Tehnologija je ogledalo nekog civilizacijskog razvoja. Kao što ogledalo pruža sliku o vama, tako tehnologije i njihova primjena uvijek predstavljaju refleks, u biti društvenog razvoja. Ako društvo razvija neke negativne tendencije, tehnologija će ih pojačati. A ako se društvo razvija prema nekom etički pozitivnom smjeru onda će naglasak biti na pozitivnoj primjeni tehnologije. Dakle, tehnologija može biti i pozitivna i negativna, ocijenio je za PoslovniFM Ivo Špigel, suvlasnik i član uprave Perpetuum Mobile d.o.o., jednog od prvih privatnih informatičkih poduzeća u Hrvatskoj.

Pandemija je dodatno potaknula ljude i sve segmente društva na aktivno korištenje digitalnih tehnologija odnosno ubrzanu primjenu tehnologije. Gotovo da nema niti jednog poslovnog segmenta, poslovnog područja koji nije pod ubrzanom pritisku na promjene. Dakle, digitalizacija forsira na neki način promjene, ocijenio je Špigel u razgovoru s Tanjom Puretom, urednicom emisije Psihologija uspjeha. Dodaje da je veliki zagovaratelj tehnologije, njegova kompanija i on osobno živimo od toga, ali oduvijek sam pratio i pratim sve negativne reperkusije i efekte te posljedice na društvo. I kako kaže, i sam na tweeteru je napisao da je tehno skeptik.

Uloga Perpetuum Mobilea oduvijek je bila pratiti tehnologiju i pomagati klijentima da ju dobro koriste za svoje brže i bolje te uspješnije poslovanje. Radimo isključivo s poslovnim korisnicima, širokog raspona djelatnosti od financijskih industrija do trgovine, privatnog do javnog sektora. Naša uloga je i da u svim novim promijenjenim situacijama pomognemo klijentu u bržem snalaženju, da ne budu žrtve tih transformacija. I da, godinama se tehnologije mijenjaju i područje fokusa, neke nove stvari dolaze, tako da nikad nije dosadno, ocijenio je Špigel.

Na simpatično pitanje tko tu koga gura, guraju li informatička poduzeća tvrtke na promjene ili pak kompanije traže i guraju informatička poduzeća na nove pristupe sukladno traženju klijenta, Špigel odgovara kako je riječ o interakciji. Informatička poduzeća nastoje biti u toku s tehnologijom i ponuditi nešto što je suvremeno i korisno. Na nama je ipak da predlažemo novo rješenje, iniciramo i potičemo svojim prijedlozima klijenta, koji bira put kojim će ići.

– Priča iza kulisa je jednako toliko važna i svi u tome mora dobro funkcionirati. Zato mi smo znanjima i osobama dobro ekipirani u tri poslovna segmenta – e-commerce, web portali te digitalizaciji poslovnih procesa. Klijentu mi moramo dati pogled i rješenja njegove digitalne transformacije, naglašava Špigel.

Na primjeru jednog restorana s više lokacija, Špigel je zorno prikazao ulogu tehnologije u novim uvjetima. Naveo je kako je probao preko messengera rezervirati stol za ručak na jednoj lokacija, da bi dobio poruku da ne može tako nego da mora preko web stranice. Tamo je pak morao ispuniti web formu s puno podataka, pa čak i telefona kako bi mogao napraviti rezervaciju i to traje. E tu je taj segment mudrijeg i bržeg korištenja tehnologije u što kraćem vremenu.

Drugi primjer je osoban, supruge koja je išla na pilates. Studio se bukvalno digitalizirao tijekom jednog weekenda, nakon lockdowna, već u ponedjeljak su trenerice zoomom interaktivno vježbale sa svojim korisnicima. To je primjer koji bi se mnogi manageri u kompanijama mogli ugledati na taj studio i brzina, kaže Spiegel.

Na upit o korištenju interneta, Špigel odgovara kako tu nema jednoznačnog odgovora, ilustrirajući to metaforom otoka izvrsnosti. Dakle postoje točke, primjeri poduzeća u najrazličitijim područjima koji su brzo i efikasno prihvatila tehnolgogiju i transformaciju kao nešto normalno i primjenjivo, dok su s druge strane primjeri kompanija za koje je sve to čudno, daleko i ne žele baš u to ulaziti.

– Treba pratiti poslovnu literaturu, kao i primjere iz praktične primjene, mišljenja je Špigel.

– Govorni i verbalni izričaj me prati cijelo vrijeme. Manijakalno sam čitao knjige, časopise….S pet godina sam čitao njemačku goticu. Vremenom sam počeo pisati i imam dva uzora. Početkom 90-ih bili smo pretplaćeni na američki Byte i PC magazine, čitao njihove kolumniste Johna Dvoraka i Jerry Pournella i mislio da ću i ja biti jednog dana kao oni, otkrio je Špigel.

– Voditi jednu firmu koja nije više start up, na kontinuitetu sadašnjeg rada, Perpetuum Mobile planira i nove iskorake u dijelu financijske tehnolgoije i elektroničkog poslovanja. Izdvajam primjer razvijenog sustava keks paya i pojednostavljenja plaćanja koji i trgovcima donosi brži novac na računu, kaže Špigel.

– Za pet godina se vidim u većem balansu Jelse i Zagreba. A poruka kako do uspjeha? Svi startupovi imaju dvije zajedničke točke – osnivači su uložili užasno puno vremena u rad i razvoj te da im se dogodio jedan sretan trenutak. Samopoduzetništvo je vrlo izazovno, istaknuo je za poslovniFM Ivo Špigel.

Autori: Tanja Pureta/Darko Buković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 17. rujna 2021. Emisija Psihologija uspjeha: Ivo Špigel pretvorena je u tekst pomoću umjetne inteligencije, korištenjem platforme Beey tvrtke NEWTON Technologies Adria d.o.o., partnera prvog poslovnog radija PoslovniFM. Sva prava pridržana ©poslovniFM