Obrtničke su škole nekad bile pune, danas je puno manji interes, nema ni velikih poduzeća u kojima bi se učio zanat, a ako nemate naslijeđe, teško je očekivati da će se mladi čovjek sam upustiti u neki obrt, a kamoli moj – oštrača noževa, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Damir Herceg, vlasnik splitskog obrta ‘Srećko’ – obrta za oštrenje i brušenje predmeta od metala.

Dodao je da je u obrtništvu više od 30 godina, a uz puno upornosti i rada, imao je i sreću jer je obrt naslijedio od oca. Njegov obrt smješten je u samom središtu grada Splita, u kojem je bilo više obrtnika iz branše, a danas je Herceg ostao jedini.

A da se o dobrom poslu glas daleko čuje, potvrđuje i podatak, štoviše kuriozitet koji je Herceg iznio u razgovoru s Ojdanom Koharević, urednicom podcast emisije Poslovni đir, kako se kuhinjski pribor za jedan od bečkih restorana oštri upravo usred Splita? Cjelovitu emisiju poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

-Tu smo godinama i trudimo se, nastojimo sve održati. Jedini jesmo u centru grada, postoje još neki postolari koji se možda uz svoju djelatnost bave i uslugama oštrenja, ali na području Splita se isključivo oštrenjem predmeta od metala, noževa, škara i alata koji koriste mesari, ugostitelji, time kao glavnom djelatnošću bavimo ja i jedan gospodin na periferiji grada, na Brdima. Da nije ugostitelja odavno bih zatvorio vrata radione, naš čovik je odavno počeo kupovati jeftine noževe, dok ugostitelji nastoje održati sve na višem nivou, pa kupe malo bolje alate, skupocjenije i donose u jednu urednu radionu gdje će im se to servisirati kako treba, napominje Herceg.

Na uredničin upit prisjedio se nekih davnih vremena.

– Kao učenik sam imao praksu, u smjeru alatničar, bio na praksi kod oca, početkom 1991. sam ušao u radionu i pomalo nadograđivao sebe, a 1998. sam potpuno preuzeo obrt…. I moram istaknuti kako je u to vrijeme otac dobro živio od obrta, a ja sad mogu reći da preživljavam. U to vrijeme postojale su i velike firme, poput Diokoma, Uzora, Brodoremonta, Seget Vranjica… koje su se bavile proizvodnjom, s njima smo surađivali od čega je i otac kupio radionu. Danas smo svjedoci stanja i zatvaranja velikih firmi, čime i mi gubimo velike partnere. Razmišljao sam i pokušati nešto drugo, ali opstao sam, prisjeća se Herceg.

Ipak, turistički procvat donio je nove poslove i njegovom obrtu.

-Da nema ugostitelja teško bi preživio. Nakon turističke sezone, trenutno ima posla i zbog svinjokolje pa u mojoj maloj radionici u središtu Splita naveliko rade oštrači noževa, brusilice …. uz smiješak će Herceg.

Mogu li i kako mali obrtnici koristiti poticaje za poduzetnike i je li njegov obrt uspio i na taj način poboljšati uvjete rada?

– Ranije nisam uspio dobiti ništa na velikim natječajima, a prije godinu-dvije sam se, na nagovor prijatelja, prijavio na namjenski natječaj, za stroj za ključeve i – dobio. Puno mi je to pomoglo u poslu, jer taj stroj za ključeve nikad si ne bih mogao priuštiti bez toga. Nadam se da će se to i nastaviti, nama i mali iznosi pomažu, kaže Herceg.

Ujedno se osvrnuo i na turističku ponudu i moguće ture gradom, navodeći talijanske primjere koji uvrštavaju stare zanate u turističku ponudu, pa turisti vole vidjeti puhače stakla, njihovog nadaleko poznatog murana, pa se Herceg nada da bi i Split mogao napraviti nešto slično.

– Stari noževi, govori Herceg, daleko su kvalitetniji od novih i zato preporučuje svima da potraže u starim kućama stare alate i servisiraju ih. Neće ga znatno pogoditi uvođenje eura, no poskupljenje energenata već utječe na posao, zbog čega će nastojati naći neko rješenje, moguće cijenu dignuti kunu-dvije, ali i zadržati mušterije.

Herceg kao obrtnik prati tehnologiju, no rad bazira na znanju i vještinama iz starina, otprije 100 godina,  jer u ovom su obrtu danas kao i nekada, naglašava, najvažnije su – zlatne ruke.

Autorica: Ojdana Koharević Foto: PoslovniFM

Objavljeno 18. studenoga 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.