Ulazak Hrvatske u eurozonu, trebao bi dovesti i do povećanja rejtinga države. Državni dug tada će postati prihvatljiv kolateral u operacijama s Europskom središnjom bankom (ECB), odnosno moći će se doći do vrlo jeftinih novaca zalažući obveznice kod ECB-a. Time će biti osiguran jeftin pristup likvidnosti čiji se efekti, kako pokazuju iskustva ostalih zemalja koje su u EMU (Europskoj monetarnoj uniji), prenose na cijelu ekonomiju zemlje, pa i na građane kroz nižu cijenu kredita, odnosno pad kamata, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Tonći Korunić, partner u InterCapitalu.

Iako je to političko pitanje, u InterCapitalu smatraju da nam inflacija za ulazak u eurozonu i uvođenje eura od početka 2023. neće biti prepreka, jer do rasta cijena nije došlo zbog domaćih razloga, odnosno da je uvezena. I šteta što se uzima u obzir posljednjih godinu dana u obzir, s obzirom na to da smo prethodnih 20-tak godina imali izvrsnu situaciju sa stabilnošću cijena, ocijenio je Korunić u razgovoru s Lidijom Kiseljak, u emisiji Ritam posla. .Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Trenutačan je trend ulaganja u američke i zapadnoeuropske vrijednosne papire – velike kompanije i njihove dobre priče, a manje su klijenti okrenuti Hrvatskoj i Sloveniji, što je bio trend prethodnih godina. Kod nas više nema toliko dobrih priča, IPO-a.. Lani smo imali jednu dobru, Span, koja se dobro razvija, a u SAD je godišnje stotine IPO-ova.

U ovakvim situacijama uvijek su atraktivne i dionice koje drže vrijednost, imaju mali dug i velike dividende te imaju proizvodnju koja je stalno potrebna, odnosno robe široke potrošnje poput prehrambenih kompanija, komunalnih, energetskih…

InterCapital je jedna od rijetkih domaćih investicijskih kuća u privatnom vlasništvu, osnovali su je Tonći Korunić i Danijel Nevidal, dva prijatelja s fakulteta koji su sanjali i viziju napraviti kuću koja će biti neki domaći Goldman Sachs, Merrill Lynch.. Danas, sa 75 zaposlenih, ocjenjuju da su uspjeli, a Korunić posebno ističe kako pokrivaju tržište Jugoistočne Europe, jer su na vrijeme shvatili kako je domaće tržište premaleno.

– Sada smo najveći broker i trgovac financijskim instrumentima u Sloveniji,  pokrivamo i Srbiju, Rumunjsku, Bugarsku.. Kreće i Mađarska. Imamo dobar odnos sa zapadnim bankama, pa smo im u regiji hub, u situaciji kada izraze želju  za kupnjom, prodajom ili pak savjetovanjem, reći će Korunić.

Osvrćući se na stanje na tržištu, Korunić ističe da je prije krize 2008. godine bilo 50-tak brokerskih kuća na tržištu, od čega 15-tak u bankama, 35 nezavisnih, a danas ih je ukupno tek 5 do 6. U Sloveniji je još lošija situacija, jer tamo djeluju tek 2 nezavisne kuće.

– Na tržištu kapitala česte su krize, no za tržište obveznica ovakva situacija, kakva je bila s COVID-om i pandemijom, nije bila 30 godina, naglasio je Korunić, potkrijepivši to podatkom da je u ožujku 2020. bila takva panika, pri čemu se nisu mogle prodati niti najlikvidniji instrumenti, poput njemačkim i američkih obveznica.

– Polako su se stvari vratile u normalu, ali narušeni lanci opskrbe koji su se tada dogodili i danas su prisutni, neke su tvrtke počele uzimati veće zalihe, pa je došlo do manjka pojedinih roba, a kriza u Ukrajini je dodatno pogoršala situaciju. Tek smo u prvoj četvrtini krize i ne izgleda dobro. Kaže se – uz skupu naftu, recesija je na vratima kroz 6 do 12 mjeseci. Dodatno plaše i skupe žitarice i skupa hrana, jer ako tu ne dođe do stabilnosti, neće biti recesija nego revolucija. Svijet je stoga na velikoj prekretnici, smatra Korunić.

InterCapital je pokrenuo i ETF fondove (ETF je skraćenica za exchange traded fund), koji su vrlo popularni, pa se tako može uložiti u ETF-ove na hrvatsku ekonomiju, koja sadrži deset najboljih domaćih kompanija, drugi je  na slovensku ekonomiju, odnosno 10 najboljih tamošnjih kompanija. Takvih ETF-ova je puno u svijetu i za njima je velik interes, mogu biti i na zlato, naftu…

Na upit urednice za mali savjet gdje onda ulagati, Korunić naglašava kako je uvijek velik interes za zlatom u vrijeme krize i inflacije, no smatra kako je puno je pametnije kupovati ETF na zlato, nego poluge, a ETF prati cijenu zlata i raste u skladu s rastom zlata, smatra Korunić.

Autorica: Lidija Kiseljak

Objavljeno 13. svibnja 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM