Jedini način opstanka malih trgovaca u Hrvatskoj je njihovo udruživanje

Još je uvijek prisutan problem da mi mali trgovci sa svojim volumenom prodaje nemamo prodajnu ulaznu cijenu kao veliki trgovci. Problem je koji nas mnogo godina smeta i borba s lojalnom i nelojalnom konkurencijom, s damping cijenama te represijom inspekcijskih službi koje nisu smjele ili nisu ulazile u velike trgovačke lance, dok su male trgovce redovito posjećivali. Također, slabo ili nikako kažnjava se rad na crno, ocijenio je za poslovniFM Robert Fućak, predsjednik Saveza udruga malih trgovaca Republike Hrvatske.

Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

„To su samo neki od problema s kojima smo se susretali, ali sad se sa Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, stvari ipak pokušavaju donekle dovesti u red. Primjerice, veliki poslovni subjekt, pogotovo ako je financiran izvana, može si dozvoliti godinu ili dvije prodavati robu s negativnom maržom, dok ne uništi lokalnu konkurenciji, a onda može odlučiti poslovati profitabilno, dok je tako nešto kod malih trgovaca potpuno nemoguće“, istaknuo je Fućak u razgovoru s urednikom Borisom Živkovićem, u emisiji poslovniFM predstavlja navodeći kao dobar primjer jedne susjedne zemlje čiji je premijer dao rok do kojeg trgovački lanci moraju početi poslovati profitabilno ili se moraju povući iz njegove zemlje.

Povijest Saveza udruga malih trgovaca Republike Hrvatske počinje još 2005. godine kada je u Rijeci osnovana Udruga malih trgovaca 051, a u to doba još je postojala i Udruga trgovaca iz Međimurja.

Članice Saveza danas su organizirane u pet regionalnih udruga, nalaze se u 15 županija, 55 gradova i stotinama manjih mjesta diljem Hrvatske, a svakodnevno ih posjeti više od 100 tisuća kupaca

„S kolegama trgovcima iz cijele Hrvatske pokušavali smo riješiti neke od problema koji su tištili male trgovce. Naime, mali trgovac pojedinac nije se mogao sam izboriti s konkurencijom velikih trgovačkih lanaca. Bili smo prisiljeni organizirati se sami i organizirati neovisne trgovce, te samim tim kroz povećanje volumena nabave povećati benefite, odnosno sniziti nabavnu cijenu. Organiziranje smo počeli regionalno i nakon nekoliko godina shvatili smo da je ostvaren maksimum i da više od toga ne možemo. Odlučili smo se organizirati na razini cijele države. Pojedine regionalne udruge nastojali smo ujediniti u Savez udruga malih trgovaca i to je počelo 2009. godine. Tako da Savez ove godine obilježava deset godina postojanja“, ističe Fućak.

Od samih početaka Savez su sačinjavale spomenute udruge iz Rijeke i Međimurja, a uskoro se pridružila i Udruga malih trgovaca iz Zagreba. Zatim je došlo do organiziranja u Slavoniji i Baranji, a ove se godine priključila odnosno vratila Udruga malih trgovaca Splitsko-dalmatinske županije.

Članice Saveza danas su organizirane u pet regionalnih udruga, nalaze se u 15 županija, 55 gradova i stotinama manjih mjesta diljem Hrvatske, a svakodnevno ih posjeti više od 100 tisuća kupaca. Poslovanje Saveza u proteklih deset godina obilježio je neprekidan rast. Porast članova na 353 pravne osobe, porast prodajnih mjesta na 680 trgovina, porast broja zaposlenih na više od dvije i pol tisuće. Pet regija, pet regionalnih udruga posluju od Umaga do Iloka, od Splita i Makarske do Međimurja.

„Suradnja malih trgovaca s domaćim proizvođačima unazad dosta godina bila je svedena na najmanju moguću mjeru ili je uopće nije bilo. No, to se upornim radom promijenilo i iz godine u godinu potpisujemo sve više ugovora. Jedan od najsvjetlijih primjera je Vindija iz Varaždina. Dugi niz godina imamo uspješnu poslovnu suradnju i to je dobitna kombinacija za obje strane. Vindija se, osim u domicillnoj regiji na sjeveru Hrvatske, uspjela probiti i na Hrvatsko primorje i Istru te čak i izgurati neke druge konkurente i postati vodeći brend sa svojim proizvodima na Kvarneru i u županiji. U Vindiji su prepoznali da su mali trgovci kanal preko kojeg mogu prodavati svoji robu i uvijek dodavati nove artikle. Uvijek su bili inovativni i s asortimanom i preko nas uspijevali uvrstiti nove proizvode bez listinga i bez svega što su morali plaćati velikim trgovačkim lancima. To im se itekako isplatilo. Iz godine u godinu povećali su broj polica, povećali promet i udjel. Sad su to uvidjele i neke druge kompanije tako da imamo ugovore i s Podravkom, Krašom, Dukatom. Iz godine u godinu sve je bolja situacija, te mi danas više ne moramo povlačiti proizvođače za rukav već oni zovu nas“, pojašnjava Fućak.

