– Nisam imao znanja o poduzetništvu, imao sam strast za nekom idejom za koju sam mislio da je ispravna po svim načelima moje struke, javnosti, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Marko Matijević, vlasnik i direktor tvrtke Pametna kuća, nakladnik internetskih portala srednja.hr, mirovina.hr i bauštela.hr.

– Na drugoj godini faksa na FPZ-u (Fakultetu političkih znanosti) pokrenuo sam prvi portal, koji je nastao iz želje da portal bude u ime Fakulteta kako bi studenti imali praksu, no to nije realizirano jer nismo mogli dobiti od FPZ-a dva laptopa, prisjetio se Matijević. Zbog toga je potaknuo stvaranje udruge, koja je okupila 30-40 osoba i pokrenuli su portal drugačije.hr, koji su, kako kaže, hakirali Kinezi – što je dobro, naglašava, jer je bilo puno utuživih stvari.

– Srednja.hr je došla kao klik, trenutak inspiracije na četvrtoj godini faksa. Naime, profesor je govorio o tome da o mladima često govore stariji u medijskom prostora, a da mladi ne dobiju priliku reći što mladi misle o temama koje se tiču njih. I meni je to bilo signal – ja ću to promijeniti, ja ću to napraviti. Bez puno razmišljanja o tome što znači otvoriti firmu, računovodstvu, brinuti o ljudima … , istaknuo je Matijević o startu portala prije 13 godina.

Na Linkedinu piše ‘volim i razvijam nišne medije za mlado i staro’, upozorila ga je urednica podcasta Psihologija uspjeha Tanja Pureta, na što je Matijević uz smiješak odgovorio da će morati dopuniti taj opis, kao i svoj opis da je osnivač jer je dobio savjet da nakon 13 godina to nije više potrebno isticati. Cjelovit razgovor poslušajte u streamu prvog poslovnog radija PoslovniFM, na podcast platformama Mixcloud i Spotify (u nastavku izravno linkovi) ili preuzmite za kasnije slušanje, kad god želite.

– Nisam imao dobru radnu etiku na početku, ona je došla – iz nužde, iskreno će Matijević. Krenuo sam za vrijeme studiranja, bez prihoda, u prvoj godini sam uspio već nekog zaposliti. Nakon prve godine rada portala otišao sam u Njemačku na razmjenu, u sklopu Erasmus programa. I tamo naučio kako se stvari mogu drugačije na sveučilištima učiti, s puno životnih smjernica. Iznio je primjer da je imao kolegij Bob Dillan, što je kod nas nezamislivo.

Na upit tko su čitatelji portala srednja.hr i zašto? Matijević odgovara da su brojke izvan svih proporcija danas. Kad smo krenuli bilo je 185 tisuća srednjoškolaca, uz studente 350 tisuća potencijalnih čitatelja. Vrlo brzo smo dobili povjerenje profesora i akademske zajednice. Srednja je formativno razdoblje zajednice, u Hrvatskoj imamo izrazito velik postotak pohađanja i završavanja srednjih škola, najveći unutar Europske unije, kazao je Matijević dodavši da je prosjek oko 500 tisuća čitatelja mjesečno.

– Svi misle danas da bi mogli biti urednici i voditi medije, dok je istodobno jako malo osoba spremno prihvatiti argumentiranu kritiku na svoj račun, posebno u sustavu obrazovanja, kazao je Matijević. Dodao je da se ‘malo rugaju’ kritizerima jer i mlade kolege žele naučiti da gledati komentare je lažna slika naše publike i čitatelja.

– Većina ljudi, više od 90 posto, na društvenim mrežama je nevidljivih, oni koji ‘voajerski’ prate, gledaju i konzumiraju sadržaj, manji postotak, 7 posto je onih koji će raditi interakciju sa sadržajem, staviti lajk, komentar i podržati vas sheranjem, a tek 3 posto je onih koji će stvarati dodatni sadržaj, content creatori. Ako gledamo tih 3 posto, stvara se kultura da je to dominantni narativ, što je iskrivljena slika, jer nemamo potrebu pohvaliti nekoga tko radi svoj posao, i to dobro, kazao je Matijević.

Matijević u podcastu govori o poduzetničkoj obiteljskoj crti, zašto je od šestog razreda osnovne škole htio biti novinar i to Drago Ćosić, kako vidi i vidi ulogu medija, ulozi roditelja i pretjeranoj ulozi u odrastanju mladih, kao i o nastavku mirovina.hr portala. Te, naravno, o planovima.

Autorica: Tanja Pureta Foto: Darko Buković/PoslovniFM.

Objavljeno 26. siječnja 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.