Rijetke su zdravstvene ustanove u Hrvatskoj u kojima ravnatelj nije liječnik. Nastala na temeljima privatne ordinacije za maksilofacijalnu kirurgiju koju je 1995. godine u Zagrebu otvorio prof. dr. Marijo Bagatin, maksilofacijalni i estetski kirurg svjetskoga glasa, Polikliniku koja nosi obiteljsko prezime, preuzela su tri sina. Točnije 2006. godine naslijedili su ju Tomica i Dinko Bagatin, obojica vrlo uspješni plastični kirurzi, a braći se pridružio Ognjen, diplomirani ekonomist, 2008. godine. Zajedničkim radom stvorili su uspješnu zdravstvenu ustanovu koja danas posluje na tri lokacije u dva najveća hrvatska grada – Zagrebu i Splitu, zapošljava 112 ljudi, u 2018. godini ostvarila je prihod od 42 milijuna kuna, a konsolidiranim planom za 2019. predviđena su 52 milijuna kuna, istaknuo je za poslovniFM Ognjen Bagatin, ravnatelj Poliklinike Bagatin. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Kako je poslovati u obiteljskom biznisu u emisiji Anamneza kroz razgovor s urednikom i voditeljem Zvonkom Šebom, Bagatin je istaknuo kako su njegova starija braća krenula očevim stopama, jedan i drugi vrhunski su kirurzi, no da je on uočio da su za vrijeme studija jako puno učili a malo se zabavljali. „To me je na neki način prvotno odbilo od medicine. No što se tiče učenja, na kraju sam svoju braću i prestigao, iako me učenje ranije nije toliko privlačilo“, njegov je odgovor na pitanje o razlozima odstupanja od obiteljske tradicije. Potvrđuje to i životopisom – diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, studirao je i politologiju, bio je i na DIF-u, a završio je i nekoliko postdiplomskih studija. Na Cotrugli Business School stekao je titulu Master of Business Administration (MBA), što smatra jednim od najznačajnijih doprinosa svojoj profesionalnoj karijeri i smatra da bi svaka zdravstvena ustanova u Hrvatskoj na mjestu ravnatelja trebala imati osobu s takvom diplomom. Uz sve to, Bagatin i dalje smatra nužnim svake godine upisati najmanje jedan stručni program. Iako potječe iz liječničke obitelji, smatrao je da bi mu studij medicine ostavljao premalo vremena za svakodnevne životne aktivnosti.

Tri četvrtine djelatnika medicinsko je osoblje, među njima je više od dvadeset liječnika, a jedna četvrtina zaposlenika obavlja prateće poslove

Ognjen Bagatin

Kad se 2008. godine Ognjen pridružio braći, Poliklinika Bagatin imala je samo jednog zaposlenog i godišnji prihod od oko 220 tisuća kuna. Zajedničkom strategijom, prema kojoj su se Dinko i Tomica brinuli za to da klijentima pruže vrhunsku medicinsku uslugu a Ognjenu prepustili vođenje, razvoj i predlaganje investicija, Poliklinika Bagatin danas ima 112 zaposlenika, no brojka i dalje raste. Predviđaju da će već 1. rujna imati 116, a do kraja ove godine 120 zaposlenika. Tri četvrtine djelatnika medicinsko je osoblje, među njima je više od dvadeset liječnika, a jedna četvrtina zaposlenika obavlja prateće poslove: financije, računovodstvo, logistika, ljudski potencijali, marketing, IT potpora…

U Poliklinici Bagatin žene su brojnije od muškaraca. Od osamnaest rukovodećih pozicija na čak petnaest su žene. „Kad sam god u poziciji da bih mogao birati, žena je uvijek moj prvi izbor. Izuzetno su vrijedne, uporne, ustrajne… I vole raditi“, pojašnjava Bagatin osnovni razlog mnogobrojnosti ženskih zaposlenika. Iako prevladava općenito mišljenje da su žene za obavljanje istovrsnih poslova najčešće manje plaćene od muškaraca, u Poliklinici Bagatin ne gledaju je li netko muškarac ili žena. Važno je samo kakav je radnik i može li se uklopiti u organizaciju i njezina pravila.

Poliklinika Bagatin u svojim odjelima estetske kirurgije, dermatologije, stomatologije i kozmetologije pruža više od 250 različitih medicinskih usluga. Najveći interes klijenti pokazuju za stomatološke usluge, što je, prema Bagatinovu mišljenju, i za očekivati, jer to je najrazvijenija grana privatnog zdravstva u Hrvatskoj i ima najveći potencijal za zdravstveni turizam. Vodeći Međunarodni časopis za zdravstveni turizam (IMTJ – International Medical Travel Journal) 2017. godine dodijelio je Poliklinici Bagatin visoki status najbolje međunarodne klinike za estetsku kirurgiju. „Na to smo jako ponosni… Uspjeli smo pokazati koliko dobro i kvalitetno radimo svoj posao, koliko mnogo stranih klijenata dolazi u našu Polikliniku na estetsku kirurgiju, i to je bio osnovni razlog zbog kojeg smo dobili ovu prestižnu nagradu“, ističe Bagatin.

Iako se u posljednje vrijeme počesto govori o manjku medicinskih djelatnika, i liječnika i medicinskih sestara, zahvaljujući radu svog odjela ljudskih potencijala Poliklinika Bagatin nije suočena s tim problemom. „Kontinuirano radimo na brendiranju Poliklinike kao poželjnog poslodavca, mnogo ulažemo u edukaciju svojih djelatnika, i velik je broj zainteresiranih koji žele učiti, mijenjati se i napredovati“, pojašnjava Bagatin te ističe da taj problem svakako zahtijeva hitne ali i dugoročne aktivnosti kojima bi ga se moglo ublažiti, ali nema ništa protiv toga da se ubrzaju i pojednostave postupci za zapošljavanje stranih liječnika i medicinskog osoblja. „Nije loše uvoziti doktore ako svojih nemamo dovoljno, ali prvo bih pokušao vratiti naše liječnike koji su otišli van, a tek zatim olakšao dolazak strancima“, zaključuje Bagatin.

Objavljeno: 9. kolovoza 2019. ©poslovniFM kolovozu 2019.