Tvrtka Importanne resort d. o. o. iz Dubrovnika sveukupni je dobitnik i pobjednik Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika prema financijskom rejtingu u 2019. godini.

Naime, Financijska je agencija – FINA najuspješnijim je poduzetnicima podijelila nagrade Zlatna bilanca te se tako dubrovačka tvrtka dodatno istaknula kao dobitnik Zlatne bilance za najuspješnije poduzeće u 2019. godini u djelatnosti Pružanje smještaja te priprema i usluživanje hrane.

U ime tvrtke Importanne resort d. o. o. iz Dubrovnika obratio se Petar Krvarić, direktor marketinga.

– U ime tvrtke izražavam zahvalu organizatoru što je prepoznao i nagradio naš uspjeh. Vlasnik i predsjednik uprave Ciril Zovko, zbog neodgodivog poslovnog puta u inozemstvo nije mogao zahvaliti na nagradi, no zadužio me da prenesem važnu misao: „Čovjek je ključ uspjeha u tvrtki, te zahvaljuje svim djelatnicima Importanne resorta koji su doprinijeli izvrsnom rezultatu poslovanja”.

Zlatna bilanca nagrada je koju Financijska agencija – FINA već dvanaestu godinu za redom dodjeljuje najuspješnijim poduzetnicima u pojedinoj djelatnosti prema ukupnom rangu dobivenom rangiranjem jedanaest financijskih pokazatelja u pet kategorija:

Prema pokazateljima profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti, ekonomičnosti, ukupni pobjednik, najbolji među najboljima, izabire se prema tim kriterijima te ima najvišu ocjenu kreditnog rejtinga usklađenima prema priznatim svjetskim standardima s Basel III smjernicama i MSFI 9 računovodstvenim standardom.

Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

U izbor za Zlatnu bilancu za 2019. godinu od 136.200 poduzetnika, obveznika poreza na dobit trgovačkih društava, ušlo je 4.009 poduzetnika, od toga 178 mikro, 2.583 mala, 1.005 srednjih i 243 velika poduzetnika. Prema kriteriju veličine i Zakona o računovodstvu koji su ostvarili odlične poslovne rezultati te zadovoljili ekonomske i financijske kriterije za ulazak među 16 najboljih tvrtki koje je definirala FINA.

Za najuspješnije poduzeće u 2019. godini u djelatnosti Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, nagradu je dobila tvrtka Ugor d. o. o. iz Rijeke. Nagradu je primila direktorica Tamara Cvitan, te pritom izjavila:

– Zahvaljujemo FINI na nagradi Zlatna bilanca, a prvo mjesto nas je ugodno iznenadilo, te je potvrda uspješnog poslovanja kao i poticaj za daljnji rad. Za dobro poslovanje firme zaslužno je dobro vodstvo kao i svi djelatnici. Ukupan ulov ribe u 2019. godini iznosio je 2.670 tona, od čega je 940 tona išlo za izvoz. U 2019. godini imamo četiri ribarska broda i 43 djelatnika, od toga imamo 32 ribara i ostalih 11 djelatnika kao podrška na kopnu i ova nagrada nam je lijepa potvrda uspješnog poslovanja.

Za najuspješnije poduzeće u 2019. godini u djelatnosti Rudarstvo i vađenje. Nagradu je osvojila tvrtka Radlovac d. o. o. iz Orahovice, a tom prigodom je predsjednik uprave tvrtke Nenad Sabljak istaknuo kako je riječ o već trećoj Zlatnoj bilanci koju je njegova tvrtka dobila, pa već pomalo sumnjaju da negdje ne griješe.

– Zahvaljujemo hrvatskoj državi što nam je omogućila da puno radimo. Zahvaljujem i svojim djelatnicima i kompanjonima koji su sve ovo stvorili i napravili, i dragom Bogu što nam je dao snage i pameti da sve ovo možemo izdržati.

Tvrtka HS Produkt d. o. o. iz Karlovca dobila je nagradu za najuspješnije poduzeće u 2019. u djelatnosti prerađivačke industrije. Nagradu je primio direktor Željko Pavlin, te izjavio:

– Ovo nam je treća nagrada koju je HS Produkt dobio od FINE kao. Dobili smo jednu za ukupno najbolju firmu, a dobili smo i za najbolju prerađivačku industriju kao i ove godine. To nam je veliko priznanje jer je to nagrada za 2019. godinu koja nije bila najbolja za našu tvrtku u zadnjih nekoliko godina. No, zato nam je izuzetno zadovoljstvo da su ovogodišnji poslovni rezultati unatoč krizi daleko premašili prošlu godinu, pa je možda to i razlog da se i iduće godine ponovno pojavimo na dodjeli nagrada, zaključio je Željko Pavlin.

Za najuspješnije poduzeće u 2019. godini u djelatnosti Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija izabrana je HEP Proizvodnja d. o. o. iz Zagreba. 

Za najuspješnije poduzeće u djelatnosti Prijevoz i skladištenje nagradu je dobila tvrtka Jadranska vrata d. d. iz Rijeke. U povodu dobivanja nagrade direktor financija Marin Rameša rekao je da su odlični rezultati njegove tvrtke plod uspješnog i naprednog rada mnogih ljudi kako s terminala tako i iz našeg okruženja. Siguran sam da će nam ova nagrada biti dodatni poticaj daljnjem razvoju i rastu kompanije, što je u interesu kompanije tako i našem okruženju, gradu, a i cijeloj državi u prometnom pravcu. Transport je jedan od integralnih kotačića u razvoju jedne države, a osobito države na jednom takvom geostrateškom položaju na kakvom je Hrvatska.

Za djelatnosti Trgovina na veliko i na malo, Popravak motornih vozila i motocikla najuspješnija je tvrtka H&M Hennes & Mauritz d. o. o. iz Zagreba.

Hrvatski poduzetnici lani su zapošljavali najveći broj zaposlenika, bilo ih je gotovo 970 tisuća

Dražen Čović, Fina

U djelatnosti Građevinarstvo najuspješnija je tvrtka Iver d. o. o. iz Čepina. Predsjednik uprave Ivan Dumančić primio je nagradu te pritom izjavio:

– Izuzetno sam ponosan što su naši rezultati prepoznati od strane FINA-e te nagrađeni Zlatnom bilancom, ovim putem zahvaljujem svim našim djelatnicima kako u uredima tako i na terenu zbog ovog uspjeha, te se nadam da će biti stimulans za daljnje dobre rezultate.

U djelatnosti Opskrba vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša najuspješnija je tvrtka Spectra – Media d. o. o. iz Zagreba.

Microsoft Hrvatska d. o. o. iz Zagreba dobio je nagradu za najuspješnije poduzeće u prošloj godini u djelatnosti informacije i komunikacije. Prilikom preuzimanja priznanja, direktorica Tatjana Skoko istaknula je da su tijekom minule godine svi djelatnici u Microsoftu Hrvatska zajedno s partnerima radili na tome da što više ubrzaju digitalnu transformaciju u hrvatskim tvrtkama i organizacijama kao i društvu u cjelini.

– Ovim putem zahvaljujem FINA-i što je prepoznala i priznala naš rad i izvrsne rezultate. Ovo je naš zajednički uspjeh pa se koristim prilikom da zahvalim svim zaposlenicima na predanosti, posvećenosti i čestitam im na osvojenoj nagradi.

U djelatnosti Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti tvrtka Zagrebinspekt d. o. o. dobila je ovu značajnu nagradu.Prilikom primitka nagrade, direktor tvrtke Ivan Lončarić rekao je:

– Zahvaljujem FINA-i što je još jednom prepoznala tvrtku Zagrebinspekt d. o. o. kao najuspješniju po primijenjenom kriteriju u tom području djelatnosti. Zahvaljujem u ime svih zaposlenika koji su to ostvarili zahvaljujući predanom radu, visokoj motiviranosti i posvećenosti cilju uz kontinuirano ulaganje energije kako u vlastiti razvoj te kompetencije tako i u razvoj cijele tvrtke. Motivacija za uspjeh leži u činjenici da je u vlasničkoj strukturi tvrtke čak 75 posto zaposlenih uključeno u suvlasništvo s jednakim udjelima te sudjeluje i u kreiranju poslovne politike i u kreiranju razvoja odnosa i pravila poslovanja uz vođenje brige u racionalizaciji troškova. Dislociranim organizacijskim jedinicama od Osijeka do Dubrovnika približili smo se i fizički našim klijentima jer cilj su nam prije svega zadovoljni klijenti kojima osiguravamo kvalitetu usluge, brzinu odgovora na zahtjeve, fleksibilnost i stručnu potporu. Izvrsnost u radu vidljiva je, uz ostalo, i kroz certificirani sustav upravljanja kvalitetom prema ISO 9001 normi, te kroz rad laboratorija i inspekcijskih tijela akreditiranih prema najvišim normama, zaključio je Ivan Lončarić.

Ove godine FINA je prvi put dodijelila nagradu u još četiri kategorije. I to za najuspješnijeg novog poduzetnika, za najuspješnijeg dugovječnog poduzetnika, za najuspješnijeg poduzetnika po ukupnom prihodu te za najuspješniju banku.

Tako je najuspješniji novi poduzetnik u 2019. tvrtka MV Reconnect d. o. o. iz Karlovca koja se bavi savjetovanjem budućih hrvatskih studenata kako pronaći odgovarajući studij u Velikoj Britaniji. U povodu dobivanja te vrijedne nagrade oglasila se direktorica tvrtke te ujedno i vlasnica Mirela Vuković.

– Ovo je bilo jedno jako veliko i nadasve ugodno iznenađenje i jako sam sretna što je moj mali tim nagrađen tom fantastičnom nagradom. Za mene osobno ova nagrada je rezultat jedne prekrasne suradnje i jednog velikog međusobnog povjerenja prvenstveno unutar mog tima, a onda i s našim klijentima. Iz tog razloga na početku želim zahvaliti prvenstveno mojim studentima i njihovim roditeljima koji su ukazali veliko povjerenje našoj tvrtki da ih pratimo u jednom tako važnom koraku u njihovom životu. Također želim zahvaliti članovima mog malog tima, te životnom i poslovnom partneru, kao i mojoj desnoj ruci i asistentici Ani Pavlović koja je bila tu kada god je trebalo i na kraju organizatorima i kompletnom timu jer su napravili fantastičan posao i odradili ovaj event u, u najmanju ruku – čudnim vremenima.

Priznanje za najuspješnijeg dugovječnog poduzetnika dobila je Atlantic Grupa d. d. iz Zagreba. Tom prigodom potpredsjednik Grupe za nabavu, investicije i financije Zoran Stanković je istaknuo:

– U Atlantic Grupi izuzetno smo ponosni na nagradu Zlatna bilanca u kategoriji Najuspješniji dugovječni poduzetnik, iako riječ dugovječni možda asocira na duže postojanje od naših 30 godina, od čega smo zadnjih 13 izlistani na Zagrebačkoj burzi. U tih naših 30 godina, a pogotovo od izlaska na burzu, maksimalno se trudimo poslovati transparentno i odgovorno. Nastojimo kontinuirano razvijati brendove, ulagati u svoje ljude i nove tehnologije i biti društveno odgovorna kompanija. Sve to pratio je i kontinuirani rast prihoda i EBITDA kao brojni drugi financijski pokazatelji. Kao podsjetnik izdvojio bih da smo zadnju godinu prije IPO-a bili kompanija koja je generirala manje od milijardu i 500 milijuna kuna prihoda i manje od 100 milijuna kuna EBITDA, dok smo prošlu godinu završili gotovo sa 5,5 milijardi kuna prihoda i gotovo 780 milijuna kuna EBITDA. Vrijedi također istaknuti da je prošla 2019. godina po mnogo čemu rekordna i to ne samo po prihodima. Ostvarili smo najvišu cijenu naše dionice, povijesno isplatili najvišu dividendu, ostvarili smo i najnižu zaduženost od 2010. godine kada smo preuzeli tvrtku Droga Kolinska i kada je naša zaduženost bila prilično visoka. Trenutačna kriza uzrokovana COVID-om svakako predstavlja ugrozu zdravlja ljudi, ali i otežava redovno poslovanje, no mi se u kompaniji i u takvim okolnostima dobro snalazimo i ostvarujemo dobre rezultate, no pozorno pratimo razvoj situacije i prilagođavamo se istoj, zaključio je Zoran Stanković.

Najveći poduzetnik po ukupnom prihodu je INA d. d., a nagradu je primio predsjednik uprave Sandor Fasimon.

