Za loše stanje u poljoprivredi rat nije opravdanje. U jednom trenutku je bilo ‘svi u turizam’, a pokazalo se koliko je takav oblik vođenja ekonomije poguban za državu. Posebno sad za vrijeme korone. Biti proizvođač u nas nije nimalo lako. A još je teže gledati pusta, zapuštena i nezasađena polja, znajući koliko smo tome sami krivi, izjavio je za poslovniFM Marinko Biškić, vlasnik tvornice čokolade i brenda Nadalina, direktor tvrtke Luxor d.o.o.

-Nije se sve dogodilo preko noći. Počeli smo u socijalizmu kao mala tvrtka, bavili smo se pakiranjem šećera za kafiće, začina koje smo odmah na početku pakirati pod vlastitim brendom ‘Nadalina’, što se ljudima jako svidjelo. Tada smo imali troje zaposlenih, a danas imamo 25 zaposlenih. Uspjeli smo u onom turbulentnom periodu preskočiti iz socijalizma u nešto što bi trebao biti kapitalizam, i susreli se sa svim problemima s brojnim poduzetnicima trgovcima, koji su nam ostali dužni, kazao je Biškić u razgovoru s Ojdanom Koharević, u emisiji Poslovni đir.

Tih godina nije bilo lako doći do sirovina za začine jer je na našem gastronomskom tržištu jedini začin, zapravo dodatak jelima, bila Vegeta, a rijetki su znali za ginger, curry… Mi smo s godinama nastojali da većinu začina osiguramo s naših polja (ružmarina, kadulje, lovora i sl.) iako se, nažalost, i dalje vrlo malo toga sadi na našem području, kaže Biškić. Posjećujući inozemne zemlje vidio sam i dobre i loše odnose vlasnika i radnika, no rijetki su oni socijalno osjetljivi poslodavci, poput zemalja Skandinavije. Poučen lošim stranama hrvatskog kapitalizma s početka 90-ih, Biškić ističe da odnos kapitala i radnika mora biti uređen, solidaran do kud je to moguće, zajednički stvaramo i usmjerujemo dobru energiju u projekt. Prisjetio se i splitske tvrtke koja je vođena po svim uzusima društvene odgovornosti – SMS Srđana Mladinića, koja je nažalost, prestala poslovati.

– Svejedno mi je tko je na vlasti, ako je potez loš, kritizirat ću ga, ako je dobar pohvalit ću ga. Primjerice, potez Vlade za pomoć poduzetnicima u doba korone je dobar potez. Napravili su i mnogo loših poteza, i vlade prije ove. Tako sam, sjećam se, jednom burno reagirao kad je bivši ministar Branko Grčić rekao da se Dalmatinci uhvate turizma i ostave proizvodnje, a ja se mučim niz godina u proizvodnji.

Biškić je, slobodno se može reći, jedan od rijetkih koji je svoju ovisnost pretvorio u biznis, jer je stalni dugogodišnji, kako i sam kaže, ovisnik o čokoladi.

–To je istina, mislim da svako dijete voli čokoladu, a ja sam doista ovisnik o čokoladi. U ona vremena kad se išlo u Trst, drugi su kupovali cigarete, odjeću, ja sam kupovao kilograme čokolade, sjeća se Biškić.

S istom strašću objedinio je dvije ljubavi: glazbu i čokoladu, jer još uvijek svira s bendom ‘Fon Biskich i Narodno blago’, što ga je ponukalo da od čokolade izradi ni više ni manje nego – gramofonsku ploču – koja stvarno i svira!

– Često smo na sajmovima gdje slušamo čokoladne ploče na gramofonu, a to uvijek izaziva veliku pažnju. Tako je zadnja naša pjesma na toj čokoladnoj ploči, naša pjesma ‘Od zrna do čokolade’, koju je napisao Boris Hrepić – Hrepa.

Iako ‘Nadalina’ nije velika trvrtka, proizvodi se traže i u inozemstvu, a u njihovim ukusima u manjem izvozu uživaju Englezi, Šveđani, Novozelanđani, Nijemci…. a začine izvoze u zemlje okruženja i zadovoljni su brojkama.

– Kupci, kako oni domaći, tako i stranci imaju svoje favorite među čokoladama, pa je to već dugo ona sa suhim smokvama. Druga po prodaji je čokolada s kremom od maslinovog ulja. Idem za tim da ljudima bude ugodno, ali prije svega da se meni sviđa. Recimo meni nije legla čokolada s chilijem, pa je ne proizvodimo. Ima jedan čokolatijer koji stavlja kukce, ribu, ja to ne radim. Ljudima je zanimljivo kad im kažem da imamo čokoladu s pršutom, kulenom, a od zadnjih novijih recepata, radimo čokoladu s magarećim mlijekom, ono je jako zdravo i sviđa se našim kupcima. Stalno eksperimentiramo, radimo sad i čokolade s proteinom konoplje, organic liniju…. Naša specifičnost je da mi kupujemo kakao zrna i jedini u Hrvatskoj, od craft proizvođača, sami pripremamo kakao i po tome – bean to bar – se razlikujemo, istaknuo je za poslovniFM o okusima svoga biznisa Marinko Biškić.

Objavljeno 28. svibnja 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM