Miret, ekološke tenisice izrađene od najprirodnijih ekoloških materijala – devet biljaka i vune, izrađene su u potpunosti bez plastike koja se pretvara u mikroplastiku kroz dugi proces raspada. Postigli smo da su tenisice izrađene 97 posto bez štetnih kemikalija, bez teških metala kojim se štavi prirodnim procesom koža, a cilj nam je da procesom proizvodnje dostignemo punih sto posto, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Domagoj Boljar, jedan od osnivača i direktor tvrtke Miret. Želimo imati proizvod koji je u skladu s prirodom a ne protiv prirode.

U pitanju je pokret održive mode, koji ima više načina promišljanja i ultimativno rješenje za održivost mode kroz prirodnost materijala. Mi smo odabrali taj put, istaknuo je Boljar.

Tvrtka Miret je još uvijek u fazi startupa, koji je prošao stadij dokazivanja interesa tržišta. Našli smo svoj Product Market Fit i sada, u sljedećoj fazi, praktički idemo u skaliranje. Dakle, završili smo bazični razvoj i do sada smo proizvodili vrlo ograničene količine u odnosu na mogućnosti o kojima sada razmišljamo i donosimo odluke, kazao je Boljar u razgovoru s Borisom Živkovićem, urednikom emisije Pametna Hrvatska.

JANAF i poslovniFM predstavljaju nove ideje i startupove u emisiji Pametna Hrvatska.

Na upit tko stoji iza brenda i ideje o Miret tenisicama, Domagoj Boljar ističe da je to njegov brat Hrvoje Boljar, koji je idejni vođa Miret projekta.

– Brat i ja smo naslijedili očev brend Mr.Joseph u jeku financijske krize od prije desetak godina i očeve bolesti. Nakon što smo završili fakultete – ekonomije i industrijskog dizajna u Zagrebu – i zapravo kontra očeve želje, počeli smo raditi u obiteljskoj tvrtki. No, zbog krize obiteljska tvornica je bankrotirala, mi smo preuzeli ljude i transformirali poslovanje prema sistemu ključ u ruke razvoja luksuzne obuće za europske modne brendove. Naši klijenti su bili pretežno nizozemski i francuski modni brendovi, gdje smo kompletno razvijali koncepte, prototipe, kolekcije i proizvodnju za te brendove. Tu se radilo o modi, tenisica je koštala više od 500 eura, a radi se o vrhunskim imenima modne industrije. No, mi smo u tom poslovanju bili bez kapitala i nas su svi udari – od rasta do pada narudžbi -jednako pogađali tako da smo 2018. godine napustili taj posao, pojasnio je Boljar.

– Miret kao ideja nastao je 2014. godine, nakon što je brat Hrvoje, obilazeći tvornice kože i obuće, uvidio kako postoji veliki ekološki problem, od načina proizvodnje do odlaganja otpada. Primjerice, ostaci od krojenja kože u proizvodnji se smatraju opasnim otpadom i on se mora zbrinjavati na odlagalištima a 70-80 posto kože je tu, na našim nogama i sva će ta obuća prije ili kasnije završiti na otpadu. Vidjeli smo da ne želimo više odlagati smeće i krenuli smo na dugi put uspona i padova. Nakon što je zatvorena stara tvornica, uvidjeli smo da je sazrela tržišna klima i hrvatski startup eko sustav, što nas je potaknulo da ponovno, na tim temeljima krenemo s proizvodom koji je bio već gotovo završen. I tako smo počeli graditi ponovo priču koja je rezultirala uspjehom s eko tenisicama, s ponosom priča jedan od braće Boljar.

– Do 2019. godine nam je bilo nemoguće naći investitora u tvornicu obuće koja posluje u tradicionalnoj ekonomiji, imali smo vertikalno integriranu tvornicu obuće koja je bila slabo kapitalizirana. No, od trenutka otkad smo počeli voditi sustav po principima startupa, sve se promijenilo. Započeli smo s 15.000 eura koje smo dobili od EIT Climate-KIC Croatia akceleratora, koji je provodio zagrebački ZICER. Brat Hrvoje se zaposlio dva sata u firmi na minimalcu i to je zapravo bila prva financijska injekcija u firmu. I taj financijski vjetar, koliko god da je bio zapravo nevelik, pokazao je da je projekt prepoznat, dobili smo i neke druge grantove nakon toga, i mogu reći da nam financiranje ide jako dobro, spremno je pojasnio Boljar.

Mijenja se svijest građana prema ekologiji

– Nedavno smo napravili istraživanje tržišta i rezultati su pokazali da je izuzetno visok postotak ljudi koji kupuju ili stoga što su već u startu ekološki osviješteni ili iz razloga što su, slušajući našu poruku, promijenili svoj način razmišljanja, odnosno osvijestili problem i odlučili sami postati dio rješenja. Držim da postoji trećina kupaca koji kupuju iz čisto modnih motiva, no mislim da to samo po sebi nije problem jer nije nužno da svatko bude ekološki ratnik nego je zapravo cilj da rješenja koja imaju pozitivan utjecaj na okoliš, budu javno i masovno dostupna, bez toga da se o tome razmišlja kao o nekom  posebnom iskoraku. Mislim da Hrvati u odnosu na Europljane ne zaostaju u tom pogledu, ističe Domagoj Boljar.

