Hrvatska ne prepoznaje važnost zadruge kao pravne osobe u gospodarsko tržišnom smislu, pa zbog toga i ne brine sustavno, tvrdi to u razgovoru za Poslovni FM Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije.

I dok su mali proizvođači su u europskim zemljama potaknuti kroz porezne mjere da se udružuju, čime se kroz udruživanje smanjuju cijene i potiče proizvodnja, Hrvatska naprosto ne prepoznaje važnost zadruge. Zakon o zadrugama je postavio temelje, nije problem u odredbama zakona, već u primjeni zakona, ocijenio je Ljubenkov u podcastu Poslovni đir, kojeg uređuje i vodi Ojdana Koharević. Dodaje da je, primjerice, u Norveškoj svaka druga osoba u zadrugama, a s 32 tisuće eura BDP-a po glavi stanovnika je daleko daleko ispred nas. To pokazuje da zemlje koje su gospodarski prosperitetnije imaju razvijene zadruge, ocijenio je. Cjelovit razgovor poslušajte u nastavku ili preuzmite za kasnije slušanje.

– U Hrvatskoj postoji oko 1200 zadruga, a naš Zadružni savez Dalmacije osnovan je 1907. godine od zadruga koje su htjele kupiti jedrenjak kako bi samostalno mogli prevoziti proizvode… Bez obzira na tradiciju, zadrugarstvo nema podrške od države kakvu zadrugari očekuju, govori Ljubenkov. Dodaje kako bi država trebala dati poticaje.

Unatoč ili usprkos svemu, Zadružni savez organizira poznatu manifestaciju Noćnjak, Međunarodni susret maslinara i uljara, koji će se ove godine održati od 30. ožujka do 2. travnja u Tučepima.

Obljetnička, 25. manifestacija, okupit će masslinare i uljare iz Hrvatske, ali i iz inozemstva.

– Upravo smo prikupili treću kategoriju, novu, nama posebno dragu kategoriju, imamo 43 uzorka proizvoda od maslina: tu su prehrana, kozmetika i proizvodi od drva, kao odbljesci svega što se događa oko masline kao stabla koje je posebno i blagoslovljeno stablo. U uzorcima koji su predani na kemijsko i organoleptičko uzorkovanje imamo 228 otvorenih i 107 pakovina, to bi bilo oko 370 koje će ocijeniti 20 ocjenjivača iz cijele Hrvatske. Dobit ćemo šampione koji su imali radost da su njihovi uzorci na nijansu bili bolji od drugih, ekskluzivno otkriva za PoslovniFM Ljubenkov.

S početnih 70 uzoraka, danas smo došli do gotovo 400 uzoraka, ponosno će Ljubenkov.

– Promjene se događaju, no razumijevanje, ustrajnost i politički rizik nikako da se spoje. Ne možemo reći da se ne miče, ali to nije dovoljno, zaključio je Ljubenkov razgovor za Poslovni FM.

Autor: Ojdana Koharević Foto: PoslovniFM

Objavljeno 3. ožujka 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.