Buksa je naziv platforme, funkcionira kao nadograđeni oglasnik s ugrađenim dijelom plaćanja i isplate najamnine najmodavcima. Naime, kod klasičnog oglasnika priča stane kad nađete traženo i onda sve ide mimo oglasnika, dok na Buksa platformi sve ide upravo preko nas. Konukrencije nema, jer nitko ne radi na takav način, otkrila je u razgovoru za Poslovni FM detalje ideje Daliborka Dragašević, osnivačica startupa Buksa, vlasnica tvrtke Sharing.

Govorimo o najmu, platforma je tu za dijeljenje prostora na kojoj svi koji imaju bilo kakav neiskorišteni prostor mogu na njemu zaraditi te tako popraviti kućni budžet, a onima kojima nedostaje prostor za njihove stvari ili za parkiranje ili za ured i sl., mogu na platformi taj prostor pronaći.

– Sistem naplate je zamišljen kao ponavljajuća mjesečna naplata, a to je isto jedan od razloga zašto je potrebno sklopiti službeno ovjeren ugovor, kojim se regulira na koje vremensko razdoblje ste ga sklopili. Nakon što zaprimimo taj ugovor, kreće automatka naplata preko naše platforme – svaki mjesec se cijena najma skida s korisnikove kreditne kartice ili tekućeg računa. Dalje se tu uplatu podijeli na Buksin provizijski dio, a ostatak isplaćuje ponuditelju. Tako da se ne mora razmišljati kada će se i kako naplatiti najamnina, a iznajmljivač je siguran da će svakog mjeseca na točno određeni datum imati ugovorom dogovorena sredstva, pojašnjava Dragašević.

Najavljuje u budućnosti i aplikaciju za mobilne uređaje. Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

Janaf i PoslovniFM predstavljaju nove ideje i startupove u emisiji Pametna Hrvatska.

– Kad smo radili istraživanje tržišta, sigurnost se nametala kao najznačajniji izazov, jer ljudi se boje svoje stvari ostaviti kod nekog nepoznatog. Zato smo sklopili ugovor s Adriatic osiguranjem, koji su nas odlučili podržati i prepoznali su naš projekt, tako da sve stvari koje su pohranjene i plaćene preko Bukse automatski osigurane po polici koja je dostupna na našoj web stranici, navodi.

– Glede ciljane publike, računamo na privatne osobe, da svatko tko ima tavan, podrum ili garažu, dvorišnu zgradu ili parkirno mjesto, može ostvariti siguran dodatni izvor prihoda, jer postoji puno neiskorištenog prostora koji možda trenutno ne koristi, navodi Dragašević.

Navodi i da je u planovima uvođenje verifikacijskog sustava koji će dodatno popraviti pitanje sigurnosti poslovanja – konkretno, svaki domaćin koji se registrira na platformu trebat će očitati svoju osobnu iskaznicu, koju će sustav dodatno provjeriti podatke u evidencijama MUP-a.

– Platformu smo pokrenuli u prošlom rujnu. Prvobitno smo planirali početi početkom 2023., no zbog sudjelovanja u Akceleratorskom programu Startup factory ZICER, platformu smo pustili van nešto ranije. – Platforma je otvorena za cijelu Hrvatsku, ali pretpostavljamo da će najviše interesa biti u velikim gradovima gdje kronično nedostaje prostora, naglašava osnivačica Bukse.

– Pokušavamo pojednostaviti postupak između onoga tko iznajmljuje i onoga tko unajmljuje na način da se nemaju uopće potrebe fizički susresti, poručila je Dragašević u razgovoru za PoslovniFM.

Partner serijala Pametna Hrvatska. – JANAF.

Autor: Boris Živković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 16. prosinca 2022. sva prava pridržana PoslovniFM.