U poslu izrade sapuna našla sam se sasvim slučajno, prije 12 godina, a do tada sam radila u grafičkoj industriji. Završila sam Grafički fakultet u Zagrebu i 2011. odlučila promijeniti posao, a kako sam već godinama imala afiniteta prema sapunima, otvorio se put prema tom poslu. U to vrijeme postala sam majka dvjema blizankama i tražila sapune koju ću koristiti za njegu djece, vidjela sam da na policama nema ništa bez zloglasnog sastojka SLS- a. S obzirom na to da se suprug bavio uzgojem maslina, odlučila sam to ulje potrošiti i to se pokazalo kao pun pogodak, istaknula je u razgovoru za PoslovniFM Ana Karabatić iz OPG Dragan Delić iz mjesta Tučepi na Makarskoj rivijeri. Od lista, te maslinovog ulja stvorili su mirisnu liniju sapuna i drugih proizvoda poznatiju kao Sapunerija Rustica.

Pokretačica brenda se prisjetila kako je obitelj na početku bila protiv, da bi joj kasnije priznali kako je bila u pravu. Na pitanje kako je došla do velikog znanja, Ana kaže:

– Imala sam veliku sreću u ovom poslu, mentorica mi je bila Suzana iz Beograda koja živi u Strasbourgu, vodeće ime u oslikavanju. Ona me je naučila oslikavanju sapuna i drugim vještinama neophodnima za ovaj posao, iskreno će Ana, dodajući da osim što koristi maslinovo ulje, sirovinu dobija i iz maslinovog lista, jer je on jedan od najjačih benefita za kožu.

Mnogo joj je značio i rad u radionici svoga oca gdje je izrađivala predmete od pleksiglasa.

Za slušatelje prvog poslovno radija PoslovniFM i urednici podcasta Poslovni đir Ojdani Koharević otkriva kako se radi jedan mirisan sapun, te nabrojila sastojke. Poslušajte koje… Cjelovit i zanimljiv razgovor poslušajte u streamu prvog poslovnog radija PoslovniFM, na podcast platformama Mixcloud i Spotify (u nastavku izravno linkovi) ili preuzmite za kasnije slušanje, kad god želite.

A susret s birokracijom, taj papirnati postupak za otvaranje proizvodnje linije u šali je nazvala ‘Ilijada i Odiseja’. O tome je čak pisala i vladajućima, Saboru…

Suprug se, kako kaže, izvrsno uklopio u njezine ideje.

– On uvijek kaže kako sam ja inženjer, a on manoval (pomoćni radnik op.a.). No, kako je on maslinar, sve te namirnice on pripravlja. Izrada sapuna u velikim količinama je i fizički zahtjevan posao pa je suprug tu glavni, iskreno će Ana.

S obzirom da koristi uglavnom domaće sirovine, izrada sapuna ne zahtijeva uvozne materijale.

Posebno je ponosna što su oni jedini proizvođaći sapuna od maslinovog lišća. Kupci reagiraju jako dobro, a ono što je posebno veseli je dobar odaziv kupaca iz inozemstva.

Kad se priča o proizvodnji mirisnih sapuna, svi se sjetimo naših baka jer su upravo one u kućnoj radionici spravljale domaće sapune koji nisu bili najugodnijeg mirisa, ali zato su čistili i one najtvrdokornije mrlje.

Na tragu toga i oni proizvode sapune za odjeću u posebnoj proizvodnoj liniji i kako kaže Ana, njihovi sapuni čiste one najupornije mrlje.

– Osim toga koriste ga slikari za pranje boja, koristi se za pranje konja, kućnih ljubimaca, a uz to i kao medicinski pripravak za liječenje dekubitusa, nabraja blagodati tzv. bakinih sapuna.

Iako je dugo u ovom poslu, nikada se nije financirala iz poduzetničkih kredita.

– Pozdravljam mog najvećeg kreditora – moju sestru i mojih par prijatelja. Nedano smo prvi put podigli obični, a ne poduzetnički kredit u banci, kaže Ana. Veseli je i veliki interes ljudi na njezinim radionicama za izradu sapuna

Autorica: Ojdana Koharević Foto: PoslovniFM

Objavljeno 29. ožujka 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.