Kada su počeli problemi s Agrokorom bio je to veliki šok i za male trgovce. Nakon godina uhodanog posla preko noći su ostali uskraćeni za dobar dio roba i asortimana kod jednog od najvećih, odnosno kod najvećeg partnera i dobavljača. No, uspjeli su to prebroditi i preusmjerili su se na dobavljače i proizvođače koji su iskoristili taj trenutak. Proširili su broj ugovora s vodećim distributerima u Hrvatskoj kao i proizvođačima i uvoznicima. Na kraju su uspjeli premostiti taj dio poslovne suradnje. To se najbolje očitovalo u tome što su mnogi dobavljači krenuli dogovarati direktnu suradnju, što dotad ili nisu htjeli ili nisu smjeli.

Glede suradnje s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG), Fućak kaže da je na nacionalnom nivou suradnja nikakva, jer Savez udruga s OPG-ima nema potpisan ugovora.

„OPG-i su razjedinjeni, te previše individualni i za male trgovce premali. To znači da bi se trebali organizirati u nekakve zadruge ili klastere te tako ujedinjeni plasirati svoje proizvode na hrvatsko tržište“ nastavlja Fućak.

Veleprodajni lanac Velpro još je uvijek glavni partner Savezu udruga malih trgovaca. „No, osim s njima imamo potpisan ugovor i s njihovim glavnim konkurentom Metroom, a tu su još i veletrgovci, Alca, Atlantic Grupa i AWT od distributera, a od proizvođača spomenuta Vindija, Dukat, Kraš, Podravka i Ledo. Važno je istaknuti da u svojim nabavnim volumenima bilježimo konstantan rast kod svih dobavljača. Rastemo organski i putem akvizicija novih trgovaca u naše redove. Osim u poslovnom području nabave robe, imamo i cijeli niz potpisanih ugovora s dobavljačima na rashodovnoj strani, kada je riječ o električnoj energiji, gorivu, osiguranju, telekom uslugama i drugim segmentima. Mnogo je puta rečeno da je jedini način opstanka malih trgovaca njihovo udruživanje, stoga kontinuirano djelujemo na tom planu. Pregovori s novim trgovcima uvijek su u tijeku. Savez udruga malih trgovaca Republike Hrvatske sada je u tolikoj mjeri prepoznat kao uspješna platforma organiziranja male trgovine da u jednakoj mjeri privlači dobavljače koji nam sami prilaze i nude suradnju, kao i male trgovce koji su dosad poslovali samostalno ili su bili članovi nekih drugih udruga trgovaca.

Imamo i primjere novih trgovaca koji odmah nakon otvaranja trgovine ulaze u članstvo Saveza. Nekada, dok smo bili mali, bili smo i manje zanimljivi na tržištu, neki su trgovci mislili da se i sami mogu izboriti za opstanak, no to im se nije pokazalo kao dobra odluka. Također, neki su dobavljači radili na razbijanju udruga jer su htjeli manipulirati malim trgovcima te im skuplje prodavati robu, ali smo i to prebrodili te zato možemo iz godine u godinu trgovcima ponuditi sve bolje uvjete. Statistike pokazuju da maloprodaja bilježi pozitivan trend već godinama, no statistički podaci u ovom našem sektoru mogu katkad zavarati jer se u potrošnju ubraja i trgovina motornim vozilima, naftom i raznim tipovima luksuzne robe. Trgovina pretežno živežnim namirnicama ima prilično stabilno kretanje bez nekog velikog rasta prometa u usporedbi s ranijim godinama“, navodi Fućak.

Kao i mnoge u Hrvatskoj, u posljednje vrijeme i male trgovce muči manjak radne snage. Situacija je, kaže Fućak, sve gora i gora.

„Veliki trgovački lanci i tu su u prednosti jer mogu ponuditi puno veću plaću, a i neke druge benefite koje mi mali trgovci ne možemo. Primjerice, veliki trgovci daju posebne bonuse onim prodavačima koji dovedu još nekog prodavača. Djelomično manjak radne snage rješavamo zapošljavanjem radnika iz regije, no za razliku od nekih drugih sektora naš je problem i to što radnik u trgovini mora znati hrvatski jezik, tako da smo tu ograničeni na zemlje bivše Jugoslavije. Savez je angažirao poznatog dizajnera Borisa Ljubičića koji je kreirao vizualno rješenje za brend – identitet Saveza, kako bi naše prodavaonice u svim dijelovima zemlje dobile jedinstveni i moderan izgled pod nazivom Hit trgovine. Uskoro planiramo lansirati i privatnu robnu marku, te smo u pregovorima s partnerima kako bismo pronašli optimalno rješenje za ovaj zahtjevan poslovni potez. Za početak planiramo „lansirati“ stotinjak prehrambenih proizvoda pod našim brendom“, zaključuje Fućak.

Objavljeno 13. prosinca 2019.