Najuspješnija banka u minuloj godini je Privredna banka Zagreb d. d., a predsjednik uprave Dinko Lucić tom prigodom je rekao:

–Želio bih zahvaliti žiriju koji nas je prepoznaoi nagradio Zlatnom bilancom i dopustite da zahvalim i svim našim klijentima zbog kojih nastojimo biti sve bolji i svim zaposlenicima koji su dali svoj doprinos i u rezultatima prošle godine. Mi smo možda prvi među jednakima jer je puno banaka u našem bankarskom sektoru ostvarilo vrlo dobre rezultate. Moram naglasiti da je naš bankarski sektor često nepravedno gledan s nekih drugih rakursa, a zapravo kad govorimo o bilancama struktura i kvaliteti bankarstva, ona je u Hrvatskoj iznimno velika i imamo se čime podičiti.

Već u 2021. godini očekujemo rast, no ipak ne toliki rast koji će u potpunosti kompenzirati ovaj pad.

Zdravko Marić, ministar financija

Potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić u povodu dodjele nagrada Zlatna bilanca istaknuo je kako je u prošloj godini hrvatsko poduzetništvo i gospodarstvo ostvarilo sjajne rezultate.

– U 2019. godini imali smo rast BDP-a na ukupnoj razini, zabilježen je rast zaposlenosti i rast prihoda, rast izvoza i rast dobiti, rast investicija i rast plaća. To su pokazatelji da je hrvatsko gospodarstvo snažno, a u isto vrijeme okolnosti koje su nastupile, tj. pandemija, pred nas stavlja dodatni pritisak i izazov. Ove godine fokusirani smo na to kako lakše, brže i bezbolnije prebroditi krizu bez presedana. Svi su svjesni da je Vlada pokazala da se s ovakvom krizom hvata u koštac na odgovoran i adekvatan, pravovremen i valjan način. Od mjera koje su vezane za očuvanje radnih mjesta, preko mjera koje se tiču funkcioniranja zdravstvenog sustava i svega onoga što je važno da naše društvo i gospodarstvo preživi ovakve okolnosti. Do sada je isplaćeno više od sedam milijardi kuna raznih potpora za isplatu dijela plaća za očuvanje radnih mjesta. Međutim, ono što predstoji su dodatni i novi izazovi. Očekivanja za ovu godinu su pad gospodarske aktivnosti, no već u 2021. godini očekujemo rast, no ipak ne toliki rast koji će u potpunosti kompenzirati ovaj pad. Na nama je da zajedničkim snagama iznađemo način da oporavak i faza oporavka bude što kraća, brža i bezbolnija. No, ovakva kriza može i treba biti i šansa za čistu i pravu transformaciju hrvatskog gospodarstva i pravi iskorak, naglasio je Marić.

Predsjednik uprave FINA-e Dražen Čović istaknuo je da je 2019. godina bila izvrsna, odnosno rekordna godina gospodarstva Republike Hrvatske.

– FINA već godinama nagradom Zlatna bilanca nagrađuje poduzetnike za uspješno poslovanje s ciljem razvoja i unapređenja poduzetničke klime kroz nagrade najboljima i najuspješnijim u poslovanju u prethodnoj godini. Više od 136 tisuća, točnije 136.260 poduzetnika j je predalo godišnje financijsko izvješće na temelje čijih podataka mi radimo izračune za Zlatnu bilancu. Mi smo u uži izbor uzeli 2,9 posto odnosno njih 4008 u četiri kategorije, mikropoduzetnika, malog poduzetnika, srednjeg poduzetnika, te velikog poduzetnika. Prošla godina bila je izvrsna i rekordna godina poslovanja hrvatskog gospodarstva što govore i ekonomski pokazatelji. Gospodarstvo je raslo više od 10 posto u ukupnim prihodima, a dobit poduzeća rasla je nešto ispod 6 posto. Vrlo snažno rasle su i investicije u materijalnu i nematerijalnu imovinu od 15 posto, a porastao je i izvoz za više od 6 posto. Hrvatski poduzetnici lani su zapošljavali najveći broj zaposlenika, bilo ih je gotovo 970 tisuća. Tim je radnicima isplaćena 4,2 posto veća plaća, odnosno masa plaća u rekordnoj je poslovnoj 2019. godini rasla 4,2 posto. Želim da ova specifična godina poslovanja u uvjetima zdravstvene krize prođe što bezbolnije te da se iduće godine nađemo s ovako dobrim rezultatima poslovanja, a ako ne, onda barem sa što manje štete i poslovnih gubitaka, zaključio je Dražen Čović.

Posebnu emisiju Zlatna bilanca donosi Fina.

Objavljeno 25. rujna 2020. Sva prava pridržana ©poslovniFM