– Svakako je u priči problem to što je hrvatska kupovna moć mala i kada bi gledali na naš projekt iz perspektive hrvatskog tržišta, ne bi se u njega uopće niti upustili. No, nas izuzetno veseli broj hrvatskih kupaca, a tu ima još i drugih motiva za kupnju – nije u pitanju samo ekologija, već i motivi poput onoga „kupujmo hrvatsko”. No, svakako mislim kada je neka priča dobro posložena stvar funkcionira sama po sebi.

Na upit o materijalima, Boljar odgovara kako su materijali koje koriste isključivo iz EU, no neke sirovine dolaze i iz drugih dijelova svijeta, primjerice, vuna je novozelandska. Svi ti materijali su razvijeni u 9 zemalja upravo za Miret, koji ima 15 dobavljača, a sama proizvodnja odvija u Hrvatskoj. Moram istaknuti da pokrivamo i dio regionalne proizvodnje koja je u današnjim uvjetima izuzetno bitna. Sama proizvodnja tenisica je više-manje standardna. Šest godina tražili smo dobavljače, ali i partnere i istomišljenike i van obućarske industrije koji imaju tehnologiju koja bi se mogla primijeniti u proizvodnji obuće kakvu smo željeli raditi. Dakle, tehnologiju koju bi uz našu ekspertizu i našu viziju i kriterije, zadovoljila naše rigorozne ekološke standarde, a s druge strane zadovoljila i tehničke i estetske kriterije vezane uz proizvodnju obuće, pojasnio je Boljar dodajući da su krenuli prvo s konopljom, koja je i danas, uz druge materijale, prisutna u konačnom proizvodu.

– Naši materijali pojedinačno imaju ekološke certifikate, no naši proizvodi još uvijek nemaju, jer još uvijek ne postoji krovni certifikat koji bi kvalitetu ovakvog proizvoda i potvrdio. Trenutno radimo na dobivanju certifikata za proizvode po više kriterija, a također i certifikaciju cjelokupnog poslovanja koje će dokazati da je u skladu s etičkim i društveno odgovornim poslovanjem. Planiramo već za šest mjeseci biti prva hrvatska tvrtka koja će imati neki od takvih certifikata. Upravo to i je jedan od problema održivosti u modi to što izostanak certifikacije i vrlo jasnih standarda ostavlja prostor za marketinšku manipulaciju, i to ne samo u konačnim proizvodima i konzumnim brendovima već i u samim materijalima, smatra jedan od osnivača brenda Miret.

Glede tržišta, ciljali smo isključivo na Europu, znači ne samo EU već cijelu Europu. Više od 70 posto obuće odlazi izvan RH, u sve europske zemlje i to vrlo jednake distribucije. Naime, nema ni najmanje ni najveće europske zemlje u koje ne ide prodaja na mjesečnoj bazi. Nemamo fizičke trgovine i to nam nije i neće biti dio strategije. Želimo biti u izravnom kontaktu s kupcima, jer tako bolje postižemo financijske rezultate. Želimo izravnu komunikaciju s kupcima isključivanjem svih posrednika. Dio prodaje ide u SAD i Australiju, no ta tržišta još uvijek nam nisu marketinški fokus, to dolazi u sljedećoj razvojnoj fazi. Plan nam je osim SAD-a i Kanade i proširenje na JI Aziju, gdje velike planove polažemo na Singapur i Južnu Koreju koje su za naš brend jaka tržišta. I na tim dalekim tržištima se radi o direktnom konzumnom pristupu gdje planiramo imati distribucijske i logističke centre te organizirane web shopove, otkriva Boljar.

– Dosadašnja iskustva su pokazala da je 13 posto naših kupaca već kupilo tenisice dva i više puta, što je dosta značajan pokazatelj u ovako ranoj fazi razvoja tvrtke. Kupci su strastveni oko projekta i prepoznaju našu autentičnost i misiju.

– Uglavnom, pokušavamo od brenda napraviti dugoročnu stvar i zato moramo imati drugačiji pristup nego standardna industrija, ne slijedeći ustaljene obrasce. Zeleni proizvodi su zasad jedna vrlo nedefinirana kategorija koja će tek definirati i ona je sada veoma in. Održivost je u svakom slučaju here to stay, ona će ostati, i zato mora biti autentičnija i stvarnija nego što je to sada. Mislim da krug kupaca naših proizvoda dobro prepoznaje upravo autentičnost u tom području. Naravno, postoje brendovi koji autentično pristupaju tom problemu, no postoje mnogi koji to samo koriste kao marketinški alat i uz to se veže pojam greenwashing, a znači da se nešto predstavlja ekološkijim nego što zaista je. No, mi u javnom diskursu tražimo put prema pravoj održivosti, ocijenio je.

– Mislim da zelene tehnologije nisu dovoljno prepoznate u hrvatskom poduzetništvu i mislim da će biti panike kada se shvati da to nije marketinški alat, nego je potrebno da održivost bude u jezgri logistike, jezgri komunikacije i da to nije samo prolazni trend. Kompanije će morati dubinski promisliti o načinima na kojima posluju žele li opstati, jer će ih oni koji će biti autentični u tom pristupu- pregaziti, poručio je na kraju razgovora za PoslovniFM Domagoj Boljar, jedadn od osnivača startupa i brenda Miret.

JANAF I POSLOVNIFM PREDSTAVLJAJU NOVE IDEJE I STARTUPOVE U EMISIJI PAMETNA HRVATSKA.

Autor: Boris Živković Foto: Boris Živković/PoslovniFM

Objavljeno 5. studenoga 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM