Počeli smo iz hobija 2018. Dotad smo se okupljali po kućama proizvodeći male količine piva za svoje potrebe. Tada smo nas trojica – Stipe Tabak, Goran Boban i ja, odlučili otvoriti privatnu pivovaru i priča se vrlo brzo zahuktala, istaknuo je za PoslovniFM Hrvoje Paštar, jedan od suvlasnika pivovare TapB iz Splita.

Sada su jedna od četiri mini pivovare u Splitu, a Paštar se prisjetio početaka, pronalaska polovnog pogona u Sloveniji, pronalaska prostora u Splitu.

– Sve je išlo sporo jer smo našli prostor kojega smo morali prilagoditi uvjetima za proizvodnju piva, iznutra srušiti, a zatim graditi… Uz tehničke pripreme, samo otvaranje zahtijevalo je i rješavanje onih birokratskih preduvjeta. Cijela ta papirologija trajala je oko 6 mjeseci, od sanitarne inspekcije preko carine, sve do te potvrde o minimalnim tehničkim uvjetima, kazao je Paštar u razgovoru s Ojdanom Koharević, urednicom podcasta Poslovni đir. Dodaje da se sve učilo u hodu, učili su od ljudi iz drugih pivovara, danas u Hrvatskoj ima oko 90 malih pivovara i svi se jako dobro znaju. Njemu je mnogo pomoglo što mu je supruga prehrambeni tehnolog pa je mnogo učio uz nju.

Za craft piva nekada smo čuli samo u američkim filmovima, no u zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj se otvorio popriličan broj privatnih, craft pivovara. Craft potječe iz Amerike, to obilježava privatnu, manju pivovaru, a ne pivovaru u velikim korporacijama, naglasio je Paštar. Cjelovit, vrlo informativan, autentičan i inspirativan razgovor poslušajte u streamu prvog poslovnog radija PoslovniFM, na podcast platformama Mixcloud i Spotify (u nastavku izravno linkovi) ili preuzmite za kasnije slušanje, kad god želite.

– Naše pivo se proizvodi od prirodnih sastojaka, bez aditiva i konzervansa. Uz pivovaru na Trsteniku imamo i pivnicu, brew pub, gdje možete popiti naše pivo, ali i vidjeti kako ide proizvodnja piva. Pivo se proizvodi u velikim kromiranim spremnicima, a zatim se nakon odrađene proizvodnje skladišti u posebnom prostoru koji je uvijek na temperaturi od 5 stupnjeva, nalik temperaturi naših kućnih hladnjaka, objašnjava Paštar.

– Hmelj uvozimo iz Amerike, imamo jednog uvoznika iz Slovenije preko kojega naručujemo hmelj s tim da je hmelj samo začin pivu. Ječam ili pivski slad mu daje boju i alkohol. Nešto ječma uvozimo iz Njemačke, a i mi imamo ječam, iz Nove Gradiške i jako je dobar, mnogo pivovara ga koristi, naglašava. Pojašnjava u podcastu detaljnije način proizvodnje.

Pri pripremi piva htjeli su unijeti i dašak originalnosti s nazivima imena pa tako imaju ‘trapulu’, ‘mirakul’, ‘tiramol’….

U Hrvatskoj se godišnje popije oko 290 milijuna litara, dok se proizvede oko 250 milijuna litara piva, te oni s proizvodnjom od 4 do 8 tisuća litara mjesečno čine tu proizvodnju. Kako kaže, za sada se ne misle širiti, a do sada nisu koristili poduzetničke kredite, no znaju da su mnogima krediti pomogli.