Copywriting je profesionalno kreativnije pisanje odnosno osmišljavanje teksta na kreativan način, u svrhu poticanja određene promjene, od promjene mišljenja do neke angažiranosti. A to znači potaknuti nekoga da ustane iz kreveta i počne heklati ili otići na glasanje za predstavnika stanara ili napraviti nekakvu aktivnost u životu koju odgađa. Dakle, to bi trebalo moć angažirati primatelja poruke, istaknuo je Alen Kekić, osnivač i kreativni direktor agencije I to nije sve, dodajući kako načinu na koji treba to napraviti prethodi puno traženja motivacije i insighta kako bi ta poruka bila uspješnija.

Naravno da copywriting nije sam po sebi dovoljan, potreban je i medij i zainteresirani slušač tih poruka, kazao je Kekić u razgovoru s Tanjom Puretom, urednicom emisije Psihologija uspjeha. Dodao je da u srednjoj školi nije ni znao što copywriting znači, ali vremenom, posebno nakon govorničke škole te izlaskom na tržište rada, shvatio je da je u dvadesetima otkrio ljubav na prvi pogled, a poslovni život mu je počeo imati smisao. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Na upit koliko je važna širina znanja u pripremi i primjeni, Kekić odgovara kako je ljepota copywritinga upravo u različitim sferama proučavanja pojedinih djelatnosti i proizvoda. Nema formalnog obrazovanja za copywriting, a ključ je ne u dobrim odgovorima nego u dobrim pitanjima, kazao je Kekić.

Otvaranje tvrtke je uslijedilo jer nije bilo naprosto načina da naplatim jedan posao, i sad se sjećam kako je bilo riječ o lijeku za žgaravicu, iskreno je kazao Kekić, dodajući da je to tek kasnije postao izvor egzistencije i stalnog rada, iako je u poduzetništvo krenuo u krizi.

I to nije sve, ime agencije treba zahvaliti sudskom registru koji nam je odbio prvih desetak imena, ovo je bilo trineasto, uz smiješak će. Razmišljamo kreativno, kreiramo produktivno, agencijska je poslovna mantra, kazao je Kekić dodajući da im je prihod lani iznosio 12,5 milijuna kuna s 30-ak zaposlenih, 10-15 klijenata. Planova imamo, ali nemamo ciljeve otvarati svoje urede u inozemstvu, jer poslove možemo i radimo i za inozemne klijente iz Zagreba.

A kako im se javljaju klijenti, kako im pristupaju, kakva je procedura i realizacija pojedinog projekta, odnosno na što sve treba paziti, Kekić je objasnio detaljnije u emisiji.

Poduzetništvo je izazov u pozitivnom smislu. Nisam se razočarao, zaključio je Kekić u razgovoru za PoslovniFM.

Autorica: Tanja Pureta Foto: Darko Buković/PoslovniFM.

Objavljeno 15. srpnja 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM