Hrvatska poljoprivreda jako zaostaje u odnosu na zemlje s razvijenom poljoprivrednom tehnologijom. S obzirom na naše regije i tip tla te mogućnost navodnjavanja, možda bi se više morali fokusirati na neku visoko dohodovnu proizvodnju koja bi se mogla jako dobro prodati. Pri tome mislim na ekološku proizvodnju jer zakon propisuje da moramo 25 posto povisiti ekološku proizvodnju. Držim da bi se dobar dio proizvođača mogao preorijentirati na to, ali tu treba dovoljno znanja, a toga u nas kronično nedostaje. Naše stanovništvo je staro, mi smo stara nacija, a mladi se baš ne žele baviti poljoprivredom i ostajemo na starim generacijama koje vuku koliko još mogu, ocijenila je u razgovoru za PoslovniFM Helena Virić Gašparić, osnivačica i direktorica tvrtke Greener.

Go Green Ozonator je uređaj, odnosno generator ozona koji pomoću električnog pražnjenja iz kisika stvara ozon. Ozon se kroz pola sata razgrađuje natrag na kisik i to je okvirni raspon vremena u kojem možete ozon koristiti kao nekakvo sredstvo. Proteklih 20 godina ozon se koristi u tom obliku za dezinfekciju i sterilizaciju različitih prostora, rađaona, teretana, bazena i sl. U poljoprivredi nije bio korišten baš u toj formi jer nije bilo potrebe budući da smo uglavnom upotrebljavali pesticide. Kad koristite ozonator možete ga generirati u plinovitom stanju ili ga otopiti u vodi ili upuhivati u vodu pri čemu onda imate otopljen ozon u vodi, pojasnila je.

Konkretno, radi se o dvije sonde koje se uranjaju u tank, može biti tank prskalica ili statični u kojem se nalazi voda do tisuću litara. Tank se spaja na generator ili mora imati priključak za struju i pritom se pale različiti senzori, tajmeri i sl., odnosno određuje vrijeme ekspozicije i ozonira se potrebna količina te tako se zasiti količina vode s ozonom. Tu vodu onda primjenjujemo kao pesticid. Na sličan način su se i dosad pesticidi miješali s vodom, sredstvo se dodaje u tank, miješa se pomoću miješalice i potom idete u špricanje, prisnažila je Virić Gašparić u podcast emisiji Pametna Hrvatska koju uređuje i vodi Boris Živković. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Janaf i PoslovniFM predstavljaju nove ideje i startupove u emisiji Pametna Hrvatska.

– Sustav ima više prednosti, a glavna je ta što nema rezidua – ostatka, što je inače problem i proizvođača i svih na tržištu. Naime, rezidua je ono što ostane nakon tretiranja klasičnim pesticidom zbog čega postoji propisano vrijeme (karenca) koje mora proći od trenutka kada ste tretirali nekim sredstvom do onog trenutka kada ste ga stavili na tržište.

– Tu je glavna vrijednost i prednost ozona što nema rezidua budući da se u roku pola sata raspada na kisik i ne ostaje ništa ni u hrani ni u okolišu. To je jedna prednost, a druga je što nema ambalaže, čime se automatski smanjuje carbon footprint. To je izuzetno važno, jer sama proizvodnja pesticida i sve ono što ide uz njih, ambalaža, voda, utrošak radne energije, derivata i sve ono što se koristi kod same mehanizacije, čini trošak kojeg nema pri korištenju našeg ozonera. Naime, kod primjene našeg sustava tu je trošak samo jednom jer nemate otpadnu ambalažu koju je potrebno zbrinjavati prema posebnim protokolima budući da su u pitanju vrlo opasni materijali, napominje. Dodaje da su istraživanjem utvrdili kako ozon nema negativni utjecaj na sam prirast biljke, tj. kad je ona u tijeku rasta i razvoja, znači, ne dolazi do ikakvih negativnih posljedica.

U timu u, odgovara na upit, i suosnivačica i izvanredna profesorica Darija Lemić, koja je izvršni znanstveni voditelj projekta i firme, kao i Pave Ninčević, student fitomedicine na Agronomskom fakultetu.

– Kad smo pokrenuli projekt, u startu smo se fokusirali na zatvorene kontrolirane uvjete, tj. plastenike, gdje konkretno možemo definirati dobivene rezultate. No, od proljeća 2023. krećemo u korištenje na otvorenom. Dosad nismo imali potrebnu opremu za vanjsko korištenje i sada smo pomoću sredstava koje smo dobili na ZICER-u i to uspjeli realizirati. Nabavili smo kvalitetnu i jaču opremu, tako da vjerujem da će i ti projekti biti uspješno izrealizirani, najavila je Virić Gašparić u razgovoru za Poslovni FM.

Partner serijala Pametna Hrvatska.

Autor: Boris Živković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 4. studenoga 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM