Tvrtka Robotiq.ai osmislila je platformu za automatizaciju poslovnih procesa korištenjem softverskih robota. Često je poveznica ljudi na fizičke robote, ali mi proizvodimo „digitalne radnike”. Malo nezgrapan naziv softverski robot ili digitalni radnik, je zapravo komad softvera koji ima mogućnost replicirati sve ono što čovjek radi na računalu. I samim time možemo ga naučiti određenim radnjama na računalu, kojim može zamijeniti čovjeka u repetitivnim zadacima koji su zamorni ili visokih volumena itd., istaknuo je u razgovoru za Poslovni FM Marko Gudelj, suosnivač tvrtke Robotiq.ai.

– Skaliranjem organizacija često se događa povećanje back office odjela u samim organizacijama, koje mi kao korisnici ne vidimo, a tu se događa gomilanje, da ilustrativno kažem, robota u liku ljudi. Ono što mi radimo je da takvim zaposlenicima omogućujemo bavljenje kreativnijim poslovima, a softverskim robotima dajemo da obavljaju njihove repetitivne i dosadne zadaće (taskove), slikovito je pojasnio Gudelj u podcastu Pametna Hrvatska, kojeg uređuje i vodi Boris Živković.

– Konkretna ideja je da zaposlenik koji obavlja operativne, administrativne zadaće (taskove) više nema interakciju s takvim procesom. Taj proces mi pokušavamo u potpunosti digitalizirati, odnosno automatizirati kroz našu platformu. Čovjek je potreban na samom početku, da nas uputi u detalje samog procesa, da razumijemo bit izvršavanja procesa te pohvatamo sve slučajeve i „naučimo” robota  ili aplikaciju da ponavlja tu radnju kad je ona potrebna ili trigerirana od nekakvog eventa koji će pokrenuti aplikaciju da obavi zadatak, pojašnjava Gudelj. Cjelovitu podcast emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

– Platforma nema specifičnu nišu, imamo 70-ak klijenata iz različitih industrija i iz različitih poslovnih domena unutar organizacija i nemamo na taj način segmentaciju. Ono što je zajedničko svim tim industrijama i procesima su elementi da se radi o procesima većih volumena, izraženijih dnevnih procesa s volumenima 50-1000 u danu i samim time to je odlika dobrog procesnog kandidata da je manualan, da ima volumen i da ima frekvenciju dnevnu-tjednu. Kako su nam klijenti i financijske kuće, osiguranja, telekomi i proizvodne kompanije te naravno male koje žele dosta toga automatizirati, vidimo uzorke ponašanja.

– Naša tehnologija zapravo je idealna za javni sektor – za sve koji imaju manji stupanj tehnološkog razvoja u organizaciji i puno manualnog rada pokrivenog s puno ljudi, a po definiciji to je javni servis. No, da se tako izrazim, postoje utezi u implementaciji takvih rješenja i dug je proces pregovaranja s njima, uz smiješak će Gudelj.

– Platforma je ugledala svjetlo dana prije pandemije, koja je nam malo zaustavila prodajne poslove, što nas je više usmjerilo dodatnom razvoju same platforme. No, ipak smo već u 2020. godini imali prvih 7-8 klijenata što je bila dovoljna baza da bi počeli biti zanimljivi investitorima. Kad smo to primjetili, otvorili smo se i kontaktirani smo od strane regionalnih investitora od kojih smo iz tri različita fonda dobili ponude nakon odrađenog due diligencea. Odabrali smo i prihvatili ponudu od J&T Ventures-a iz Češke, koji je u sastavu J&T grupacije. Kad smo sklopili ugovor, kompanija je nakon godinu i tri mjeseca bila na evaluaciji od 4,5 milijuna eura, a uzeli smo 900 tisuća eura u toj prvoj rundi investicija, ponosno će Gudelj.

Dodao je da su prije godinu dana uveli novi model koji zovu Risk free RPA journey.

– Poslovni model je baziran na mjesečnoj pretplati, nakon što je tehnologija implementirana, kad krene produkcijski rad i kad vam počne donositi benefite. Mjesečna pretplata se sastoji od dva elementa – jedan je za mjesečnu tehnologiju, drugi za support, a mi investiramo implementaciju s naše strane. Ono što je dodatni benefit za klijenta je to što nema ugovorne obveze da tu tehnologiju mora koristit neko određeno razdoblje. Ako vam se ne sviđamo slijedeći mjesec možete prekinuti suradnju s nama.  Za sada nemamo ni jednog korisnika koji je odustao i ne plaća pretplatu, ističe Gudelj u razgovoru za PoslovniFM.

Autor: Boris Živković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 3. ožujka 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.