Splitsko područje će prvi put imati mapu start up tvrtki! Mapu su izradili stručnjaci Digitalne Dalmacije, odjela pri Splitsko-dalmatinskoj županiji, a obuhvatit će na početku 50 startupova, ekskluzivno je u za PoslovniFM otkrio Damir Brčić, voditelj Digitalne Dalmacije.

– Kroz naše edukacije prošlo je tih 50 startupova, pa smo odlučili uz pomoć aplikacije, na jednom mjestu ih sve prikazati, s osnovnim djelatnostima i podacima. Tako ćemo imati preciznu ‘krvnu sliku’ startupova, a to će omogućiti i potencijalnim investitorima brže informacije. Nakon splitskog područja, animirat ćemo i ostale županije, najavljuje Brčić u podcastu Poslovni đir, kojeg uređuje i vodi Ojdana Koharević.

Voditelj Digitalne Dalmacije govorio je kako novim poduzetnicima približiti IT sektor, što se u području modernih tehnologija promijenilo u zadnjih nekoliko godina, zašto neki tehnološki projekti poput tehnoloških parkova još uvijek zapinju. Cjelovit, vrlo informativan razgovor poslušajte u streamu prvog poslovnog radija PoslovniFM, na podcast platformama Mixcloud i Spotify (u nastavku izravno linkovi) ili preuzmite za kasnije slušanje, kad god želite.

Nema više vremena. Odluči sad!

– I sam sam bio poduzetnik i kad dođete iz tog sektora uvijek razmišljate inženjerski, poduzetnički. Osnovani smo (Digitalna Dalmacija op.a) kao pomoć tehnološkom sektoru, imamo resurse Splitsko-dalmatinske županije, a poduzetnički mindset. Sve projekte organiziramo s tvrtkama koje su nam mentori, primjerice, ako organiziramo startup akademiju, onda su nam mentori splitski poduzetnici koji nam pružaju svoja iskustva; ako radimo industrijske edukacije, onda su nam partneri iz takvih tvrtki te s fakulteta.

Na pitanje kakav odjek imaju kod poduzetnika, Brčić kaže da imaju jako dobar odaziv jer provode razne edukacije za različita zanimanja i prve rezultate.

– Imamo odličan primjer splitske tvrtke koja je zaposlila tri polaznika nakon prve generacije, kaže Brčić.

Brčić je iz prve ruke rekao što muči poduzetnike u Hrvatskoj.

– Svi mi koji pratimo u svijetu promjene, koliko se olakšalo osnivanje tehnoloških tvrtki, bilo kroz smanjenje poreza kao u Rumunjskoj ili dioničararstva u Velikoj Britaniji, zajedno s poduzetnicima ‘guramo’ te inicijative i osvješćujemo ih. Umjesto da kukamo, možemo puno napraviti pa tako školujemo kadrove koji je na svjetskom tržištu najzanimljiviji, nabraja Brčić.

Za mlade tvrtke organiziraju startup konferencije, na jesen će tako organizirati prvi akceleratorski program u gradu.

– Imali smo GrowIT konferenciju s programom pomoći od 133 tisuće eura za mlada startup poduzeća. Time je financiran rad čak 12 novih tvrtki u IT sektoru, to su im prva sredstva, pojašnjava Brčić.

Posebno vode brigu o studentima jer njih potiču da otvore IT tvrtku, uskaču s edukacijom, financiranjem, išli su i na fakultete da potaknu studentske startupe, koji su najbolja uvertira za poduzetnički rast. Imaju dobre primjere i vjeruju da će takve vrste pratiti rast.

Osvrćući se na tehnološke parkove koji su uobičajeni u svijetu, Brčić na upit urednice odgovara kako mi još uvijek nismo svjesni prilika ni potencijala.

– Nedostaje inicijativa poput naše koji će usmjeriti znanje s fakulteta i prema sredstvima koja daje država, ističe Brčić u razgovoru za PoslovniFM.

Urednica i voditeljica: Ojdana Koharević Foto: PoslovniFM

Objavljeno 14. lipnja 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.