Svjesni činjenice da se danas dosta sklopljenih poslova na kraju ne plaća novcem već svojevrsnom kompenzacijom, bilo robom, raznim predmetima, bilo uslugama, napravili smo jedinstvenu platformu koja je u stvari posrednički servis za razmjenu, kako se ne bi gubila energija i vrijeme, istaknula je u razgovoru za PoslovniFM Josipa Blažević, osnivačica platforme GiveNget i tvrtke Aba net.

PoslovniFM je prvi medij na kojem je Blažević predstavila startup javnosti, istaknuvši kako je riječ o prvoj takvoj platformi za razmjenu te da je ideja potekla od supruga, dugogodišnjeg poduzetnika.

– Ideja je krenula iz poslovnog svijeta, no ubrzo smo shvatili da platforma može služiti svima, jer svi u kući imamo na stotine raznih predmeta koje ne koristimo, ne možemo ih prodati, ali ih zato možemo zamijeniti, pojasnila je Blažević.

Na upit urednice podcasta Poslovni đir Ojdane Koharević kako funkcionira platforma, Blažević odgovara kako korisnik postavi svoju ponudu, bilo predmet ili uslugu koju nudi, s tim da ima pravo postaviti 5 usluga ili predmeta. Najvažnije je da sami ne trebate tražiti drugu stranu već nas platforma sama spaja s onim tko treba uslugu, robu ili predmet, pojašnjava Josipa.

Za sada je korištenje platforme besplatno, prihode su ostvarili reklamama, a poslije nekog vremena planirano je da će korištenje jednog dijela usluga na platformi biti uz simboličnu naplatu. Cjelovit podcast poslušajte na podcast platformama Mixcloud i Spotify, u streamu prvog poslovnog radija na www.poslovnifm.com ili preuzmite za kasnije slušanje po volji, kad i gdje želite.

– Nadamo se da ćemo pokrenuti ovakve razmjene u Hrvatskoj. Prva je krenula s radom 2003. u Americi, a kod nas je ovo prva takva platforma, 20 godina poslije. Dvije-tri najveće rade u Sjevernoj Americi i neke od njih nakon samo 2 godine rada broje više od milijun korisnika u više od 3 tisuće gradova, ističe Josipa Blažević.

Suglasna je s mišljenjem voditeljice da su naši ljudi, unatoč tehnološkom razvoju, ipak skeptični u odnosu na ovakva i slična informatička rješenja.

– Istina je, to ste dobro rekli, naši ljudi su skeptični prema nečem novom. No, testna verzija naše platforme imala je jako dobar odjek, malo smo promijenili dizajn tako da bude još lakša za korištenje, navodi Blažević. Uz smiješak dodaje kako su bolji rezultati bili u Zagrebu i sjeveru Hrvatske koji su otvoreniji za moderniji pristup.

A na upit tko su korisnici, Blažević odgovara kako se dijele na poslovne i privatne korisnike, s tim da su među poslovnim korisnicima mikro i makro poduzetnici. Na našoj platformi jako dobro može funkcionirati tvrtka od 30 zaposlenih, ali i primjerice majka djeteta koja ima viška dječja kolica i htjela bi ih, na primjer, zamijeniti za bicikl ili nešto treće… Isto tako dobro će doći kolekcionari jer na ovaj način vam ne treba novac, a štedite i vrijeme… pojašnjava. Platforma je, kaže, kreirana tako da joj svatko može pristupiti na najjednostavniji način, kazala je Blažević u razgovoru za PoslovniFM.

Autorica: Ojdana Koharević Foto: PoslovniFM

Objavljeno 17. studenoga 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.