Dugo sam na kozmetičkoj sceni, gotovo cijeli život. Na početku je bilo teško i zahtjevno, a odnedavno sam se odvažila i na novi, samostalni iskorak. Što se tiče obrtništva mogu reći da se to sve vrlo brzo odvijalo, jer obrt možete jako brzo otvoriti. No, što se tiče poticaja malim poduzetnicima, tu sam se razočarala – tri puta sam tražila poticaje i nisam ih dobila, otvoreno će reći za PoslovniFM Maja Banić, vlasnica splitskog obrta ‘Viso beauty’.

Zašto je odlučila krenuti s obrtom, mogu li poduzetnici uspjeti sami ili su im poticaji nužni, ali i koje su male tajne iz svijeta kozmetologije od nje je u Poslovnom điru doznala urednica i voditeljica Ojdana Koharević. Cjelovitu podcast emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

– Kod prve ideje o poduzetništvu, najvažnije je bilo odlučiti o lokaciji jer najvažnije i najosnovnije u svakom poslu je lokacija. Odlučila sam se za poslovnu zonu u Splitu u kojoj cirkulira veliki broj ljudi, kaže Banić dodajući da kod pokretanja posla s tim do sada nije imala problem, no da je birokracija uteg onima koji pokreću tvrtke. 

Na upit urednice o javljanjima na natječaje za poticanje poduzetništva, Banić razočarano kaže kako je tri puta slala zahtjeve i tri put su je odbili, pa je jako razočarana s fondovima EU i posebno Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, koji, po njenom, ne radi za dobrobit poduzetnika. No, optimist je pa će se, najavljuje, javiti iduće godine za kredit za mikro poduzetnike koje daje Splitsko-dalmatinska županija.

Italija joj je stalna inspiracija, u njoj je provela veliki dio života i smatra da talijanski poduzetnici imaju puno više mogućnosti za razvoj svojih aktivnosti. Kod nas je, reći će, i puno nelojalne i nezdrave konkurencije, jer prava konkurencija je dobra za razvoj biznisa.

Za svaki posao, posebno kozmetičarski, edukacije su ključne, jer danas industrija ljepote brzo napreduje, kako tržište raste i mi rastemo, dolaze i uvode se nove tehnike, novi proizvodi… Osim edukacije, vrlo je važna je promocija usluga, dio se može i samostalno putem društvenih mreža, a posebno sam počašćena što sam gost, kao mali poduzetnik, na ovakvom važnom mediju, vašem poslovnom radiju Poslovni FM, kazala je Banić.

Što poručuje onima koji žele krenuti u svijet poduzetništva, puno rada, strpljenja…?

– ….sve to i puno novaca, jer novci su ključni. Ulaganje je jako veliko, doad oko 40 tisuća eura i sad svatko može procijeniti koliko godina treba da bi se to vratilo, kaže splitska poduzetnica koja nije pristalica botoxa i filera, a koja je uložila u ‘face gym’ – teretanu za lice. Poslušajte o čemu se radi

Autor: Ojdana Koharević Foto: PoslovniFM

Objavljeno 25. studenoga 2022. sva prava pridržana PoslovniFM