Održivost je svačija prilika. Nije to samo odgovornost velikih korporacija. To je i je prilika za sve, uključujući i SME-eve, male i srednje poduzetnike. Oni imaju ključnu ulogu u europskim ekonomijama jer posjeduju realan potencijal da postanu katalizatori održivog razvoja, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Mario Carini, predsjednik Uprave Generali osiguranja.

Generali Grupa je pokrenula stratešku inicijativu SME EnterPRIZE s ciljem promicanja kulture održivosti među europskim malim i srednjim poduzećima. Ona su temelj europskog gospodarstva, osiguravajući dva od tri radna mjesta. Također, predstavljaju više od pola europskog BDP-a i čine 99% svih poduzeća u EU. Ona su stoga ključni čimbenik u ostvarivanju održive tranzicije, kazao je Carini.

Generali je ponovno organizirao natječaj SME EnterPRIZE u Hrvatskoj s partnerima projekta, Privrednom bankom Zagreb i Udrugom Glas Poduzetnika. Natječaj je trajao od travnja do lipnja.

– Ovogodišnje izdanje natječaja izazvalo je veliki interes među poduzetnicima, kandidati su imali mogućnost prijaviti svoje održive poslovne projekte u dvije kategorije: Zajednica i Okoliš. Primili smo više od 140 prijava, što predstavlja značajan porast od 40% u odnosu na prošlu godinu. To je sjajan pokazatelj da sve veći broj poduzeća prepoznaje važnost održivosti i želi biti dio inicijative SME EnterPRIZE, odgovorio je Carini dodajući kako su poduzeća predstavila inspirativne modele poslovanja što ukazuje na snažan interes i svijest o važnosti održivosti u poslovanju.

Na upit urednika podcasta Borisa Živkovića, zašto naziv Heroji održivosti, Carini odgovara kako će titulu Heroja održivosti ponijeti SME s najbolje održivom poduzetničkom praksom iz Hrvatske. 

– Smatram da svi mali i srednji poduzetnici koji su se prijavili na natječaj zaslužuju tu titulu. Bez obzira na nagradu, oni svoju konkurentnost na tržištu razvijaju na temelju poduzetničke ideje u koju vjeruju i koja prihvaća održivost. Ukupni pobjednik sudjelovat će na međunarodnom događaju Generali SME EnterPRIZE u Bruxellesu, koji će se održati 28. studenoga. Tamo će imati izvrsnu priliku predstaviti svoj poslovni projekt na međunarodnoj razini i proširiti svoju mrežu kontakata, istaknuo je Carini. Dodao je da je Inicijativa SME EnterPRIZE dio nastojanja da Generali postane cjeloživotni partner malim i srednjim poduzećima diljem Europe. Ona je dio strateškog plana grupe, pod nazivom “Lifetime Partner 24: Driving Growth”, kroz koji promičemo uključiviju i zeleniju ekonomiju u skladu s Europskim zelenim planom i inicijativom Next Generation EU. Cjelovit podcast razgovor, snimljen uoči dodjele SME EnterPRIZE nagrada, poslušajte u nastavku na podcast platformama Mixcloud i Spotify ili u programu prvog poslovnog radija PoslovniFM.

Upitan što je to Bijela knjiga poduzetništva i o čemu je u njoj riječ, Carini odgovara kako je riječ o sveobuhvatnom izvještaju koji pruža pregled znanstvene i praktične literature o održivosti i SME-evima diljem Europe. Sadrži ključne spoznaje dobivene putem ankete. Ima za cilj razumjeti njihov strateški pristup integraciji održivosti, kao i prepreke s kojima se susreću u poslovanju te percepciju koristi. U suradnji s Generali Grupom, Bijelu knjigu su pripremili istraživači SDA Bocconi Sustainability Laba. Oni su intervjuirali više tisuća malih i srednjih poduzeća kako bi istražili njihov pristup održivosti, kazao je Carini.

Carini je detaljnije govorio o Bijeloj knjizi, potankostima SME EnterPRIZE natječaja u sklopu kojeg je Generali pobjednicima uručio nagrade ukupne vrijednosti 18.770 eura, poslovnoj strategiji Generalija, kao i novim vrstama osiguranja.

– Generali prati potrebe SME u smislu osigurateljnih usluga na više načina. Tako smo paletu pokrića za osiguranje poslovanja obogatili Cyber osiguranjem. Radi se o direktnom  odgovoru na rastuće kibernetičke ugroze. Prvi smo lokalni osiguratelj koji je razvio sveobuhvatni proizvod Cyber osiguranja vlastitim kapacitetima. On u potpunosti zadovoljava potrebe klijenata u slučaju kibernetičkog napada. Proizvod pokriva počinjenu financijsku štetu osiguraniku, troškove obnove programske opreme i podataka te brojne druge rizike. Također, uključena je i usluga IT stručnjaka koji pružaju pomoć klijentima u slučaju kibernetičkih napada, zaključio je Carini razgovor za PoslovniFM.

Autor: Boris Živković Foto: PoslovniFM

Objavljeno 14. srpnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.