologije u poslu – neke stvari niste možda spremni prihvatiti, no sutra će vam to stići i bit će vam normalno, kazao je Frankola. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

– Oduvijek me vukla ideja olakšavanja poslovanja na svim razinama. Kad vidim neki problem koji se može ubrzati, automatizirati, jedva čekam da ubrzamo i riješimo taj problem, iskreno će Frankola.

Tičić, koja se SysKitu pridružila nakon dugogodišnjeg rada u IBM-u i to s pozicije direktorice, smatra da je upravo izlazak iz komforne zone bio razlog i i njezine odluke. Iako je 28 godina radila u jednoj od najvećih tehnoloških kompanije, nije FER-ovac ili inžinjer, što smatra prednošću, a odluka je bila i želja ostati u Hrvatskoj.

Uz smiješak komentira kako su ona i Toni suprotnosti zbog čega su već na samom početku razgovora – kliknuli. Izazov je biti u manjoj, fleksibilnoj tvrtki, bez 3-4 vertikalne razine odobrenja, u kojoj se puno stvari može brže posložiti i procesi ubrzati, konačno primijeniti za budući rast i razvoj, kaže Tičić. Prisjetila se i svih stepenica rada u IBM-u, posebno odluke da nakon 12 godina u financijama preuzme – prodaju.

Od samom početka i sada, istaknuo je Frankola, želja nam je svoje znanje upakirati u proizvod, softver namijenjen drugim, mahom velikim kompanijama u B2B segmentu, kojima je to potrebno za lakše upravljanje, automatizaciju pojedinih procedura, uštedu vremena. I sada smo na početku teenagerskih godina i postavljene strategije na međunarodnom tržištu, istaknuo je Frankola, pojasnivši da to znači i biti vodeći u u tom segmentu dobave platformi za menadžment Microsoft 365.

Autorica: Tanja Pureta Foto: Darko Buković/PoslovniFM.

Objavljeno 10. lipnja 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM