Zamislimo svijet u kojem svatko ima prijatelja najboljeg doktora za kardiovaskularne bolesti, pa imamo drugog prijatelja eksperta za financije i sl. Ono što mi radimo je da stvaramo sustave koji koriste umjetnu inteligenciju i koji zapravo prenose ekspertizu tih najboljih kardiologa, pravnika, psihologa, učitelja…, čineći ih dostupnima i na vašem mobitelu. Znači, ideja je da skaliramo ljudsku ekspertizu. Primjerice, doktor s 40 godina iskustva u danu može obraditi samo 20 pacijenata. No, s našom tehnologijom ono što tog doktora čini posebnim će se skalirati na tisuće ljudi. Mi se, dakle, bavimo skaliranjem ekspertize relevantnih stručnjaka, istaknuo je Juraj Malenica, voditelj razvoja u tvrtki Mindsmiths, u nas pioniru na području autonomnih sustava podrške.

– Kako to konkretno funkcionira – ulazimo u suradnju s nekim stručnjakom, proučavamo na koji način on donosi odluke. Primjerice, na koji način doktor donosi neku dijagnozu, daje savjet i na kraju donosi odluku. E sad, mi zapravo kopiramo taj način donošenja odluka tako da kad pacijent ima neki problem, pacijent zapravo priča s umjetnom inteligencijom. Pacijent razgovara s umjetnom inteligencijom koja kopira način razmišljanja doktora. Doktor uskače tek kada umjetna inteligencija kaže „ja dalje ne mogu“ ili „ja ovo ne razumijem”, pojašnjava Malenica.

– Revolucionarni iskorak koji će se dogoditi, a na što se oslanjamo, je proaktivnost umjetne inteligencije. To znači da trenutno svi koriste umjetnu inteligenciju tako da ako želim kupiti bicikl, ona mi pomogne da odaberem i kupim najbolji bicikl. Za razliku od toga, ono što mi radimo je da predviđamo imate li potrebu za fizičkom aktivnošću i sl. i onda ćemo vam ponuditi bicikl unaprijed. Ovo je banalan primjer, no u zdravstvu je to sve više proaktivno gdje se proaktivno razmišlja o svakom korisniku i razmišlja postoji li način da korisniku zdravlje bude u boljem stanju, treba li možda napraviti neki pregled, a sve zato da bi maksimizirali njegov život i da bi ta osoba mogla živjeti punim plućima. Proaktivnost je val koji će tek doći, ali mi već sad vidimo puno potencijala u smislu poslovnih prilika, istaknuo je Malenica u razgovoru za podcast Pametna Hrvatska, kojeg uređuje i vodi Boris Živković. Cjelovit podcast razgovor poslušajte u nastavku na podcast platformama Mixcloud i Spotify, u streamu prvog poslovnog radija ili preuzmite za kasnije slušanje.

janaf

Janaf i PoslovniFM predstavljaju nove ideje i startupove u emisiji Pametna Hrvatska.

– Također, cilj nam je da pojedinci, fizičke osobe, koriste naš sustav ne bi li si olakšali i poboljšali kvalitetu života. Primjerice, upravo surađujemo s jednom optikom i tražimo načine kako da pomognemo njihovim klijentima, ali i potencijalnim klijentima da se brinu o svojem vidu, da idu na kontrole i sl. Tako ne morate razmišljati o svome vidu i to je ono što vam daje određenu novu vrijednost kao i prednost jer umjetna inteligencija promišlja za vas i to unaprijed, to je proaktivnost kojoj težimo, iznosi Malenica primjer.

– Što se tiče tehnologije, vrijeme aplikacija polako prolazi tako da primarno radimo postav kako bi svi mogli pristupiti našem sustavu putem whatsapp-a, sms-a, e-maila. Ideja je – ako napravimo primjerice asistenta za održavanje automobila – da korisnik može pristupiti tom asistentu putem whatsapp-a i onda ovisno o poslovnom modelu ili će plaćati neke novce ili neće plaćati ništa. Riječ je o potencijalnom projektu u suradnji s nekom auto osiguravajućom kućom. Dakle, još konkretnije, korisnik komunicira s asistentom umjetne inteligencije preko spomenutog whatsapp-a koja ga obavještava kad bi trebao na servis ili na registraciju ili treba neku drugu intervenciju na svom automobilu, pojašnjava.

– Sustav se može primijeniti na sve. Iako se danas usmjeravamo kompanijama, u budućnosti će biti namijenjen i za primjenu pojedincima. Navest ću još jedan primjer, jedna od suradnji je bila s poliklinikom specijaliziranom za kardiovaskularne bolesti i pacijenti te poliklinike su imali pristup UI asistentu.

– Mnogi od korisnika, tvrtki različitih djelatnosti i ustanova s kojima surađujemo, niti neće znati da komuniciraju s umjetnom inteligencijom već će imati ugodno i smisleno iskustvo iz kojeg će dobiti potrebnu vrijednost. To što smo mi u pozadini da bi sve to ostvarili, pričali s najboljim prodajnim agentima, s najboljim prodajnim bankarima i sl. korisnici taj dio ne vide – već dobiju kvalitetnu uslugu, napominje Malenica. Dodaje kako je primjenjivost sustava beskonačna, samo je potrebna adekvatna ekspertiza koju će koristiti UI.

– Po mom mišljenju, straha nema da će UI ljudima postati prijetnja. UI ipak neće zamijeniti prave ljude. To je kao u šahu, vrhunska UI najbolje igra šah, ali ako uparimo prosječnog šahista i prosječnu umjetnu inteligenciju oni su zajedno bolji od spomenute najbolje UI. Ono što radimo je zapravo suradnja UI-a s ekspertima iz raznih područja i naši proizvodi su plod takve suradnje. Kad surađujemo s klijentima to nije nikad rješenje koje sve samo radi, to je rješenje koje će pokriti 98 posto slučajeva, ali glede preostalih dva posto koji su stvarno problematični i rubni tu želimo uključiti stvarnog eksperta, dakle čovjeka-stručnjaka, naglašava još jednom Malenica.

– S našim sustavom počeli smo 2019. godine, tada smo napravili prvog asistenta za kardiovaskularne bolesti koji je primarno targetirao stariju populaciju. Pomalo je šaljivo i slatko bilo kako ti korisnici nisu mogli razaznati kako se radi o softveru pa su slali slike unučadi i čestitali Božić našem računalno generiranom asistentu. Uglavnom, mogu slobodno reći da su reakcije korisnika našeg rješenja odlične.

– Glede konkurencije, koliko znam, u ovom trenutku se nitko ne bavi istim poslom kao naša tvrtka, nitko na svijetu još nije u ovoj fazi razvoja poput nas. Danas smo u situaciji da klijentu već za dva dana možemo poslati prototip, što je jedinstveno, napominje Juraj Malenica.

– I kao firma smo specifični, nikada nismo išli u trku za novcem, odbijali smo financijski poticajne ugovore, a birali smo ugovore koji su više nama bili zanimljivi. Naša filozofija je zabavimo se dok radimo, a tu je i želja da pomognemo ljudima. Primili smo rundu od investicijskog fonda Feelsgood za ulaganja s društvenim učinkom, oni, naime, uz ono sve što ostali investitori traže je i da tvrtka ima pozitivan utjecaj na svijet, a to se definitivno uklapa u našu životnu filozofiju, otkrio je za PoslovniFM Juraj Malenica.

Janaf

Partner serijala Pametna HrvatskaJANAF.

Autor: Boris Živković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 6. listopada 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.