Identyum ID Wallet predstavlja inovativan pristup digitalnim novčanicima, ističući svoju različitost u odnosu na standardne, sad već konvencionalne digitalne novčanike. I dok konvencionalni virtualiziraju kreditne kartice na mobilnim uređajima, Identyum ID Wallet proširuje taj koncept na područje identiteta. Uz ID Wallet, umjesto virtualizacije kreditnih kartica, korisnici mogu virtualizirati svoj bilo koji identifikacijski dokument, kao što je osobna iskaznica, ali i druge važne dokumente poput vozačke dozvole ili diplome, dakle, sve što je vezano uz nečiji identitet, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Robert Ilijaš, osnivač i predsjednik Uprave tvrtke Identyum.

– Putem Identyum sustava tvrtkama i građanima omogućeno je, zakonski valjano, udaljeno elektroničko potpisivanje dokumenata i slanje dokumenata drugim osobama na elektronički potpis. Identyum sustav omogućava da korisnik pošalje dokument na potpis bilo kojoj drugoj osobi, pri čemu ta druga osoba ne mora imati nikakvo postojeće sredstvo za elektroničko potpisivanje ni certifikat za izradu potpisa, jer joj Identyum platforma, kroz postupak izrade Identyum ID Walleta, omogućava jednostavno i automatizirano dobivanje certifikata i izradu elektroničkog potpisa bez potrebe za fizičkim odlaskom u registracijski ured, pojasnio je Ilijaš u podcastu Pametna Hrvatska, kojeg uređuje i vodi Boris Živković.

– Vjerujemo da će naš sustav duboko transformirati društvo. Iako smo trenutno jedini s takvim novčanikom, očekujemo da će ih biti više. Digitalni novčanici već mijenjaju društvo, posebno ih koriste proaktivne tvrtke koje prepoznaju potrebu za transformacijom. To se odnosi na tvrtke koje žele digitalizirati korisničko iskustvo, omogućavajući im pristup uslugama putem weba ili mobilnih aplikacija, bez potrebe za posjetom poslovnici ili potpisivanjem papira, pojašnjava Ilijaš. Dodaje kako je identitet svuda oko nas, iako to možda ne primjećujemo na prvu.

– Tehnologija poput našeg identitetskog novčanika omogućuje digitalnu transformaciju društva. Želimo stvoriti pozitivnu promjenu jer trenutno živimo u društvu gdje se našim podacima upravlja bez našeg znanja, od velikih tvrtki poput Facebooka do manjih koje manipuliraju našim osobnim podacima. Ideja identitetskog novčanika je vratiti kontrolu građanima, omogućavajući im da sami upravljaju svojim osobnim podacima, bez uplitanja države ili trećih strana, naglasio je jedan od trojice osnivača startupa Identyum. Cjelovit razgovor poslušajte u nastavku na podcast platformama Mixcloud i Spotify, poslušajte u streamu prvog poslovnog radija na www.poslovnifm.com ili preuzmite za kasnije slušanje, kad god vi želite.

janaf

Janaf i PoslovniFM predstavljaju nove ideje i startupove u podcast serijalu Pametna Hrvatska.

– Identyum ID Wallet ambiciozno planira zadržati svoju poziciju kao ključnog igrača u osiguravanju vjerodostojnog identiteta u digitalnom svijetu, kaže Ilijaš i dodaje kako se unutar internog testiranja posebna pažnja posvećuje razvoju mobilne aplikacije koja će doprinijeti ukupnom iskustvu korisnika.

– Proces uvođenja identitetskog novčanika podijeljen je u dvije ključne faze. Prva faza uključuje izradu identitetskog novčanika i definiranje autentikacijskih faktora, poput broja mobitela i PIN-a. Taj postupak omogućuje kasniju potvrdu identiteta korisnika. Trenutno je postupak moguće napraviti na našem site-u, a tvrtka aktivno radi i na implementaciji mobilne aplikacije koja će pojednostaviti ovaj postupak, pružajući korisnicima još veću fleksibilnost, navodi.

– Glede naplaćivanja, smatramo da za građane naš sustav mora biti besplatan. Mi se, dakle, naplaćujemo od tvrtki koje ulaze u suradnju s nama, odgovorio je na urednikov upit.

– Najviše smo prisutni u bankarskom sektoru, počeli smo s Ferratum bankom prije tri godine. Naš sustav bio im je interesantan jer njihov način davanja „brzih” pozajmica zahtijeva brzinu. Poslije smo ostvarili suradnju i s drugima, primjerice Raiffeisen mirovinskim fondom, Erste plavim fondom. Također, Valamar koristi naš sustav za potpisivanje dokumenata, nabraja Ilijaš.

Osvrnuo se i na moguća širenja usluge izvan granica Hrvatske.

– Suočavamo se s izazovima, posebno na zapadnom Balkanu, gdje je proces otvaranja tvrtke kompliciran zbog nedostatka međusobnog priznavanja usluga povjerenja unutar EU. To znači da izdavanje identiteta i certifikata izvan EU ne prepoznaju kao valjane unutar Europske unije. Da bismo pružali usluge povjerenja na tim tržištima, potrebno je sklapanje međusobnih sporazuma između EU i zapadnog Balkana koji bi priznali usluge povjerenja.

– Nažalost, takav sporazum ne postoji, što znači da bismo morali otvarati pravne entitete u svakoj pojedinoj državi, replicirajući poslovni model koji već imamo u Hrvatskoj. To je izazovno za startup kao što je naš u ovoj fazi razvoja. Srbija, Crna Gora i Makedonija priznaju identitete jedni drugima, ali ne priznaju Europskoj uniji, što znači da bismo morali otvarati odvojene entitete kako bismo pružali usluge povjerenja na tim tržištima, pojašnjava Ilijaš.

– Ideja o novom sustavu počela je sazrijevati krajem 2018. godine. Konceptualne kućice, kako ih tada nazivam, grubo su se slagale na svoje mjesto. Inspiracija za Identyum ID Wallet rodila se još 2016. kad su radili za jednu švedsku tvrtku i kad se kao veliki problem rada na daljinu pojavio problem identiteta. Kako jasno i vjerodostojno potvrditi identitet na daljinu postao je izazov i tu je krenula naša priča. Danas, uz trojicu suosnivača i trenutnih 14 zaposlenih, tvrtka koristi vanjske usluge za podršku u pravnim, ljudskim resursima i marketinškim segmentima, kazao je Robert Ilijaš u razgovoru za PoslovniFM.

Janaf

Partner serijala Pametna Hrvatska – JANAF.

Autor: Boris Živković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 17. studenoga 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.