Mladi arhitekti bi po završenom fakultetu najprije trebali raditi s iskusnima, učiti od starijih, renomiranih kolegica i kolega, upijati znanje, a zatim se tek okušati u svojoj tvrtki. Poduzetnički put je težak, pun izazova, nerijetko riskantan, no vrijedi pokušati. Tako o svom pozivu govore mladi splitski arhitekti Antonija Vuletić i Luka Cvitan, životni i poslovni par, vlasnici tvrtke Prostorne taktike.

Antonija i Luka su se u razgovoru s urednicom Poslovnog đira, Ojdanom Koharević, prisjetili svojih početaka 2017. godine

– Iako se čini da se takvi počeci dogode s planom, to nije bilo tako. Imali smo neke situacije da su nas prijatelji pitali da im izradimo projektnu dokumentaciju i onda smo se zamislili i rekli ‘pa zašto mi ne bi uzeli neke poticaje i krenuli’, prisjetila se Antonija. I doista krenulo im je, a od tada iza njih je stotine projekata, no Luka priznaje da je bilo teško krenuti te dodaje kako on i Antonija imaju osjećaj kako su još uvijek na samom početku.

– Čini mi se da je uvijek jednako teško pogotovo kad imaš ambicije za napredak. Evo i sad radimo na par velikih projekata, kaže Luka Cvitan. Dodaje kako od otvorenja ureda imaju širok i različit dijapazon projekata, od malih pomoćnih građevina, privatnih kuća, dijelova otoka, plaža….Nikad nismo posebno fokusirani na posebnu vrstu arhitekture, nije nam cilj profilirati se na različitim projektima.Cjelovitu podcast epizodu poslušajte u nastavku na podcast platformama Mixcloud i Spotify, u eteru prvog poslovnog radija ili preuzmite za kasnije slušanje.

Jedan od projekata na koji su posebno posebno ponosni je prva nagrada za Centar akutne medicine s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom u KBC Split, no zbog pravne procedure natječaj će se morati ponoviti, te autori očekuju da će se to dogoditi kroz tri mjeseca. Kako je već objavljeno u medijima Centar akutne medicine u KBC Split bit će na pet etaža s helidromom na vrhu zgrade.

Na upit što je po njihovome mišljenju presudilo da im žiri dodijeli prvu nagradu, Luka i Antonija odgovaraju kako su tri ključne stvari: nova građevina ostala je u približnim gabaritima starog objekta, projekt se uklopio u teren, a naš novi objekt je jako dobro povezan sa stacionirom. Uz to, presudila je i fleksibilnost tlocrta, napominju.

Jedan od važnijih projekata je i projekt ‘malog mosta’ preko Foše u Trogiru, dakle nije riječ o mostu prema Čiovu već o samom mostu u gradu, kao i projektom ‘Logorun- Otočke taktike’ koji bi trebao pokazati koliko je javni prostor važan građanima, a provodi se na otočiću Logorun nadomak Tribunj.  Tako se provode različite radionice s jedinicama lokalne samouprave kako bi takav prostor bio što funkcionalniji nakon što je demilitariziran, a sada je cijeli otok na 50-godišnjem korištenju Općine Tribunj.

Za kraj razgovora mladi arhitekti su još jednom sugerirali mladim arhitektima, ali i poduzetnicima iz drugih branši da na početku karijere ipak rade uz iskusne, starije stručnjake, upijaju znanje, a tek tada krenu na svoj poduzetnički put.    

Autorica: Ojdana Koharević Foto: PoslovniFM

Objavljeno 8. rujna 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.