Cilj i misija startupa Green Energy Pal je da kroz naš hardver i aplikaciju ljudi više saznaju o svojoj potrošnji električne energije. Naime, primijetili smo da korisnici električne energije ne razumiju kako se ta energija zapravo troši, većini nije jasno koji uređaji koriste više energije, a koji manje. Prosječan korisnik zna samo da ako se grije ili hladi na struju da će platiti veću cijenu, ali ne razumije detaljnije. Na taj način korisnik neće znati niti uštedjeti, jer najveći pomak u uštedi se ostvaruje kada počnete razmišljati o tome i to počnete pratiti, istaknuo je u razgovoru za Poslovni FM Ivan Sudić, jedan od osnivača startupa Green Energy Pal. Osim Sudića, tu su i Ivan Pavić, Alen Hrga i Domagoj Badanjak.

– Nas četvorica osnivača startupa dolazimo s FER-a, sa Zavoda za energetiku i visoki napon i mi smo znanstvenici inženjeri koji se bave proučavanjem sustava električne energije i razvojem budućih sustava. To uključuje s jedne strane upravljanje elektranama, ali i monitoring tržišta električne energije koja su svakim danom sve kompleksnija. Naime, trend ciklus je da krajnji korisnik sve više biva uključen u procese pa se danas već pita, primjerice, treba li na krov svoje kuće staviti fotonaponsku elektranu, tj. promišlja o svom statusu aktivnog konzumenta električne energije. U svakom slučaju, razvojem tržišta i mogućnosti odluke krajnjeg korisnika više neće biti jednostavne kao nekad. Trenutno u Hrvatskoj korisnici imaju u kući fiksnu tarifu, no u nekim dijelovima Europe već postoji burza električne energije, a ne samo tarife dnevna i noćna, kao što je još uvijek kod nas slučaj. Uglavnom, bi mi htjeli pomoću signala s tržišta upravljati električnim uređajima, dakle da upalimo proizvodni proces u trenutku kad je jeftina struja, što je naš cilj u razvoju aplikacije, pojasnio je Spudić u razgovoru za podcast Pametna Hrvatska, koji uređuje i vodi Boris Živković.

Pravi katalizator za naš početak je bio studentski startup inkubator SPOCK na FER-u i na njihovim tečajevima smo puno toga naučili. Sada već dvije i pol godine radimo na našem projektu i u potrazi smo za investicijom kako bismo razvijali dalje hardver i softver, poručio je Sudić. Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

– Naš uređaj Enpulse mjeri potrošnju svake sekunde, mjeri strujni napon te iz toga računa snagu, povezan je na internet cijelo vrijeme i svake sekunde šalje podatke na naše servere i cloud. Ti podaci su pohranjeni i korisnici im mogu putem aplikacije pristupati u stvarnom vremenu i tako mogu vidjeti kolika je trenutna potrošnja u kući ili, pak, nekom industrijskom postrojenju.

– Korisnici odmah mogu vidjeti povratnu informaciju i po želji upaliti neki uređaj te tako vidjeti koliko je skočila potrošnja i onda mogu pojačati taj uređaj pa vidjeti koliko raste potrošnja kad je uređaj pojačan. Dakle, jedan aspekt je u stvarnom vremenu praćenje potrošnje. Drugi aspekt je da se ti svi podaci pohranjuju i onda nakon nekoliko mjeseci mogu se početi pratiti navike i promjene u navikama. Onda mi povratno dajemo komentar i savjet korisnicima što mogu učiniti kako bi smanjili troškove potrošnje električne energije, pojašnjava Spudić.

Na urednikov upit, Spudić odgovara kako je glavni benefit sustava ušteda, no tu ima i drugih benefita kao primjerice ako odete iz kuće i zaboravite isključiti glačalo, to možete vidjeti na mobitelu putem naše aplikacije. Ili, pak, u tvornici možete gledati procese i povijest procesa pa recimo možete vidjeti da ste npr. prekjučer popodne nešto u tvornici pokrenuli i shodno tome kakve je to troškove prouzrokovalo. Dugoročni cilj je ne samo da korisnik po želji pali i gasi uređaje, već da aplikacija sama pali i gasi uređaje kada ona procjeni da je to korisno, pojašnjava dalje Sudić.

– Poslovni model je zamišljen tako da klijent kupi početni paket koji uključuje uređaj i pretplatu na našu aplikaciju godinu dana. Nakon toga uzimamo mjesečnu pretplatu od korisnika. Razmatrali smo i druge modele, poput ESCO modela gdje klijenti u početku ne moraju ništa platiti i to upravo ispitujemo, otkriva suonivač Green Energy Pala, s kojim su ušli u finale BASF Inovation HUB natjecanja, kao jedno od šest najboljih rješenja u području održivog razvoja u srednjoj i istočnoj Europi.

Sami ugrađuju uređaj i aplikaciju koja ide uz to, a namijenjena je za sve i za kućanstva i za, industriju. Uređaj pak izrađuje jedna njemačka tvrtka.

Osim aplikacije Enpulse, razvijamo i besplatne alate za usporedbu cijena opskrbljivača, Enpare. Alat Enpare je besplatan i dostupan svima. Pojavila se potreba da u sklopu naše aplikacije korisnik unese cijene svog opskrbljivača da bi mogli izračunati troškove i u sklopu toga smo morali razviti alat za usporedbu različitih opskrbljivača, da bi mogli predložiti načine uštede. Kad smo došli u energetsku krizu onda smo odlučili dio sustava napraviti dostupnog svima i napravili smo spomenuti alat Enpare. Konkretno, napišete kolika vam je trenutna potrošnja i kod kojeg ste opskrbljivača i alat izračuna jeste li kod dobrog opskrbljivača i kolike bi bile uštede da prijeđete drugom. Naravno, sad kad je vlada limitirala i donijela uredbu o subvenciji električne energije to ne funkcionira, ali kad prestane uredba opet će taj alat biti koristan, najavljuje Sudić.

– Ipak veći nam je fokus na srednje i malo poduzetništvo, jer imaju više stavaka na računu i mogu napraviti više ušteda.Također, početnu investiciju za taj uređaj koji se mora ugraditi poduzetnici manje osjete. No, razvijamo i verzije uređaja koji će biti jeftiniji te će biti prihvatljiviji i kućanstvima, najavljuje Sudić na kraju razgovora za PoslovniFM.

Autor: Boris Živković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 10. veljače 2023. Sva prava pridržava PoslovniFM.